AKTUALIZOVÁNO. Za námi je první březnová sobota a s ní Kbelská desítka, která je nejen pro běžce z Prahy a středních zahajovacím závodem silniční sezóny. Narozdíl od Rohálovské desítky, která se běžela minulý týden a která přes kvanta sněhu připomínala spíš kros, v Praze dnes zavládlo téměř jarní počasí, které přilákalo na start necelou tisícovku běžců.

Přesně v 10:40 poslala výstřelem ze startovní pistole závodníky na trať atletická legenda, stále vitální Dana Zátopková. Z početného startovního pole běželi nejrychleji Pavel Dymák (Hvězda SKP Pardubice) časem 31:37 a Monika Preibischová (AC Mariánské Lázně), která si s tratí poradila v čase 35:01.

Jisté je, že padl rekord v počtu účastníků. Zda padl i teplotní rekord Kbelské desítky mi není známo, leč oproti posledním ročníkům, kdy se závodníci brodili ve sněhu, silně mrzlo a nepříjemně foukal vítr, bylo dnes o poznání tepleji, teplota se pohybovala okolo čtyř stupňů nad nulou a hřálo slunce. I přes běžecky příznivé počasí byly vítězné časy o něco horší než loni.

Vítěz vyniká v dráze i na silnici

Vítězný Pavel Dymák běžel ve Kbelích poprvé a rovinatou trať si jakožto dráhový specialista pochvaloval: „Kopcovité tratě mně moc nevyhovují, tady to bylo ideální, i když zpátky trochu foukal vítr proti,“ říkal spokojeně pro BezvaBĚH.cz. Přestože si dnes o 2 minuty zlepšil osobní rekord na desítku, možnost, že by se začal více věnovat silničním závodům, jasně odmítl. „Mojí prioritou je jednak dráha a jednak se chystám na MČR v krosu, kde chci běžet krátkou trať,“ líčí své plány nadějný závodník.

Druhý v pořadí doběhl závodník TJ Slezan Frýdek-Místek Petr Lukeš, který rovněž dává přednost spíše dráze (letos 4. místo v halovém MČR na 3000m) a stejně jako vítěz si dnes vytvořil osobák na desetikilometrové trati. Jeho čas má hodnotu 31:50.

Další místa s odstupem dvou sekund zaujal Kamil Krunka (TJ Nové Město nad Metují) a nováček v hlavní mužské kategorii Jan Janů, závodící stejně jako vítěz za Hvězdu SKP Pardubice. Vzhledem k tomu, že Krunka byl s rokem narození 1986 na stupních vítězů nejstarší, dá se říct, že Kbelskou 10 letos ovládlo dravé mládí.

Pohled do startovní listiny sliboval napínavý souboj mezi Vítkem Pavlištou a Ondrou Fejfarem, který dal minulý týden v Prusinovicích najevo výbornou formu. Ondřej Fejfar do Prahy nakonec nedorazil a Vítek Pavlišta, který se potýká s nachlazením, zaujal roli vodiče, když odběhl celý závod bez čísla se svým bratrem. A bylo to pořádně svižné – David Pavlišta při své premiéře na desítce zaběhl čas pod 38 minut. Za týden v Pečkách chce již Vítek opět bojovat s nejlepšími.

Vítězka jako přes kopírák

Loňský napínavý souboj o prvenství mezi dvěmi západočeskými závodnicemi Monikou Preibischovou (AC Mariánské Lázně) a Ivanou Sekyrovou (AK Sokolov) se letos nekonal. Preibischová soupeřku po prvním kilometru již vůbec nepustila „ke slovu“.

„Po třetím kilometru už jsem Ivanu neviděla. Běžela jsem se skupinkou chlapů, s nimiž jsem držela tempo. Podle loňských časů jsme trochu zpomalovali, tak jsem se bála, jestli se Ivana někde nevyloupne, ale nevyloupla se“, usmívá se vítězka, která rovněž patří k mladší generaci. Čas očekávala lepší než loni, ale zároveň uznává, že vzhledem k pauze, kterou měla koncem loňské sezóny kvůli problémům s koleny, to prostě lépe nešlo. Běžela pětatřicet minut a jednu vteřinu.

Olympijská maratonkyně Ivana Sekyrová (AK Sokolov) ztratila na Preibischovou 52 sekund a prozradila, že by letos chtěla zlepšit svůj osobní rekord na půlmaratonské trati. S větším odstupem doběhla pražská maratonkyně Radka Churaňová, závodící za Loko Trutnov (37:29).

Tituly pro akademiky jsou rozděleny

Kbelská desítka byla letos zároveň akademickým mistrovstvím v silničním běhu na 10 km. Titul získal absolutní vítěz Pavel Dymák studující FIM UHK, druhý v cíli, Petr Lukeš, je studentem VUT a třetí z akademického mistrovství Martin Edlman je studentem ČVUT Fsv.

Mezi ženami – akademičkami byla nejrychlejší Marie Miličková z Masarykovy univerzity (38:50), druhá byla Vedula Peteříková (FTSV UK) a třetí Lada Železná (FSS Masarykova Univerzita).

Pětikilometrové trati dominovali cizinci

Již druhým rokem se konal také doprovodný závod na 5 km, který byl otevřen všem ženám a mládeži do 19 let. Mužským vítězem se stal Tim Bos z Holandska (19:32), celkově druhá v pořadí byla vítězka žen Uljas Egle z Estonska (19:39). Třetí celkově skončila vrchařka Helena Poborská. Pořadatelé tak mohli prohlásit, že Kbely jsou mezinárodní závod.

Závod již tradičně komentovala moderátorská legenda Štěpán Škorpil. Pochvalu zaslouží organizátorský tým v čele s Tomášem Mirovským, který má bohaté zkušenosti s organizací velkých sportovních podniků, jakými jsou závody pražského PIMu.

Závodnický servis je již tradičně v rukou studentů a zaměstnanců sportovní VŠ a VOŠ Palestra ve Kbelích. Unaveným závodníkům nabízeli v cíli kromě těstovin a polévky v ceně startovného také další občerstvení nebo masáže. Účastníci dostali také funkční triko Mizuno, dle závodníků ale ne vždy získali požadovanou velikost. Závod byl totiž prvním kláním letošního Mizuno Running Cupu, další díl se běží již za týden v Pečkách.

Závodníků na desetikilometrové trati bylo letos 992, čtyřicítka účastníků a účastnic se vydali na pětikilometrovou trať a i letos byly vypsány závody pro děti. Při vzpomínce na pár let zpět, kdy se v Kbelích sešli tři stovky účastníků se lze jen spokojeně usmívat – běh prostě v ČR jen vzkvétá, těšme se na další závody právě začínající sezóny.

Na reportáži spolupracoval Martin Singr.

Výsledky

Foto 204× – zavody2013.raj­ce.idnes.cz

Web závodu

Web Mizuno Running Cupu


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.