Lékař Douglas Brown, radiolog z amerického Utahu si nedávno všiml, že hodně běžců běhá naboso nebo jen s minimalistickou obuví typu pětiprsťáky. Napadlo ho, zda by právě toto nemohlo mít souvislost s bolestivostí pat a nohou, se kterými se poslední dobou setkává.

Bohužel k tomuto tématu nenašel žádné studie, a tak se obrátil na profesorku sportovních věd na Birgham Young University v Utahu, Sarah Ridgeovou. Ta zkoumá dopady zranění při sportu, popisuje na svém blogu v The New York Times Gretchen Reynolds.

Výsledná studie, která byla poprvé zveřejněna teprve minulý měsíc, jistě přileje olej do ohně v diskuzích na téma běhu na boso, nebo běhu v minimalistické obuvi, domnívá se Reynolds.

Redukuje běh naboso riziko zranění a bolesti, jak věří skalní zastánci této techniky? Nebo takovýto styl přispívá k rozvoji úrazů u běžců?

Doktorka Ridgeová si pozvala 36 zkušených dospělých běžců. Muže i ženy, kteří týdně uběhnou mezi 24 a 48 kilometry, všichni běhali v normální běžecké obuvi. Pravidelně kontrolovala stav jejich nohou, aby včas zachytila možná zranění či potíže.

Zastánci běhání naboso často poukazují na to, že lidé běhávali bez bot několik tisíciletí před tím, než byla nějaká obuv vůbec vynalezena. Argumentují tím, že běhání bez bot je normální a právě moderní běžecké boty, způsobují zranění, protože nejsou pro tělo přirozené.

Ale zatím neoficiální výzkumy, včetně lékařů, kteří běžce léčí, naznačují, že někteří lidé běháním bez bot rozvíjí zcela nový typ bolesti a nová zranění.

Skupina běžců doktorky Ridgeové byla náhodně rozdělena na dvě skupiny. Jedna pokračovala v tréninku s botami, na které byli předtím zvyklí a druhá skupina dostala boty Vibram Five Fingers. Druhá skupina měla začít postupně používat tyto minimalistické boty a přidávat po týdnu vždy jen po jednom kilometru v těchto botách.

Po 10 týdnech nebyl ani u jedné skupiny nalezen důkaz, že by došlo k nějakému běžnému zranění dolních končetin, včetně achilovek. Ale u více než poloviny běžců, kteří používali minimalistickou obuv, se projevily první náznaky zranění kostí. Konkrétně se u většiny z nich vyvinul otok kostní dřeně, hromadění tekutiny, podobně jako je tomu u podlitin.

Radiologové roztřídili otok na stupnici od 0 do 4, kde 0 nepředstavuje žádný edém a 1 lehké poškození, které se vyskytuje běžně při chůzi. Stupeň 0 i 1 jsou považovány za normální.

Většina běžců s normálními botami, měla po celou dobu měření otok na úrovni 1. Ale u většiny běžců v minimalistické obuvi se vyvinul edém stupně 2, „který znamená brzké zranění kostí“, tři běžci měli dokonce otok na stupni č. 3, „který už zranění představuje“, popsala Dr. Ridgeová.

Dva běžci měli dokonce plně rozvinuté únavové zlomeniny nebo otoky na úrovni 4. Jeden v patní kosti a druhý v nártu.

Tyto výsledky neznamenají, že každý, kdo se rozhodne přejít na minimalistickou nebo žádnou obuv bude mít zranění nohy. „Ale byla bych velmi opatrná v přechodu na tento styl běhu“, říká Dr. Ridgeová. „Přidávání jednoho kilometru týdně v minimalistických botách bylo pravděpodobně příliš mnoho.“

Dále poukazuje, že pro naše předky byl sice běh naboso přirozený styl běhu, ale pro naše nohy je to nová zkušenost.

A co vy? Jaké máte zkušenosti s během naboso nebo s minimalistickými boty? Kolik kilometrů týdně si můžeme přidávat při přechodu na minimalistickou­ obuv?

VIDEO: Základní principy běhání naboso