Pachtíte se na běžeckém pásu a hypnotizujete displej, který vám tvrdí, že už jste spálili 800 kalorií? Říkáte si, že je to skvělé?

Pokud spoléháte na takové ukazatele o spálených kaloriích, můžete být nakonec hodně zklamaní. Každé tělo je jiné a běžecké trenažéry jsou většinou nastaveny na parametry muže vážícího 80kg. Takže váš výdej energie může být zcela odlišný.

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují to, kolik toho spálíte.

V loňském roce srovnával Journal of Athletic Training spalování kalorií u elitních dálkových běžců. Studie srovnávala tělesnou hmotnost, respirační kvocient (poměr vydýchaného oxidu uhličitého a přijatého kyslíku) a rychlá svalová vlákna běžců ve vztahu k jejich energetickému výdeji a potřebě cukrů.

Byl zjištěn rozdíl téměř 700 kalorií. Běžci s vyšší hmotností, vyšším respiračním kvocientem a větším procentem rychlých svalových vláken spálili v průměru 3750 kalorií za den. Ale běžci s nižší tělesnou hmotností pouze kolem 3100 kalorií za den. Podobně více vážící běžci spotřebovali více sacharidů.

To dokazuje, že i běžci na té nejvyšší úrovni spalují odlišně. Není tedy vhodné řídit se údaji na displeji běžeckého trenažéru.

Mnohem lepší je, pokud si do přístroje můžete zadat osobní údaje jako je vaše hmotnost, výška a věk.

Stále byste však měli poslouchat své tělo. Neměli byste zbytečně hladovět, ale zároveň se nepřecpávat třeba hranolkama a colou.