Těm, kteří sledují běh do schodů pozorně, tato zpráva uniknout nemohla. Informovala o ní všechna světová média od Euronews, Bloomberg a SkyNews až po New York Times či ryze běžecký web Runner’s World.

Ano, řeč je o nejpopulárnějším běhu do schodů na světě – Empire State Building Run-Up.

Mezi účastníky se objevili i dva specialisté z Česka a Slovenska, Pavel Holec a Tomáš Čelko. A toho úspěšnějšího Tomáše Čelka, Slováka z Olomouce, který skončil na celkově 6. místě, jsme vyzpovídali:

1. O jaký závod se přesně jednalo, jaká je to série?

Závod Run-Up Empire State Building pod zkratkou ESBRU byl už 36. ročníkem.

2. Kolik má budova Empire metrů na výšku a kolik pater jste běželi?

Asi 440 metrů, přesně 102 poschodí, ale beží se jen do 380 metrové výšky a 86 poschodí. Jsou trošku jiné než u nás, jsou užší a mezi nimi jsou velmi dlouhé rovinky 7–8 metrů, na jedno poschodí připadá 22–23 schodů.

3. Jakým způsobem závodníci startují?

Startuje sa hromadně, tedy elite run muži i ženy a potom ještě jeden B běh vždy po 20–25 lidech. Potom se běží v 8 sekundových intervalech zbytek startovního pole cca 700 lidí, první tři rozběhy jsou hromadné, startuje se asi 10m před úzkými dveřmi a všichni najednou se do nich snaží dostat, musíš mít dobrý start a rychlost. Naštěstí se běží jen jednou. (úsměv)

4. Lze aspoň s něčím srovnat tento závod se českým seriálem Run-up, nebo je to úplně jiná kategorie?

Dá se to srovnat s tím, jako by se sečetlo 5 závodů českého run-upu dohromady, tak je to jeden ESBRU, je to něco úplně jiného. V porovnání je to asi jako stovka a osmistovka na dráze… Bolest je podobná, ale trošku déle trvá.

5. Jak se na tyto závody v ČR lze vůbec připravit, když u nás žádná podobná budova není?

Dá se připravit na všechno, ale musí se jinak trénovat, více kontinuálně, nedělat velké pauzy mezi jednotlivými výběhy, je třeba více běhat do vrchu. V Olomouci je ze Samotišek krásné stoupání k Bazilice na Sv. Kopečku, v Hlubočkách u Olomouce je sjezdovka a taky jsme našli zajímavý terén v Hrubé Vodě (vesnice na Olomoucku), kde je téměř 45% stoupání. V létě se tam chystáme. Opakované výběhy kopců nebo intervaly na dráze… trénink se dá vymyslet vždy.

6. A jak tedy vypadá trénink tvůj? Kde trénuješ?

Trénuji v parku, na dráze, v kopcích, v RCO (výšková budova v Olomouci), nyní jsem pracovně v Brně. Je tam u Morendy parádní dlouhý a táhlý kopec skoro 2km a tak tam dávám i dlouhé úseky do kopce. Běhával jsem ale i dvakrát týdně schody, 2× úseky do kopce, jeden delší výběh, nějaká posilovna, běžecká abeceda, všechno jsem dával více do vytrvalosti. Za tři měsíce jsem odběhal přes 600km a asi 3000 poschodí, v relativně rychlém tempu každý týden 10–13krát 19 poschodí.

7. Lze run-up skloubit s tvou hlavní disciplínou 400m př.?

Velmi těžko, tento rok už budu běhat více vytrvalostně a asi přesedlám na steepla… uvidím. Po halové sezóně půjdu jednu osmistovku. Pokud chci běhat dlouhé běhy do schodů, nedá se běhat rychlá čtyřstovka. Nebo dá se, ale to by jsem nemohl pracovat a mít rodinu.

8. Jak bys popsal průběh takového závodu? Na co si dáváš pozor? Lze vůbec pořád běžet, nebo přecházíš do chůze?

Hlavní je, nepřepálit start! Teď jsem to udělal perfektně, ale na závěr mě mrzelo, že jsem se bál ještě trochu zrychlit. Po minulých zkušenostech vím, že stačí jedno dvě poschodí rychleji a vysledný čas může být i o 20s horší. Laktát je laktát, kdo s ním nemá odtrénované, těžko s ním v závodě něco udělá. Tento rok mě však mrzí, že jsem měl příliš velký respekt, mohl jsem totiž běžet někde okolo 10:40 a to je medaile… aspoň mám na příští rok nějakou motivaci. Ale nejdůležitější je příprava!

9. Jak se organizátor stará o závodníky a jak o top10?

O závodníky je tam minimální starost. Organizátorem je velká NYRR (pořadatel newyorského maratonu). Startovné je 100 dolarů pro každého i pro elitu. Dostanete tričko a hotovo. Tento rok startovalo téměř 1000 běžců. Občerstvením je jen voda, v elite jsme měli i nějaké ionťáky a malinký raut. U nás v ČR je mnohem lepší zabezpečení. Všechno je tam strašně rychlé, i když všechno probíhá celkem vždy přesně. Co mě však mrzí, jsou výsledky. Po doběhu elite jsou výsledky hned a hned se rozdělí i ceny. Ale ještě se poté běží další běhy a když se někdo prosadí a posune pořadím dopředu, už se to veřejnost nedozví… tak to bylo i tento rok. Borec z intervalového běhu skončil nakonec druhý a všechny nás posunul… škoda, protože jsem mohl být na 5. místě. Takto je to „jen“ šestka. Ale udělal jsem si rekord skoro o minutu a porazil jsem velké favority, z Evropanů jsem 3. a v kategorii do 30 let taky.

10. A nějaká příhoda z cesty nebo závodu?

Specialita tohoto roku byla, že mi do New Yorku nepřišly zavazadla, takže jsem dva dny čekal, jestli se náhodou neobjeví ještě před závodem. Nepřišla, a tak jsem si dvě hodiny před startem musel koupit nové boty a tak jsem neběžel v mých Inov-8. Velmi mě to mrzí, protože to je můj sponzor, který mi vlastně zaplatil letenku. BUFF originál Headwear. Neměl jsem ani svůj dres s logem… musel jsem se dofotit až další den, kdy už zavazadla dorazila na hotel… no prostě smůla. Ještě že mě zachránil Pavel Holec a nějaké věci mi půjčil. (úsměv)

Výsledky


Autorem článku je Radek Leszczynski, běhající herec, zpěvák a tanečník, který je od roku 2004 v angažmá Moravského divadla Olomouc.