O extrémních horských akcích neboli o horských ultra trailech jsme již psali. Nepatříte-li však zrovna mezi sportovce s takovou dávkou odvahy nebo jen nechcete cestovat přes celou republiku, můžete si přičichnout k něčemu mírnějšímu i v jižních Čechách poblíž Českých Budějovic.

Rozhodni se, čím se staneš

Pokud neholdujete vysloveně extrémním podnikům, ale rádi byste si pouze zlepšili fyzickou kondici s nějakým tím malým zadostiučiněním z hromadné akce, tak právě pro vás jsou akce pořádané na jihočeské hoře Kleť.

Kleť je s nadmořskou výškou 1083 m n. m. nejvyšším vrcholem Blanského lesa, který je součástí Šumavského podhůří. Leží 6 km severozápadně od Českého Krumlova a 18 km na jihozápad od Českých Budějovic.

Pravidelně se zde pořádají akce s názvem Himálajský medvěd a Himálajský tygr. Obě akce se nesou ve stejném duchu. Během určeného časového limitu mají závodníci dle svých schopností a uvážení vykonat tolik výstupů z parkoviště pod Kletí na vrchol, kolik uznají za vhodné.

Smyslem akce je dopřát lidem možnost si vyzkoušet, jaké to je zdolat nejvyšší hory světa, aniž byste se museli trmácet do cizích zemí. Himálajský medvěd je pravidelně pořádán v prosinci, přičemž vzhledem ke krátícímu se dnu máte na výstupy maximálně 6 hodin. Himálajský tygr se koná v květnu a časový limit je 9 hodin.

Podle počtu výstupů se můžete dostat na ocenění:

Hodnost Počet výstupů Nastoupáno Ekvivalent
KLEŤÁK 1 x 419 m  
TATRÁK 3 x 1257 m Na Gerlachovský štít – 2654 m.n.m. ze Sliezskeho domu – 1670 m.n.m. je převýšení 984 m.
ALPÍK 5 x 1670 m Na Mont Blanc – 4810 m.n.m. z Les Rognes – 2760 m.n.m. je převýšení 2050 m.
ANĎÁK 7 x 2095 m Na Acocanguu – 6960 m.n.m. ze základního tábora – 4050 m.n.m. -převýšení 2910 m.
HIM. TYGR 9 x 2933 m Na Mount Everest – 8848 m.n.m. z Basecampu – 5350 m.n.m. je převýšení 3498 m
E.T. MIMOZEMŠŤAN 10 x a více 4190 m > E. T. chce domů.

Více na webu Klubu přátel hory Kleť

V nedávném rozhovoru pro BezvaBěh s Janem Kreisingerem, který prožil většinu života v Českých Budějovicích, jsem se ho ptala, zda někdy tuto akci osobně navštívil. Vzhledem k jeho specifickému tréninku, který je zaměřen na tratě od deseti kilometrů po maraton ji nevyužil, ale na Kleti dle svých slov trénoval výběhy pod lanovkou.

Tato metoda určitě přinesla své ovoce, protože dnes patří mezi českou špičku. A tak si můžete být jisti, že ať již navštívíte Kleť v jakékoli době, ať už se rozhodnete zde pořádané akce vyzkoušet nebo zvolíte individuální výstup, budete odměněni vyplavenými endorfiny.

Vzhůru do toho

Nadchla vás vidina zkusit si, co ve vás je, ale bojíte se jít rovnou do ultra trailu? Není nic jednoduššího, než si zabalit několik energetických tyčinek, pití, a dobrou náladu a vyrazit do jižních Čech.

Přijedete-li autem, můžete ho zaparkovat přímo na parkovišti, které představuje startovní bod každého výstupu a zároveň tak auto využijete jako základnu pro věci. Pokud by vám snad došly síly, je možnost posedět na vrcholu v příjemné restauraci a nabrat energii do dalších pokusů. Ale pozor! Cedule s nápisem „Lanovka“ si výjimečně nevšímejte. :-)


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“