Tři proužky, nebo letící šelma? Věděli jste, že obě firmy jsou založeny německými bratry, kteří společně založili podnik Dassler Brothers Shoe Factory a později, po nepřekonatelných rozkolech, každý zvlášť založil firmu Adidas a Puma?

Čemu fandíte víc? Když opomenete kvalitu značek, která je mimochodem u obou značek na špičkové úrovni, ke které firmě chováte větší sympatie? Sama jsem si tuto otázku položila a rozhodla se tyto dvě značky podrobit historickému rozboru.

1898 – V bavorském městě Herzogenaurach se právě narodil Rudolf Dassler.

1900 – V Herzogenaurach se právě narodil Adolf Dassler.

1920 – Adolf Dassler otevřel v matčině prádelně dílnu na výrobu bot.

1924 – Obchodně nadaný Rudolf Dassler se přidal k bratrovi a založili firmu Dassler Brothers Shoe Factory (25 zaměstnanců, 100 párů bot denně).

1936 – Dasslerových firma darovala sprinterovi Jessemu Owensovi běžecké boty, ve kterých v tomto roce vyhrál (vzhledem ke své tmavé pleti k Hitlerovi velké nelibosti) 4 zlaté medaile na olympiádě v Berlíně. To zajistilo bratrům prodejnost přes 200 tisíc páru bot ročně.

Druhá světová válka – vstup obou bratrů do Národně socialistické německé dělnické strany. Adolf Dassler vstup vnímá jako nutné zlo, Rudolf je rád. Oba bratři jsou pak také povoláni, Adi se po roce vrací šít boty pro wehrmacht, Rudi slouží vlasti.

Poválečné období – oba bratři jsou vyslýcháni, kvůli členství ve straně. Adi řekl, že dal před válkou „cvičky“ Owensonovi, což se Američanům zalíbilo a dali mu milost.

Rudova nacistická minulost se Američanům nelíbí, posílají ho na 12 měsíců do Amerického internačního tábora, kde se Rudi dozvídá, že ho pravděpodobně udal jeho bratr Adi, aby mohl vést firmu sám. To Rudu nazlobilo.

Firma získává zakázky z Ameriky – výroba bot na košíkovou a baseball (firmu vede Adolf).

1947 – podezření, že syn Adolfa – Horst, není jeho synem, nýbrž synem Rudolfa jen prohlubuje nevraživost mezi sourozenci.

1948 – bratři se rozešli. Adi se dvěma třetinami zaměstnanců registruje značku Adidas, Rudi se zbylou jednou třetinou registruje značku Ruda, která mu později nepřijde tak sexy, jak si zprvu myslel a tak ji změnil na Puma.

Nejen město, ale prakticky celá Evropa se rozdělila na dva znepřátelené tábory. Říkalo se, že i řezník obouvající Pumy odmítal prodat maso zákazníkům v Adidasech.

1954 – mistrovství světa ve fotbale – německý tým hraje v Adidaskách se šroubovatelnými kolíky. Adidas se stává všeobecně známou mezinárodní značkou.

1970 – Puma kupuje „drahého“ Pelého i přes dřívější tichou mírovou dohodu mezi znepřátelenými firmami, že si ho nikdo nekoupí.

1974 – Rudolf Dassler zemřel. Před smrtí se chtěl s bratrem usmířit, Adolf odmítá.

1978 – Adolf Dassler zemřel. Pohřbeni jsou na stejném hřbitově v rodném městě Herzogenaurach, každý však na druhém konci.

1978 – Horst – oficiální syn Adiho se ujímá vedení Adidasu.

1989 – synové Rudolfa prodali svůj podíl ve společnosti švýcarskému podniku Cosa Liebermann SA. Nynějším většinovým vlastníkem Pumy je francouzská maloobchodní skupina PPR.

1990 – francouzský podnikatel a bývalý prezident francouzského fotbalového klubu Olympique Marseille Bernard Taple skoupil 80% akcií Adidas.

2006 – finále mistrovství světa ve fotbale v Německu – Francie vs. Itálie (=Adidas vs. Puma). Puma (Itálie) vyhrála = větší prestiž, Adidas však získal větší podíl na trhu.

V současné době je největším výrobcem sportovního oblečení značka Nike. Adidas je na druhém místě. Pumě patří třetí příčka.

Po zvážení těchto historických milníků a udělení „bodů“ jednotlivým výrobcům (značkám), u mě s velikou převahou (6:2) vyhrál AdiDas(sler). Vzhledově u mě však vítězí Puma.

Zdroj: Dokumentární filmy: „Sneaker Confidential“, „Adidas gegen Puma“, Internetový článek: „Adolf a Rudolf Dasslerovi aneb Adidas a Puma: Bratři na život a na smrt“. Dostupné zde.

A jaký je váš názor? Kdo/co je vám sympatičtější?


Autorkou článku je Gabriela Koláčková, studentka doktorského studia na České zemědělské univerzitě, momentálně na hostující Humboldtově univerzitě v Berlíně, kde od půlky října 2012 naběhala více jak 180 km.