Co znamenají čtyři zvláštní písmena v nadpisu? Jedná se o poměrně mladý sport – H.E.A.T vznikl v Itálii kolem roku 2000, avšak v malinko jiném konceptu, než jak ho známe nyní. V roce 2004 byl ale doveden k dokonalosti a představen na sportovním veletrhu DEL FITNESS v Rimini.

Pro zvyšování kondice je H.E.A.T. program naprosto ideální. Pokud chcete začít s během, ale nemáte dostatečnou kondici, určitě zkuste mimo pozvolného tréninku běhu prokládané ze začátku chůzí i H.E.A.T. Uvidíte, že vaše pokroky budou o to rychlejší.

O co se jedná

H.E.A.T., alias High Energy Aerobic Training je v podstatě indoor kondiční chůze na speciálních strojích. Nemá prakticky žádná omezení. Může ho provozovat mladý, starý, trénovaný sportovec nebo člověk bez kondice. Není důležité překonávat nějaké rekordy, ale pokořit své cíle.

Jedná se o skupinové zhruba 45 minut trvající cvičení v osmi až patnácti lidech, provozované na speciálních strojích Maxerrunner, které dokonale simulují reálnou chůzi v outdoorovém prostředí. Vzhledem trochu připomínající klasické běhací stroje. Jsou ale vybaveny naprosto jednoduchým ovládáním a nemusíte se obávat složitého panelu, jakým disponují běžecké pásy. Stroj je čistě mechanický, žádné motory na něm nehledejte. Díky tomu si nastavením sklonu pásu každý řídí svou úroveň obtížnosti chůze.

Vždy se doporučuje nastavit si sklon tak, aby pás pod nohama neujížděl moc rychle, ale zároveň abyste nemuseli pás moc tlačit. Prostě tak, aby se vám pohodlně šlo. Během lekce si můžete zátěž sami plynule měnit a uzpůsobovat situaci.

Proč ho vyzkoušet

Podstata tohoto cvičení je opravdu jednoduchá. Lékaři se jednohlasně shodují, že chůze je pro člověka nejpřirozenějším a nejlepším pohybem. Nemusíte se bát o své klouby ani páteř. V neposlední řadě cíleně posilujete svalstvo dolních končetin, které se vám bude hodit pro vaše běžecké pokroky. Pomáhá také s celulitidou a stimuluje lymfatický systém. Prostě důvodů proč H.E.A.T vyzkoušet je opravdu mnoho.

S trochou nadsázky lze říct, že H.E.A.T. zvládne opravdu každý, kdo umí chodit. Úroveň zátěže si každý nastavuje sám. Tempo je sice voleno na hudbu, ale zkušený instruktor se snaží skupinu vést spíše k tomu, aby si každý uvědomil, proč přišel.

Zda chce hubnout nebo zvyšovat kondici. Nikdy nikoho nenutí do zvýšení tempa. Nikdo tam není od toho, aby držel krok s ostatními za každou cenu a vydal se z posledního, ale aby si splnil svůj cíl. Každý je na hodině sám za sebe a ostatní si to uvědomují.

Správná volba pro hubnutí

Kdo chce kdo zhubnout, určitě by se neměl pouštět do vysoké frekvence, ale přinést si sebou sporttester a hlídat si tepovou frekvenci. Většina fitness center, zabývajících se H.E.A.T. programem nabízí i možnost si na lekci sporttester zapůjčit. Vysvětlí vám také, v jaké tepové frekvenci se máte držet dle vlastních požadavků na výsledek.

H.E.A.T. je poměrně energeticky náročný, i když se to nemusí na první pohled zdát. Spálíte klidně i 800 kcal a tak je pro hubnutí naprosto ideální. Pokud hubnout nechcete, mějte toto na paměti, abyste posléze nepodcenili příjem potravy potřebný pro doplnění energie svalům.

Po pětačtyřiceti minutách chůze je čas na protažení. Tato část trvá asi 5 minut a je zařazena vždy. Instruktor vás povede, nemusíte se doma učit protahovací cviky. Rozhodně je ale nešiďte. Protahování je nedílnou součástí sportu. Bez něj snadno přijdete k úrazu, nehledě na to, že je také důležité pro svaly a jejich regeneraci.

Doporučuje 10 z 10 sportovců

Nejde o planá slova. H.E.A.T využívají jako tréninkovou metodu i elitní sportovci. Jedním z nich je například český ultramaratonec Michal Weiss. Tento vytrvalec se snaží běhat denně minimálně 20 km terénního běhu, který 2× týdně prokládá právě H.E.A.T. programem. Ten mu napomohl k zlepšení techniky.

Dalším běžcem, který zařazuje H.E.A.T. je Miloš Škorpil, ten je i jeho instruktorem. Řady sportovců, jejichž jména jsou spojena s tímto sportem, se pomalu ale jistě rozrůstají a dnes jej již podstatná část z nich zařazuje do svého tréninkového plánu.

Co s sebou?

Určitě si pořiďte kvalitní obuv. Doporučuje se běžecká tréninková, ale dají se koupit i speciální boty vyvinuté pro pohyb na běžeckém pásu. Přeci jen pás je něco jiného než silnice či les… Ať už ale zvolíte speciální nebo „obyčejné“ běžecké boty, nešetřete na nich.

Bota vám pomůže k výkonu. Není důležité mít obuv za tisíce, dnes se dostane kvalitní obutí za slušné peníze, ale vždy vybírejte z osvědčených značek. Tam máte alespoň jakousi jistotu, že vám bota spíše více neublíží.

Určitě si s sebou přineste pití, ideálně ne moc sladké, klidně stačí voda. Dostatek tekutin je totiž základ. Optimálně byste měli během lekce vypít 0,75 litru vody a další doplnit bezprostředně poté. Lahev si vezměte nejlépe se sportovním ventilem, aby vás neobtěžoval uzávěr.

Nemá cenu si brát lahev větší než 0,75 l, protože se vám stejně nevejde do držáku a tak další tekutiny mějte připraveny v šatně, nebo si je dokupte v podobě iontových nápojů. Ve fitcentru vám jistě ochotně poradí, co je ideální pít po tréninku.

V neposlední řadě nezapomeňte ručník nebo potítko. I ten největší sportovec na H.E.A.T. programu vypotí nějakou tu krůpěj. Obvykle těch krůpějí bývá ale podstatně více a tak si vezměte pohodlné oblečení z materiálu odvádějící pot. Určitě není vhodné bavlněné tričko a flísové tepláky, ale to poznáte sami. :-)

Odhodlat se a jít

Udělejte ten první krok. Sbalte si věci a opusťte pohodlí domova. Nechce se vám? Věřte, že je to pouze záležitost lenosti. Udělat si v hlavě jasno, že prostě půjdete a neohlížet se na nechuť.

Takže pokud vaše ambice jsou jakékoliv – chcete pouze zhubnout, zvýšit si fyzičku, nebo máte v plánu začít s během, ale nevíte jak do toho, vyzkoušejte H.E.A.T. Najdete ho také pod názvy Alpining, Walking nebo Race walker, ale jedná se prakticky o to samé. Určitě nebudete litovat a uvidíte, že vám toto cvičení „zachutná“.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“