Překonání obou rekordů závodu je snem organizátorů sobotního Olomouckého půlmaratonu. Na startu budou tři muži s osobními maximy pod 61 minut a celkem čtyři vytrvalkyně, které zaběhly svůj osobní rekord pod jednu hodinu a třináct minut, mezi nimi je i Petra Kamínková. Už několik týdnů před závodem byla rozebrána všechna startovní čísla.

V mužské kategorii je největším favoritem Keňan Eliud Kiptanui, který vyhrál loňský Pražský maraton. Dalšími spolufavority jsou jeho krajani Kiplimo Kimutai s osobním rekordem 59.44 min. a Paul Kimaiyo Kimugul – 1:00:15.

Vítězem loňského ročníku byl Keňan Joseph Maregu s časem 1:03:20, takže je co zlepšovat. V ženské kategorii opět potvrdila svou účast olomoucká vytrvalkyně Petra Kamínková, která je českou favoritkou číslo jedna.

Do půlmaratonu a běhu na deset kilometrů již byla registrace uzavřena na dvou tisících běžců. Přitom zájem byl daleko vyšší, o tom svědčí čilá diskuze na Facebooku.


TIP: Čtěte také OLOMOUCKÉ SETKÁNÍ: CARLO CAPALBO A BEZVABĚH


Hlavní organizátor závodu Carlo Capalbo vysvětloval, že je lepší udělat víc malých kroků, než jeden velký s tím, že dvacetiprocentní meziroční nárůst je dostatečný. V přidruženém závodě, rodinném běhu na 2,5km, pořadatelé očekávají účast až jedné tisícovky lidí.

Pořadatelé připravili stejnou trať jako před rokem, bude na ni vyhrávat jedenadvacet hudebních skupin. Průběh závodu bude sledovat i Česká televize z vrtulníku.

Na videu YOU TUBE se můžete podívat na loňské přípravy olomouckého závodu.