V prosinci loňského roku, dva měsíce před celosvětovou premiérou, jsme byli pozváni firmou adidas do německého Herzogenaurachu, abychom mohli otestovat horkou novinku letošního roku ADIDAS BOOST.

Po dvou měsících testování vám přinášíme recenzi čtveřice běžců – dvou mužů a dvou žen.

Adidas Boost a zkušenosti Martina Singra

První, co mě napadlo při pohledu na adidas boost bylo, že mají nezvykle vysokou špičku a poté, co jsem je vzal do rukou, se mi zdály relativně těžké. Nová tlumicí hmota boost přeci jen něco váží, ale je zde patrná snaha redukovat hmotnost na svršku. Lehká látka s minimem „polstrování“ obepínající nohu, tenký jazyk a tenké, leč dostatečně pevné tkaničky, to je charakteristika nejnovějších adidasek, které mají změnit svět běhání.

Při obouvání se bota skvěle přizpůsobí tvaru nohy a mám pocit, že na tkaničkách není ani třeba dělat dvojitý uzel. Po vyběhnutí člověk kupodivu zdánlivě vyšší váhu ani nevnímá – cítí se jako by měl na noze závodky a ty ho hnaly dopředu „samy“. Ale na druhou stranu to není tak, že by v botách dělal sedmimílové kroky. V případě volného a pohodového výklusu je běh méně náročný a snad i zábavnější než u konkurence. A to není rozhodně málo.

Rozdíl je znát i při dlouhém běhu, kdy se díky materiálu boost daří pošetřit více energie do samotného závěru. Při tempovém běhu jsou boty velmi dobré, nová technologie projevuje i zde, i když ne tak výrazně. Na sněhu sice kloužou stejně jako jiné silničky, ale to je jen detail, jedná se totiž o boty, které se pravděpodobně se sněhem moc nesetkají. I když podle adidasu zvládají i teploty mínus dvacet.

Ačkoliv se mi při prvním běhu zdálo, že jsou boty neprodyšné, při dalším výběhu už to bylo lepší. Jsem zvědavý, jak teplo v boostech bude v létě. Zatím mi v nich zima nebyla, spíše naopak.

Největší rozdíl ale je, když se já, běžec dopadající extrémně přes patu (a snažící se to změnit) pokusím běžet pár set metrů přes špičku. Revoluční tlumicí materiál je totiž i pod špičkou a tak je běh tímto stylem velmi příjemný a vše umocňuje euforie z toho, jak snadno se dá běžet přes špičku. Nutné vyzkoušet osobně. :-)

Co o nových botech říká Táňa Singrová?

Poté, co se mi dostaly nové běžecké boty adidas boost do rukou, jsem byla velice nadšená, že mohu takovou botu vyzkoušet nejen na běžeckém koberci, ale i v terénu. Byla jsem velice zvědavá, jestli bude opravdu tak znatelný rozdíl mezi klasickou běžeckou botou a mezi botou, u které je mezipodrážka vyrobená z materiálu Boost, o kterém jsem vtipkovala, že by možná šel nahradit polystyrenem.

Se zvědavostí jsem vyzkoušela adidas boost při několika trénincích, a stále jsem nadšená. I přesto, že jsem před prvním tréninkem s adidas boost z důvodu nedostatku času dlouho neběhala, mé pocity byly nepopsatelné. Měla jsem pocit, jako kdybych se u běhu mírně vznášela. I přes moji ne moc dobrou formu jsem měla pocit, že stále můžu běžet dál, a to ne žádným šouravým krokem. Díky materiálu boost jsem mohla nohy zvedat víc do výšky, což mi umožnilo rychlejší pohyb.

Je to vlastně něco jako cyklistická tretra, která pomáhá i při pohybu nahoru a následně také k rychlejšímu pohybu kupředu. Podobné je tomu u adidas boost, přitom kolena nejsou tak namáhána a díky této vlastnosti lze dosáhnout mnohem lepších výsledků než s klasickou botou. Díky tomu, že jsem mohla vyzkoušet tyto boty, došla jsem k názoru, že je zbytečné šetřit peníze na něčem, co mi přináší tolik kladných zážitků. Teď jsem rozhodnutá, že bych si takové boty koupila i přes vyšší cenu.

Miloš Škorpil a jeho dojmy

První dojem

První dojem byl zprostředkovaný krátkým filmovým šotem, na němž běžela útlá děva a to stylem, který naprosto popíral správný běžecký styl – prostě patařka jak vyšitá. O to víc mě začala tahle bota zajímat, chtěl jsem si vyzkoušet, jestli se v nich dá běžet správně a přitom z nich vytěžit všechny bonusy, o nichž nám její tvůrci a prezentéři nadšeně vykládali.

