Pití velkého množství Coca-Coly se stalo osudným 30 leté ženě z Nového Zélandu, uvedl to pro novozélandský deník Stuff patolog David Crerar.

Nataša Harrisová, která zemřela před třemi lety po srdeční zástavě, vypila denně až 10 litrů tohoto perlivého nápoje.

To je dvakrát více, než je doporučená bezpečná dávka kofeinu a více než desetinásobek doporučené dávky cukru.

Její rodina řekla, že si vyvinula na Coca-Cole závislost, a že vždy trpěla abstinenčními příznaky, včetně třesu rukou, když se měla obejít bez svého oblíbeného nápoje.

„První věc, kterou musela mít ráno vedle své postele, byla kola a poslední věcí bylo, aby se v noci mohla Coca-Coly napít,“ sdělil nyní novinářům její přítel Christopher Hodgkinson. „Byla závislá na kole.“

Hodgkinson také řekl, že málo jedla a kouřila asi 30 cigaret denně. V posledních měsících před svou smrtí měla potíže s krevním tlakem a postrádala energii.

Paní Harrisové z nadměrného pití koly postupně vypadaly všechny zuby. „Skutečnost, že měla paní Harrisová extrahovány zuby již několik let před svou smrtí a skutečnost, že některé z jejích dětí se narodily bez skloviny na zubech, mělo být varováním,“ citovala před nedávnem televize New Zealand (TVNZ) patologa Crerara.

Koroner David Crerar také řekl, že vysoká spotřeba Coca-Coly u ní způsobila srdeční arytmii, to je stav, kdy srdce jednou bije příliš rychle, jindy příliš pomalu.

Lékaři spočítali, že pití 10 litrů koly představovalo více než 1 kg cukru a 970mg kofeinu, uvedla ve zprávách TVNZ.

Crerar také uvedl, že firma Coca-Cola nemůže být odpovědná za zdraví spotřebitelů, kteří pijí nadměrné množství jejich produktu.

Zároveň však vyzval výrobce nealkoholických nápojů aby na lahvích jasněji zobrazovali varování o rizicích velkého množství cukru a kofeinu.