„Hlavně si najdi běžkyni, moje manželka neběhá a vůbec nechápe, že musím trénovat denně,“ kladl mi kdysi na srdce kamarád, když jsme se před závody rozklusávali a za příklad mi dával jiného našeho společného známého, který si našel běžkyni a má klid.

Je ale opravdu taková výhra najít si za partnerku běžkyni, resp. pro ženy běžce? Zatímco neběhající dívka bude obdivovat svého přítele, který zvládne klidně i patnáct kilometrů běžet non-stop, u běhající dívky se můžete dočkat doplňující otázky: „Za kolik?“ a případně i více či méně skrytého pochichtávání.

Nevýhodou také je, že když oba manželé kdesi běhají, musí mít někoho, kdo jim doma pohlídá malé batole nebo bude udržovat teplo v rodinném krbu. Některé maminky to řeší tak, že běhají s kočárkem, jinde se manželé v tréninku střídají – dopoledne táta, odpoledne mamka. Nebo naopak – jde obvykle také o to, kdo vaří oběd.

Běžci a běžkyně si rozumí

Ale partnerství s běžkyní má i své výhody. A je jich snad i více. Například běžkyně chápe, když jí přítel poví: „Já vím, že prší a budu zmáčený, ale já prostě musím jít běhat i dneska,“ nebo „Dneska do kina nepůjdeme, mám trénink.“

Další výhoda je, že spolu jezdí na závody, oba jsou spokojení a cestou zpět se mohou navzájem porovnávat, kdo ten den běžel lépe. A také společně probrat dojmy ze závodu. „Dneska to bylo hezký. Viděla jsem na rybníku labutě,“ říkala jednou po závodě běžkyně Lenka Alferyová, dnes již manželka vytrvalce Jiřího Wallenfelse. „Léňo, labutě, jak jsi to stihla sledovat?,“ divil se její partner, který obvykle sleduje pouze soupeře okolo sebe, na čele závodu.

Stejně tak mohou běhající partneři společně třeba i na zahraniční dovolenou, jejíž součástí bude maraton. Pokud by běhal jen jeden z páru, není to tak trochu ono, ale když běží oba, je domluva o mnoho lepší a zážitek se tím jen násobí.

Když mají manželé společné hobby, a je jedno, jestli jde o běh, fotografování nebo třeba zpěv, je to prostě lepší. Proto běžci, hledejte si běžkyně a běžkyně, nechte se najít běžci. :-)

A jak to chodí u vás doma? Běhá s vámi partner či partnerka? Nebo je lepší, když druhá polovička neběhá a má jiné zájmy? Napište nám do diskuze!


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.