Můžeme s jistotou říct, že Achillovou patou běžce je Achillova šlacha. Existuje jen málo běžců, kteří během své kariéry neměli větší či menší potíže s Achillovou šlachou. Problémy s touto nejmohutnější šlachou v lidském těle se nevyhnou sprinterům, mílařům ani vytrvalcům.

Na úvod jen trochu teorie a lehce anatomie. Achillova šlacha, jak již jsem uvedl, je nejmohutnější šlachou v lidském těle. Tato šlacha je úponovou šlachou trojhlavého lýtkového svalu /musculus triceps surae/, který se skládá ze dvou povrchových části a jedné hluboké. Tyto všechny tři hlavy se spojují v jednu šlachu, která se široce upíná na zadní část patní kosti.

Trojhlavý lýtkový sval řadíme mezi posturální svaly, které mají důležitý význam pro vzpřímený stoj, pro vzpřímenou chůzi po dvou dolních končetinách, a samozřejmě bez Achillovych šlach není člověk schopen běhu. Bez této šlachy nejsme schopni se postavit na špičky, natož přes špičky běžet. Jak již jsem uvedl trojhlavý lýtkový sval řadíme mezi posturální skupinu svalů a tyto svaly mají tendenci ke zkrácení. Proto musíme věnovat velkou pozornost správnému protahování tohoto svalu, které je nejlepší prevencí poranění v oblasti Achillovy šlachy.

Subjektivně se potíže s Achillovou šlachou projevují jako různě intenzivní bolesti. Bolest se z počátku vyskytuje při začátku běhu a v průběhu tréninku může ustoupit. Postupně se tato bolest stává trvalou, kdy šlacha bolí během celého tréninku a později mohou bolesti přetrvávat i při chůzi a v klidu.

Běžec se snaží šlachu odlehčit, a proto při běhu napadá na postiženou končetinu a tím dochází k poruše správného běžeckého stylu včetně přetížení ostatních šlach a kloubů. Dalším příznakem je otok, zduření postižené šlachy v porovnání se šlachou zdravou. Někdy můžeme nahmatat nad šlachou při pohybu v hlezenním kloubu drásoty.

Bolesti se zvýrazňují zejména při stoji, chůzi nebo běhu po špičkách. Tyto všechny příznaky nás informují o tom, že se šlachou není něco v pořádku, že šlacha je chronicky přetížena. Bolesti jsou nejčastěji lokalizovány cca 3–5 cm nad úponem na patní kost. V tomto místě je šlacha nejtenčí, nejhůře prokrvená, a proto nejzranitelnější. V tomto místě se může Achillova šlacha nejčastěji přetrhnout.


TIP: Čtěte také Zranění při běhu můžete předejít.


Jak se vyvarovat těmto potížím nebo spíše jak minimalizovat riziko poškození Achillovy šlachy? Jestli s během začínáme, tak začneme pomalu, postupně zvyšujeme dávky, střídáme chůzi s během. Musíme zvládat správnou techniku běhu, neběhat přes špičky. Věnovat pozornost správnému protahování lýtkového svalu před a zejména po tréninku. Vybrat si správnou běžeckou obuv.

Jaké jsou možnosti léčby. Základem léčby je klid. Bolest Achillovky je příznakem, že šlacha je přetížena. Čím dříve dopřejeme šlaše klid, tím dříve se k běhu vrátíme. Jsem si vědom toho, že když běžci doporučíme několikatýdenní klid bez běhání, málokdo tento režim dodrží a běhá dále i přes bolest. To je dobrý začátek k tomu, že akutní potíže přejdou v chronický stav, kdy léčba může trvat několik měsíců.

Během doby kdy neběháme, aplikujeme podpůrné prostředky ke zklidnění zánětu kolem Achillovy šlachy a k regeneraci vlastní šlachy. Krátkodobě můžeme užívat protizánětlivé léky /jen několik dní/, přikládat Priesnitzovy zábaly /stačí 1 hodina denně/.

Doporučuji ambulantní rehabilitaci, kde nám zkušený fyzioterapeut protáhne a uvolní zejména hlubokou část lýtkového sval u a aplikuje ultrazvuk nebo biolampu na bolestivé místo. Jestli je šlacha zduřelá a jsou hmatné drásoty nad Achillovkou, musíme nasadit alespoň na 14 dní sádrovou fixaci. Jestli selže veškerá konzervativní léčba, jsme nuceni přistoupit k léčbě operační.

Na závěr musím uvést velmi důležitou věc, jestli máte jakékoliv potíže s Achillovou šlachou NIKDY si nenechejte aplikovat žádnou injekci do okolí nebo přímo do šlachy, jedná se zejména o aplikaci kortikosteroidu. Tato látka má sice protizánětlivý účinek, ale současně oslabuje šlachu a zhoršuje její regeneraci. Běžec cítí náhle úlevu od potíží, vyběhne a už nedoběhne, ucítí náhlou bolest v Achillovce, podlomí se mu končetina a není schopen normální chůze, natož běhu, zrovna si přetrhl Achillovu šlachu.

Abychom nekončili pesimisticky, tak věřte, že i zde platí, že nejlepší a nejlevnější léčbou je prevence. A proto se starejte o svoje Achillovky a Buďte Bezva!


Autorem příspěvku je běžec a lékař v jedné osobě MUDr. Ondrej Krempaský – člen BK SAK Ložiska Karviná a ortoped Karvinské hornické nemocnice.