Zima pomalu končí a přicházející jaro láká k proběhnutí. A to i ty, kteří naposledy běželi někdy ve škole nebo na autobus. O to víc chceme trénovat a pobíhat venku i my všichni. Pozitivní je, že k běhu nepotřebujeme celkem nic, jen boty.

Začít s jakýmkoliv sportem s sebou nese nutnost sáhnout do peněženky a trochu investovat. V tomto směru je běh celkem milosrdný. Pro začátek nám bude stačit pár stovek za kvalitnější boty a další vybavení jako funkční oblečení nebo sporttester se dá pořídit až časem…

Snad každý začátečník si klade otázku, jak by měly takové běžecké boty vůbec vypadat a kolik za ně dát. Pro snazší orientaci se dají běžci a také boty vhodné pro ně rozdělit na několik typů:

1. „Běhám jen tak pro dobrý pocit, půl hodinky po parku ve městě obden mi bohatě stačí.“

Pro rekreační běh po městě, případně po parku, nejsou potřeba extrémně lehké boty, spíše naopak. Zde je důležité vybírat silniční boty, které dobře tlumí. Není nutné brát boty, které mají úplně nejdokonalejší tlumení, zvláště v případě běžců, kteří nemají problémy s nadváhou, ale bota by nějaký tlumicí materiál mít měla. Na parkové cesty nemá smysl kupovat krosové boty, i krátký úsek po blátivé cestě nebo lesem se dá zvládnout v silničkách.

Zároveň není nutné pro rekreační běhání kupovat ty nejdokonalejší modely. Samozřejmě, pokud máte dost peněz, nic tím nezkazíte, ale pro jogging po parku stačí i základní běžecké boty za tisícovku. Pokud si nejste jistí, zda poznáte běžeckou botu, volte osvědčené značky sportovního vybavení.

Typický zástupce: Adidas Duramo 5

2. „Miluji přírodu, běhám jenom v lese a je mi jedno, jak náročný je terén.“

Kdo má to štěstí, že může celý trénink nebo jeho většinu odběhnout v lese, ten by měl vybrat krosové boty. Lze je poznat nejen podle výrazného vzorku, který je pro co nejlepší záběr na nerovném povrchu. Zároveň nemají tolik tlumení, protože povrch v lese tlumí sám o sobě dost a většinou mají nenápadné nebo naopak velmi pestré barvy. Extrémní běžci si pak mohou vybrat boty s hřeby, ať již výměnnými nebo ne. Ale to je kromě běhu na náledí až zbytečný luxus a záležitost spíše pro závodníky.

Máte-li na své běžecké trase potok, hodně louží nebo vás baví běhat v dešti, volte obuv s gore-texem. Tento materiál zajistí, že nohy zůstanou v suchu – látka pouští molekuly potu ven, kapky vody se ale dovnitř nedostanou.

Typický zástupce: Inov8 Roclite 309

3. „S během začínám, protože chci a musím zhubnout. Zatím moc kilometrů nezvládnu.“

Pokud by bylo nutné vybrat jednu skupinu běžců, kterým běh rozmlouvat, byli by to ti s výraznější nadváhou – v takovém případě se zpočátku doporučuje spíš cyklistika, nordic walking nebo plavání, tedy sporty, které jsou přeci jen o něco šetrnější ke kloubům.

Ale hlavu vzhůru – i s vyšší váhou lze běhat, stačí vybrat vhodné boty, které opravdu skvěle tlumí a směle na trať. Mírně nepříznivá infomace je, že skvěle tlumící boty už stojí o něco více, ale pořád lepší si jednou připlatit a pak, až klesne ručička váhy na lepší hodnoty, se rozhodnout, jak k běhu přistupovat dále.

Typický zástupce: Nike Zoom Vomero+ 7

4. „Běhám, protože chci závodit a zlepšovat svojí výkonnost. Zajímá mě tempo a čas.“

Když chci běhat rychle závody, musím běhat rychle i v tréninku, myslí si mnoho začátečníků. Není to tak docela pravda. Pro úspěch ve vytrvalostních závodech je totiž potřeba nejprve naběhat dostatečný počet kilometrů v pomalejším tempu a až pak zařazovat rychlé úseky, kopce nebo třeba běh do schodů.

Tito běžci, ať chtějí nebo ne, potřebují minimálně dva páry bot – jedny těžší, dobře tlumivé, ve kterých budou běhat objemový trénink a jedny lehké, které budou používat na rychlé tréninky a na závody. Má to ale i své výhody – když se při tréninku střídá více bot, obutí vydrží více kilometrů a je to lepší i pro nohy, zejména pokud se střídají boty různých značek.

Typický zástupce: Mizuno Wave Rider 15

5. „Při běhu se chci cítit přirozeně, vadí mi boty, které jsou vlivem tlumení vysoké a tím pádem nestabilní.“

Ještě před pár lety by měli běžci, které láká běh naboso, smůlu. Dnes již ne. Objevuje se vlna minimalistické obuvi a všichni velcí výrobci nabízí boty, které nabízí minimální tlumení a díky tomu poskytují „naturalistický přístup k běhu“. Nejbližších pár let ukáže, zda jde jen o módní vlnu nebo o novou filosofii, která bude nadále mít své vyznavače.

I ti, kteří ale nedají dopustit na své odtlumené boty, se občas do minimalistických bot obují – nejčastěji po závodě nebo těžkém tréninku v zájmu rychlejší regenerace. To je ale na jiné povídání…

Typický zástupce: Merrell Barefoot Pace Glove

Závěrem už nezbývá než dodat, že většina výrobců bot dělá obuv pro všechny nebo téměř všechny skupiny běžců a tak typické zástupce berte opravdu jen jako příklad a rozhodně ne jako jedinou správnou botu.

Za týden se podíváme na samotný nákup běžecké obuvi.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.