Seriál Česká pojišťovna Mizuno RunTour si loni získal mnoho příznivců. Na tratích pět a deset kilometrů se bude závodit i letos, sedmidílný běžecký seriál začíná již za měsíc v Českých Budějovicích.

Organizátoři si kladou nemalé cíle, chtějí totiž zvednout Česko z gauče a přivést k běhu co nejvíce lidí. „Není důležité, zda si místo papučí ráno rovnou u postele obouváte běžecké boty, nebo se na ně podíváte každý druhý týden a sami sobě slibujete, že zítra už konečně začnete,“ říkají pořadatelé a zvou na start nejen zkušené závodníky, ale i věčné začátečníky.

Každý závod bude jiný

Od dubna do října se RunTour představí v sedmi městech a každá desítka či pětka bude jiná, což přidá závodům na zajímavosti a závodníkům se tím díky nečekaným výzvám zvýší adrenalin. A že jste běželi loni a tak překvapeni nebudete? Omyl. Tomáš Leixner z pořadatelského týmu pro BezvaBĚH.cz prozradil, že se některé tratě se budou měnit.

Každý, kdo se přihlásí byť na jediný závod, je automaticky zařazen do seriálu RunTour. Může se tak opakovat situace, kdy se loni Květa Pecková přihlásila na první závod, který měla doma, v Plzni a nakonec odběhla všechny závody, z nichž jen ten poslední nevyhrála a na podzim si chválila, že si s RunTour užila léto.

Můžete zkusit jejích šest vítězství letos napodobit, pro muže i ženy bude v seriálu vypsáno po pěti kategoriích. Nejmladší bude od 18 do 39 let, pak po deseti letech do věku 69 let a nejstarší kategorií bude 70 let a více.

Na základě umístění v závodech budou závodníci sbírat body a na konci sezóny pak proběhne vyhodnocení seriálu. Kromě pořadí v kategoriích bude sledováno také absolutní pořadí Velké RunTour a Malé RunTour – v obou se počítají čtyři nejlepší výsledky z šesti závodů. Žebříček bude pravidelně aktualizován na webu RunTour. K lepším časům budou závodníkům pomáhat vodiči, kteří by měli být na každém závodě.

Elitní závodníky jistě zaujme možnost startovného zdarma, limit je čas pod 32:59 na 10 km nebo pod 15:30 na 5 km (muži), resp. pod 38:59 na desítku či pod 17:59 na pětku (ženy), dosažený výkon však nesmí být starší než dva roky.

Staňte se RunMasterem!

Odměněni ale budou i rekreační běžci. Kdo totiž zvládne šest závodů na dlouhé trati, může se těšit na titul Zlatý RunMaster a pamětní plaketu. Ti, kteří odběhnou čtyři nebo pět závodů, získají titul Stříbrný RunMaster a certifikát. Za tři účasti pak bude ocenění Bronzový RunMaster a certifikát. Tomáš Leixner pak říká, že pro prvních 700 přihlášených na každý závod bude připraveno funkční triko Mizuno.

Stejně jako loni budou mít závodníci možnost vyplňovat před závodem kolonku „Moje výzva“ a tím se motivovat ke splnění vysněného času. Jakousi výzvou pořadatelů je vybrat co nejvíce peněz pro Dětské kardiocentrum Fakultní nemocnice v Motole. Loni se podařilo předat 498 500 korun a i letos půjde na dobročinné účely 100 Kč z každého startovného – polovinu dá běžec a druhou polovinu Nadace České Pojišťovny.

Již za měsíc startuje seriál prvním závodem v Českých Budějovicích. To byl loni jediný závod, na který pršelo, tak snad bude letos při jarním termínu počasí lepší a závodníci spokojenější. Změnou je však start ze Senovážného náměstí. Kdo stihne přihlásit se do 9. dubna, bude platit 350 Kč (10 km) nebo 250 Kč (5 km), u dětí to bude zdarma. Registrace na místě bude v případě „velkých závodů“ o stovku dražší, u dětí zaplatíte padesátikorunu.

Web RunTour


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.