Rádi trénujete, ale zamrzli jste na mrtvém bodě? Chcete se zlepšit, ale chybí vám motivace? Nemůžete najít odhodlání s tréninkem vůbec začít? Nemáte parťáka, který by vás hnal kupředu? Přesně pro vás jsou tu aplikace pro chytré telefony, které vám pomohou tyto problémy vyřešit.

Nech se honit nebo buď pyrotechnikem

Jedna ze zajímavých aplikací, která se objevila ve světě chytrých telefonů, je „Zombie Run“. Rozhodně vám výrazně pomůže s motivací. Až ji vyzkoušíte, pochopíte. Je to velmi zajímavý nápad, spojit hru a jinak monotónní běh. Budete dostávat instrukce, plnit úkoly, získávat odměny a hlavně prchat před zombie, které na vás cestou budou čekat. Stačí nasadit sluchátka a už jste vneseni do příběhu, slyšíte jejich dech, který vám funí za krk. Nezbývá vám nic jiného než běžet!

Další gamesou alias aplikací pro běh je „Chůze tracker“, nebo též „Stop The Bomb!“ Tato aplikace, jak již název napovídá, bude simulovat ve vašem okolí bombu. Cílem je nálož zneškodnit za pomoci arzenálu, kterým disponujete, jako jsou mapy, radar a některé další informace o aktuální poloze a umístění bomby. Po dosažení cílové polohy stisknete The Big Red Button, čímž bombu zneškodníte. Ovšem pokud vám nevypršel čas a nálož neexplodovala :-)

Serióznější aplikace

Většina následujících aplikací je postavena na podobném principu. Využití vestavené GPS k mapování a sledování vašeho pokroku. Dosažené výsledky si můžete prohlížet na mapě, analyzovat je (vzdálenost, čas, rychlost, kalorie, nadmořskou výšku, tempo atd.), nebo sdílet.

To je další z oblastí, kde zaznamenal běh velkou renesanci. Dnes kdo neběhá, není IN. V televizi se na nás valí záplava reklam s krásnými běžci, a kdo by nechtěl vypadat tak spokojeně a mít dokonalou postavu jako oni? Mobilní aplikace vám usnadní světu vykřičet, že jste jako oni. Sdílení vašich úspěchů přes sociální sítě nebylo nikdy jednodušší. Srovnávání s přáteli jistě přinese ještě větší motivaci do běhání.

Dalšími funkcemi mohou být tréninkové deníky, plány cvičení, možnosti připojit hrudní pás pro měření tepové frekvence, grafy výkonnosti, audio knihovny, atd.

V následujícím výčtu naleznete seznam těch nejpopulárnějších aplikací, které lze snadno stáhnout pro telefony s operačním systémem Android. Jsou volně ke stažení a to zadarmo. Pokud byste chtěli aplikace vylepšit o další nástroje, či se zbavit otravných reklam, jsou většinou k dostání placené PRO verze, které vám s tréninkem ještě více pomůžou.

• Runtastic sportcoach

• Runkeeper

• Sports Tracker

• Endomondo sports tracker

• MapMyRun GPS Running

• Runstar

• adidas MiCoach

• Nike + running

Aplikace nejen pro běh

Nike training club je jednou z velice pokrokových aplikací, která je určena převážně ženám. Najdete zde databázi cvičení, která jsou zaměřena dle trénovanosti jedince, zaměření na výsledek cvičení (spalování tuků, posilování atd.) či zaměření na určitou oblast, kterou chcete procvičit. Všechna cvičení jsou doplněna o názorná videa jak cviky provádět, popř. o podrobnou fotodokumentaci s popisem.

Když si vyberete, který trénink zvolíte, celou dobu vás bude provázet hlas napovídající jak správně daný cvik provádět. Navíc si můžete cvičení doplnit hudbou ze svého playlistu, který aplikace automaticky načte. Jako motivace na vás čeká řada ocenění, které můžete za tréninky sbírat, popřípadě se zapojit do komunity Nike, kde naleznete další zajímavou podporu.

Zajímavostí je i to, že pro tuto aplikaci vytvořily tréninkové plány a videa i některé vrcholové světové sportovkyně, jako je např. HopeSolo, gólmanka US national soccer teamu, či běžkyně Paula Radcliffe a Kara Goucher.

Interval Training Timer je velmi mocnou zbraní pro ty, kteří sice mají jasnou představu o skladbě svého tréninku, ale chybí jim nástroj, jak toho docílit. Nemusíte se zde omezovat pouze na běh a sprint, ale využít lze i při dalších sportech jako je cyklistika, posilování a mnoho dalších. Můžete si zde nastavit kompletně vlastní trénink s počtem kol, časem na rozehřátí, cvičením, oddychem a relaxační čas po cvičení. Nabízí se i možnost stáhnout si již předdefinovaný tréninkový plán.

Vzhůru do toho

I díky moderním technologiím prožívá běh raketový vzestup na žebříčku popularity. Další a další zapřisáhlí odpůrci, si v něm našli zalíbení díky inovacím, které do běhu mobilní aplikace vnáší. Najednou se z běhu nestala pouze záležitost (pro někoho) nudná, rutinní a nijak nezajímavá, ale záležitost moderní a plná zábavy. Chybí-li vám tedy motivace proč běhat, nebo vás již tréninky omrzely, pak právě možná přišla ta chvíle stáhnout si nějakou z aplikací, nazout boty a vyrazit vstříc novým zážitkům.

A jakou mobilní aplikaci používáte vy? Nebo vám stačí sporttester či obyčejné hodinky se stopkami?


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“