Dámy a pánové, nastal čas, abychom začali pořádat nejen běhy do vrchu, ale i z vrchu, tedy z kopce.

Už téměř 200 let se začátkem června lidé z vesnice Bosworth v anglickém hrabství Gloucestershire svolávají na kopci Cooper’s Hill, aby mohli získat sýr zvaný Double Gloucester.

Svůj sýr si však musíte zasloužit. Nečekejte, že vám ho tu naservírují „až pod nos“, sýr se kutálí z vršku kopce a vy ho musíte dostihnout.

Pravidla jsou jednoduchá, první člověk, který se ocitne dole pod kopcem, sýr vždy vyhrává a je prohlášen za vítěze.

Všechno to vypadá jednoduše a legračně, ale je důležité si uvědomit, že Cooper’s Hill není obyčejný kopec. Je velmi strmý a v horní části má malé a hodně bolestivé plató, takže lidé valící se za sýrem na něj obvykle dopadnou, aby pak pokračovali střemhlav dolů.

Modřiny jsou nevyhnutelné, řezné rány obvyklé a zlomené kosti nejsou vzácností. Na kluzké trati dlouhé 200m se totiž potkáte nejen s kopřivami, ale i ostružiním.

Závodníci dosahují rychlosti místy až 112 km/h a to je mnohdy nebezpečné nejen pro ně, ale i pro diváky kolem. A tak při každém ročníku asistuje několik lékařů a dobrovolníků.

Tato hardcore podívaná byla v roce 2010 jako oficiální závod z bezpečnostních důvodů zakázána, nicméně pokračuje neoficiálně tedy tak nějak „na černo“. Ostatně proč ne, když se jedná o tradici, že? :-)

VIDEO: