Na minuty nebo na kilometry? Obojí má svá pro a proti. Vědci zjistili, že naše mysl vnímá jinak vzdálenost a jinak čas. Když je cílová čára měřeného úsilí ještě v nedohlednu, máte vizuální představu o tom, jak daleko ještě musíte doběhnout. To vás podněcuje k tomu, abyste se co nejrychleji dostali do cíle.

Časová vazba je ale přerušovaná, protože musíte koukat na hodinky. V důsledku toho studie zjistila, že pokud běháte na čas, lépe udržujete konstantní rychlost. Pokud máte uběhnout nějakou vzdálenost, běžíte rychleji. Oba přístupy mají své výhody, záleží však na účelu vašeho běhu.

Běh na čas zdokonaluje smysl pro úsilí

Harry Wilson, trenér bývalého světového rekordmana Steva Ovetta se svěřil, že jeho sportovci tráví zimu zaměřenou na časový typ tréninku. Běžci se musí naučit držet určité tempo, což je zásadní dovednost pro závodění. Věnují při tom pozornost svému dýchání a také tomu, v jaké kondici jsou jejich nohy. Návrat na vaši obvyklou tréninkovou trať, když jste byli zranění, může dost ranit vaši duši. Obvykle totiž dojde ke zhoršení výkonu, který bude na měřené trati velmi citelný. Pokud ale poběžíte na čas, nerozhoduje vzdálenost, prostě odběhnete danou časovou jednotku.

Běh na vzdálenost – učíte se tempu

Na předem vymezené trati se můžete zaměřit na jednotlivé fáze a přizpůsobit jim tempo běhu. Můžete také záměrně trénovat běhy do vrchu, seběhy nebo jinou specifickou část, která vás může na závodu potkat.

Mnoho běžců spadne do pasti, že celou trať zahajuje a končí ve stejném bodě a celou trať běží stejným tempem. Pokud máte pocit svěžesti a troufáte si na konec tréninku trochu zasprintovat, můžete tím zlepšit svou výkonnost. V závodě se potom nemusíte obávat, že ho nedoběhnete, protože víte, že máte ještě jedno, rychlejší tempo.