V sobotu 9. března se v Plzni ve Štruncových sadech uskuteční Mistrovství ČR v běhu na 100 km. Závod pořádá SC Marathon Plzeň pod záštitou radní pro oblast školství, mládeže, sportu a životního prostředí, Ireny Rottové.

Kde se poběží

Trať bude situována na asfaltový okruh 1500 m okolo stadionu FC Viktoria Plzeň. Závod bude zároveň poslední kvalifikační možností pro ME v běhu na 100 km, které se uskuteční 27. dubna ve Francii.

Na výběr je několik variant a všechny nabízejí jak zajímavou sportovní zkušenost, tak i diváckou atraktivitu. K vidění budou varianty běhu na 24 hodin, 12 hodin nebo 100 km. Všichni ultramaratonci se na start postaví v sobotu 9. března v 8:30.

Poběží se po asfaltové silnici a chodníku ve Štruncových sadech na okruhu dlouhém 1 500 m s výškovým převýšením pouze 1,5 m. Všichni absolvují nejprve 2 zkrácená kola dlouhá 477 m a 523 m a pak okruhy dlouhé přesně 1500 m. Start a cíl je před místní sokolovnou.

Po 68 kolech budou mít tedy ultramaratonci uběhnuto přesně 100 km. Meta 150 km bude po dalších 33 kolech a 500 m. Celých 200 km borci dosáhnou po 134 kolech a 1 000 m.

Na co se můžete těšit

Jistě se jedná o divácky velmi atraktivní podívanou, na které může člověk vidět jak vskutku pozoruhodnou atmosféru, tak i mnoho zvučných jmen. Jistě nejzajímavější osobností, která se závodu zúčastní, je ultramaratonec Dan Orálek z AC Moravská Slávia Brno, který se představí v běhu na 100km.

Jeho rekordní čas na této trase je 6:54:50, což je famózní výsledek a bude proto určitě velkým tahounem celého závodu.

Na záda Danovi Orálkovi bude dýchat určitě Radek Brunner , nikoliv Milan Adamec , který si před několika dny při běhu zlomil palec na levé noze , takže se omluvil a do Plzně nepřijede. Naopak se mi dnes přihlásila mistryně světa v běhu na 24 hodin česká rekordmanka Michaela Dimitriadu, která poběží v rámci přípravy na MS v Holandsku „pouze“ Běh na 100 km, který je zároveň i Mistrovstvím ČR,“ řekl exkluzivně BezvaBĚHu řaditel závodů Vlastimil Šroubek.

Celkem se přihlásilo 27 mužů a 9 žen.

Co se závodu na 24 hodin týče, budete se muset obrnit trochou trpělivosti a na výsledek se přijít podívat až v neděli ráno. Trpělivost je ale na místě, můžeme se dočkat výjimečných výkonů. Vždyť nejlepší zúčastnění jsou schopni za tento časový úsek uběhnout bezmála 220 km.

Časový program

Pokud vás nabídka této akce zaujala, není nic jednoduššího se přijít podívat a podpořit své favority, kteří určitě při tak těžkém závodu podporu budou potřebovat. Na následujících řádcích najdete harmonogram celého víkendového klání.

sobota 9.března 2013 :

8.30: start Mistrovství ČR v běhu na 100 km, start Běhu na 12 hodin a Běhu na 24 hodin

19.00: vyhlášení vítězů Mistrovství ČR v běhu na 100 km

20.30: ukončení Běhu na 12 hodin

21.30: vyhlášení vítězů Běhu na 12 hodin

neděle 10.března 2013 :

8.30: ukončení Běhu na 24 hodin

9.30: vyhlášení vítězů Běhu na 24 hodin

Víkend slibuje teplé počasí předpovídající příjemně strávené dny. Rozhodně proto doporučuji se na tuto akci zajít podívat. Uvidíte naše nejlepší ultramaratonce v akci a atmosféra, kterou zažijete, bude nezapomenutelná. Nehledě na dlouholeté zkušenosti s vytrvalostním během, které uvidíte přímo v praxi v podání těch nejlepších.

Klub SC Maraton Plzeň byl založen v roce 1993 v Plzni a jeho dosavadním předsedou je Vlastimil Šroubek. Hlavním cílem a posláním klubu je za pomoci sponzorů propagace vytrvalostního běhu, především maratonu. To klub dělá především pořádáním běžeckých seriálů na počest Emila Zátopka, jako je Grand Prix vytrvalců západních Čech. Jeho součástí je také Zátopkův zlatý týden.

Web organizátora


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“