Dnes dopoledne proběhlo v Praze představení revoluční boty adidas boost pro české novináře. Boty slavnostně odhalil vynikající fotbalista nedávné minulosti a rekreační běžec Pavel Nedvěd.

Pár minut po odhalení bot již stál držitel Zlatého míče na běžeckém pásu a za neustálého zrychlování zkoušel, jak se mu poběží. Po pár minutách, kdy přes blesky desítek fotografů ani pořádně neviděl před sebe, zastavil a prohlásil: „Mám fantastický pocit, jak mi to běželo. Něco na tom bude. Myslím, že teď bude pohoda se jít proběhnout.“

I fotbalisté musí umět běhat. Nedvěd připomněl, že při fotbalovém zápase naběhal nad deset kilometrů, ale dnes už běhá jen pro dobrý pocit. Zvládl už několik půlmaratonů a loni doběhl bez velkých problémů i maraton.

Nedvěd zhodnocením bot potvrdil slova Petry Vondráčkové z adidasu, která jen o pár minut dříve řekla, že nová bota kombinuje pohodlí měkkého obutí a energetickou návratnost „rychlých“ bot. „Můžete si sednout na pohovku, která je měkká, ale je obtížnější vstát a vynaložíte hodně energie, nebo na židli, která je sice tvrdá, ale vstanete hned,“ použila Vondráčková trefné připodobnění.

Energie? Té musí být dost

„Pro každého běžce je klíčové, aby měl při svém maximálním výkonu dostatek energie,“ uvedla Jana Kovalská, zástupkyně české pobočky adidasu a pokračovala: „Energie je to, co žene běžce dopředu, to, co jim pomáhá lámat rekordy.“

„Nezáleží na tom, jestli trénujete na maraton nebo si jdete zaběhat po práci – žádná jiná bota vám nebude vracet tolik energie jako adidas boost,“ řekla Vondráčková. Boty jsou prý určeny především aktivním lidem z větších měst ve věku 20 – 30 let, kteří s oblibou běhají proto, aby vypadali dobře.

Nicméně odpověď na dotaz moderátora Roberta Záruby, zda může v botách běhat i on, věkem nad 30, byla kladná. Známý sportovní odborník se tedy už těší, jak v botech omládne.

Letos se sice na český trh dostane jen tisícovka párů těchto bot, které budou k dostání jen v pětadvaceti vybraných prodejnách, ale podle Vondráčkové se technologie boost časem dostane do všech prémiových běžeckých řad a pak přijde expanze do odvětví jako basketball nebo fitness.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.