Během mého tréninku musím často na záchod. Proč to tak je? A je něco, co můžu udělat, aby se mi to nestávalo? Kvůli tomu mám obavy jít na skupinový výběh.

Odpověď:

Problém má co do činění s vaší dolní částí gastrointesti­nálního traktu, upozorňuje outdorový magazín Outside. Podle hodnocení gastrointesti­nálních problémů při bězích na delší vzdálenost, zveřejněných v International SportsMed Journal, se 37 až 71% běžců setkává s podobnými příznaky.

Proto je velmi pravděpodobné, že nebudete jediná osoba, která při skupinovém běhu začne hledat “nočník”, nebo vhodně načechraný keř. Ve skutečnosti, ani profi běžci nejsou vůči tomuto problému imunní.

Průzkum uvádí, že jedna elitní maratonkyně zastavila během závodu na 35. kilometru, aby použila toaletu a pak pokračovala a závod vyhrála. Nicméně při svém úprku na záchod si zkrátila trať o 30 m a byla proto vyloučena a nemohla si dělat nárok na 41.000 dolarů pro vítěze.

„Pohyb nahoru a dolů při běhu spolu se zvýšením teploty těla – představte si to tak trochu jako účinek šlehače, který emulguje obsah střev,“ vysvětluje Dr. Stephen Simons, autor výše uvedené recenze. Výsledek: nutkání k evakuaci útrob.

Ale existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste se vyhnuli nepříjemné situaci.

„Pokud máte možnost dostat do úst něco, co vaše střeva rozpohybuje před během, udělejte to,“ říká Simons. Nemusí toho být moc. Stačí šálek kávy nebo čaje, který může spustit gastro reflex, funkci, která se spustí, když "něco zhora nalejete, pak se celým trávicím systémem prožene vlna až na dno,“ říká Simons.

Simons dále poukazuje, že tou nejlepší volbou je zbavit se obsahu vašich střev před během. Pokud nemůžete, pak doporučuje zdržet se před během potravin, které procházejí gastrointestinálním traktem snadno, jako jablečný džus. Dalo by se dokonce pokusit pomocí léků určených ke zpomalení střev, jako Imodium, ale použití léků může být hazardem. „Může se to na chvíli pozastavit a pak explodovat ve špatnou dobu,“ varuje Simons.

Pokud vás tento problém trápí dlouhou dobu, pravděpodobně jste si již vytvořili běžeckou trasu s určenými zastávkami. V závodním balíčku na desetikilometrovém závodě v Dowagiacu (Michigan, USA) dokonce toaletní papír najdete.

Pokud se tohoto problému nemůžete zbavit, uvědomte si, že díky tomu můžete mít nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. „U lidí, kteří běhají, tak obsah střev nezůstává v tračníku dlouho, sliznice tedy není vystavena tak dlouho vedlejším metabolickým produktům. V důsledku toho, že se zdá být méně rakoviny tlustého střeva u běžců,“ říká Simons.

Sečteno a podtrženo: Jezte a pijte něco před během, abyste dostali věci do pohybu. Pokud nemáte čas, zkuste začít běh s rychlým výběhem ven-a-zpět, takže budete v blízkosti svého bydliště, když „příroda“ zavolá. Pokud všechno ostatní selže, můžete zkusit léky ke zpomalení střev, ale je to na vaše vlastní riziko.


Autorkou článku je Radomila Antošová, která s oblibou spojuje příjemné s příjemným, má ráda čerstvý vzduch a pohyb v přírodě a má to štěstí, že dělá práci, která ji baví. Živí se totiž překlady z angličtiny do češtiny a naopak: www.anglicky-niceday.webnode.cz