Před časem se rozmohl trend extrémních horských akcí, tzv. horských ultra trailů. Mezi ty nejznámější určitě patří Beskydská sedmička či Horská výzva, ale v České republice jich nalezneme mnohem více. Kde a kdy se letos poběží?

Všechny tyto zmiňované podniky mají každopádně jedno společné. Jedná se opravdu o extrémní závody. Pozitivní je, že se do nich mohou samozřejmě přihlásit i amatéři bez vidiny medailových pozic, pouze s ambicí překonat sama sebe.

Nicméně, nepatříte-li zrovna mezi sportovce s takovou dávkou odvahy, můžete si v termínovce najít „jen“ nějaký maraton či ultramaraton. Je jich v ČR docela dost a za hranicemi ještě více. Jedno zda silničních či terénních.

B7

Beskydská sedmička se vyznačuje obtížností, kterou mohou nabídnout opravdu snad jen Beskydy. „Extrémní přechod Javorový – Javorník,“ tak přesně tímto sloganem láká Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic, pořádané Liborem Uhrem a jeho týmem. Letos se uskuteční už počtvrté a to 6. – 8. září 2013.

Start akce je opět na Náměstí svobody v Třinci ve 22:00 hodin a závodníci mají během až 30 hodin (limit) možnost poznat své krajní hranice sil a schopností na zhruba 95 km dlouhé trati s převýšením 5302 metrů! To vše stylem horský treking v kombinaci s během.

Horská výzva

Opět extrémní závod, tentokrát ovšem jde o seriál tří jednotlivě bodovaných závodů v horském treku/běhu dvojic. Prostě čtyřiadvaceti­hodinová vyčerpávající pouť. Možnost budete mít letos netradičně i na Šumavě. A máte-li pejska, můžete to s ním zkusit v kategorii Dogtreking.

Zde je letošní rozpis:

  1. závod 5. – 6. dubna 2013: Jeseníky – Kouty nad Desnou (areál Kouty)
  2. závod 7. – 8. června 2013: Šumava – (areál v jednání)
  3. závod 2. – 3. srpna 2013: Krkonoše – Špindlerův Mlýn (areál Sv. Petr)

Další akce za zmínku

B7 není jediným podnikem v Beskydech. Jedenáctý ročník závodu 5BV (5 Beskydských vrcholů) bude někdy v první polovině října. Pracovní verze je 11. – 13. října 2013. Termín a místo konání pořadatelé chtějí upřesnit do konce března.

Další zajímavou akcí je Slezský maraton. Měří 42,5 km a startuje 17. srpna z Dolní Lomné, také v Beskydech. Pospěšte si však s registrací, přihlášeno je 248 zájemců a registrace bude zastavena na čísle 300.

Milovníci Krkonošských vrcholů si mohou hrábnout na dno svých sil na akci, pod názvem Krakonošova stovka. Na výběr je varianta pěšmo, cyklo nebo běh a to v mnoha úrovních. Chůzí můžete zdolat tratě 100 km, 55 km, 25 či 10 kilometrů. Cyklo začíná na 130 km a končí variantou 35 km, běžecká disciplína představuje 25 km. 47. ročník Krakonošovy stovky se koná 14. – 15. června 2013

Mezi další ultra traily, které v ČR můžete navštívit je i LH 24, neboli 24 hodin na Lysé hoře. Mistrovství v horském maratonu jednotlivců se koná pravidelně v lednu, tudíž zájemci mohou natrénovat a příští rok vyrazit.

Pár závodů se nabízí i pro Pražany – tradiční je prosincová Pražská stovka. Letos se koná jubilejní 20. ročník a my budeme u toho, protože jsme hlavním mediálním partnerem tohoto závodu.

Nesmíme taky zapomenout na pochod Praha – Prčice, ačkoliv je tato akce spíš o turistice. Vždy se ale najde několik účastníků, kteří chůzi střídají s během.

Pokud si nevěříte na extrémně dlouhé vzdálenosti a přesto rádi běháte po kopcích, nabízí se možnost účastnit se Českého poháru v běhu do vrchu, ten má závody po celé republice a často jsou tratě v pořádných horách. Nejde o žádné ultra vzdálenosti, ale i zde se můžete krásně zničit :-)


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“