Druhý dojem

Vzal jsem je do ruky, potěžkal a zjistil, že jsou lehké jak pírko. Taky jsem si hned všiml zajímavého svršku, který nepřipomínal nic z toho, co jsem zatím u běžeckých bot viděl. Svršek, mezipodešev a podrážka pak vytvořily velmi zajímavý a velmi kompaktní celek. To jsem zjistil hned, jak jsem si je obul na nohy. Nohy do nich zapluly jak do Popelčiných střevíčků a já měl pocit, že je mám na nohách odjakživa, jako by mi na nich vyrostly.

Třetí dojem

Nekecali!, řekl jsem si okamžitě, jakmile jsem v nich udělal první běžecké kroky. Přestože jsem běžel technicky správně, tedy první kontakt byl na bříšku nohy, měl jsem pocit, že mám na nohách pružiny, které mi umožňují dělat delší krok než v klasických běžeckých botách, včetně těch minimalistických či „bosonohých“. Uvědomil jsem si, že to není dáno jen specifickým materiálem použitým v mezipodešvi, ale i konstrukcí svršku, respektive jeho materiálem a tím, jak bota tvoří opravdu jeden celek. Takže vlastní pocit z běhu byl bez přehánění fantastický.

Čtvrtý dojem

jsem si utvořil, když jsem vzal Boosty proběhnout ven. Třetí – mimořádný zážitek z běhu zůstal, ale ukázal se obecně jeden problém, který mám s adidaskami vlastně stále – úzké kopyto. Zhruba po pěti kilometrech mi začaly svírat nohy ze stran, takže nejspíše nebudou vyhovovat běžcům a běžkyním, kteří již přešli na minimalistické běžecké boty, pětiprstky či „bosonohé“ typy běžeckých bot a jejich noha se tím pádem rozšířila.

Kdybych mohl tvůrcům poradit, tak bych jim řekl, aby Boosty trošku rozšířili a to po celé délce. Jsem si jistý, že by jim to jen prospělo a speciální svršek, respektive jeho upevnění ke spodku boty, by stále nohu v botě pevně fixoval a Boosty by si tak našly na trhu velmi široké uplatnění.

Pokud jde o mezipodešev, konkrétně ten „polystyren“, z něhož je vyrobena, má výborné tlumící, ale i odrazové vlastnosti. Navíc je velmi měkká, což noze umožňuje v botě pracovat. Na druhou stranu její měkkost může být trošku pastičkou na achilovky, lýtkové svaly a podkolení, proto doporučuji všem, pokud si Boosty pořídí, začínat v nich běhat nejdříve nižší objemy, tak 5 – 8 km a ty až postupně navyšovat. Pak jim tahle bota v budoucnosti může pomoci k velkým zlepšením.

Dana Škorpilová a její reflexe na poslední novinku od adidasu

Když jsme viděli velmi působivou prezentaci Boostů, získala jsem dojem, že boty budou na nohách fungovat tak trošku jako Kangoroo boots a po dopadu na zem mě vysloveně vystřelí div ne ke hvězdám. Tak… ke hvězdám ne, ale pocit lehkosti a výrazné radosti z pohybu jsem měla po celou dobu, co jsme je mohli v prostorách adidasu v Herzogenaurachu zkoušet – a už od té doby jsem se těšila na první výběh venku.

Fascinovalo mě, jak bota sedí na noze, ačkoli jsem dostala na testování o číslo větší. Může za to pružný bezešvý svršek, který nohu doslova obejme a přizpůsobí se jí. Ale absolutně nejlepší je to, že i zarytého „pataře“, jako jsem já, přivede naprosto přirozeně k dopadu na bříška. Bude vás také svádět k rychlejšímu tempu, než na jaké jste standardně zvyklí, a když podlehnete, bude se vám to líbit. Boosty jsou opravdu dynamické boty!

Vytkla bych snad jen tradičně úzkou špičku v prostoru pro prsty. Ačkoli je látka pružná, při delších bězích se noha roztáhne do délky i do šířky, a širší typ nohy bude mít v botě problém. No a vzhledem k rozdílu výšky pata – špička (10 – 11mm) to je klasická tréninková bota, nic pro minimalisty. Ale jinak už se zase těším, až opadne sníh a my si spolu vyběhneme!

Recenze najdete také na www.bezeckaskola.cz