Po probuzení se do sobotního rána bylo snad všem účastníkům Lysacupu jasné, že jde do tuhého. Neprohrnuté cesty při cestě na start dávaly sice najevo, že dnešní poslední etapa nebude žádnou procházkou růžovým sadem, ale i tak se ke startovnímu výstřelu postavilo necelých 230 účastníků.

Na programu byla trasa z Rajské Boudy měřící 5,7 km na kterých se muselo zdolat 811 výškových metrů. Jak bývá poslední léta zvykem, byla tato závěrečná etapa dvojnásobně bodována a k tomu si organizátoři pohráli s časy startů jednotlivých výkonnostních skupin, aby udělali závěr Lysacupu dramatičtější.

První, nejpočetnější, skupinu tvořili veškeré ženy, děti, kmeti a muži, kteří v průběhu celého ročníku nedopadli lépe než 40.. 2,5 minuty po nich startovali běžci, kteří se nejlépe umístili mezi 11. a 40. místem. Poslední skupinkou byli borci, kteří se letos alespoň jednou probojovali do první desítky a na první skupinku měli manko celých 5 minut!

Nejlépe sedly podmínky rožnovskému rodákovi Jakubovi Ambrosovi (Vinotéka u Karla, Frenštát), který startoval v první vlně a doběhl ve vítězném čase 46:11. Minutu po něm statečně doběhl Tomáš Lichý (Splašení Goroli), který se musel vypořádat s 5 minutovou ztrátou na startu a s předbíháním více než dvou stovek závodníků, což bylo v zavátém terénu značně vyčerpávající. Třetí do cíle doběhl loňský vítěz Ladislav Sventek (Methanol A) ze Slovenska. Na skvělém 5. místě se v cíli objevila Tamara Stonová, která tak před ostatními uhájila svou startovní pozici v první linii.

V 16 hodin odpoledne se závodníci mohli těšit na slavnostní vyhlášení letošního ročníku, které se konalo v Hotelu Freud na Ostravici. Pořadatelský tým připravil pěkný závěrečný program obohacený o scénku ze života v cíli, bohatou statistiku letošního i minulých ročníků, tombolu a závěrečnou afterparty, která možná probíhá až doposud.

Lysacup je netradiční klání, a tak se při vyhlašování netradičně odměňovali první 4 závodníci v každé kategorii.

Mužské kategorie:

chlapci do 15 let: 1. Vojtěch Lanc, 2. Erik Tuharský, 3. Ondřej Mrklovský, 4. Filip Pěgřín

junioři: 1. Tomáš Lichý, 2. Michal Bechný, 3. Ondřej Žniva, 4. Jakub Kubín

muži 21 – 39 let: 1. Tomáš Čer, 2. Pavel Šindelek, 3.Petr Hudeček, 4. Vít Otevřel

muži 40 – 49 let: 1. Vladan Šindelek, 2. Radim Pokorný, 3. Tomáš Cienciala, 4. Richard Helcel

muži 50 – 59 let: 1. Petr Škrabánek, 2. Tomáš Bohatý, 3. Zdeněk Velička, 4. Jan Pešat

muži nad 60 let: 1. Jan Musil, 2. Zdeněk Cypra, 3. Josef Krejčí, 4. Karel Rechtenberg

těžkotonážníci nad 200 l: 1. Zdeněk Pácha, 2. Patrik Sojka, 3. Jiří Zinicker, 4. Roman Částečka

Žeské kategorie:

dívky do 15 let: 1. Markéta Pytlová, 2. Viktorie Koukalová, 3. Eva Pytlová, 4. Barča Pokludová

juniorky: 1. Michaela Sikorová, 2. Klára Kubínová, 3. Marta Juríčková, 4. Lucie Materová

ženy nad 20 let: 1. Tamara Stonová, 2. Denisa Krejčiříková, 3. Alice Martikánová, 4. Jája Kotalová

zralé ženy: 1. Anna Geletičová, 2. Marie Tomanová, 3. Věra Michalčíková, 4. Danuše Škrdová

Absolutně:

muži: 1. Tomáš Lichý, 2. Tomáš Čer, 3. Pavel Šindelek, 4. Petr Hudeček

ženy: 1. Tamara Stonová, 2. Denisa Krejčiříková, 3. Alice Martikánová, 4. Jája Kotalová

5 nejlepších týmů:

  1. ((mo)mentálně Opavské dupy)
  2. Splašení Goroli
  3. Olympáci
  4. Jump Sport
  5. Vinotéka u Karla, Frenštát p.R.

Desátý ročník Lysacupu je u konce. Někteří jej prožili jako vrchol své sezóny, jiným posloužil jako příprava pro tu letošní – třeba v úplně jiném sportovním odvětví než je běh. Skalní účastníci si připsali na konto dalších 17 náročných etap a mohou se těšit ze svých mrazem a horami zocelených těl. Bylo to báječné poměřování sil v pěkném prostředí, ale hlavně to byla zábava a místo kamarádských setkání o zimních víkendech, kdy by člověk raději zůstal v teple domova…

Organizátorům i sponzorům patří velký dík a hluboká poklona – jednak za ochotu s jakou vytvářeli závodní podmínky a výsledkový servis, ale hlavně za to, že dělají něco pro druhé lidi, bez vidiny velkého zisku a komerce. Takových závodů, natožpak seriálů trvajících 4 měsíce, je skutečně minimum a možná je Lysacup nejen v tomto hledisku republikový unikát.

Další ročník Lysacupu začne tradičně na podzim, ale aby se Lysacupistům moc nestýskalo a nezakrněli, je pro ně připraven zbrusu nový závod extrémního charakteru s názvem Lysohorský čtyřlístek. Bude se konat 20.7. a svou délkou i profilem to bude další lahůdka na poli beskydských závodů…

Výsledky poslední etapy

Celkové výsledky – jednotlivci

Foto 102× – fotokate.rajce­.idnes.cz

Foto 113× – detihor.rajce­.idnes.cz

Foto 178× – herrcleo.rajce­.idnes.cz

Foto 99× – Jirka Římánek


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.