Nedaleko hradu Helfštýna v Oseku nad Bečvou se konal 5. ročník Oseckého 1/2maratonu jako memoriál Miroslava Čmocha. Trať byla vedena stejně jako v předchozích ročnících po cyklostezkách a silnicích kolem řeky Bečvy.

Díky menší konkurenci v hlavní mužské kategorii, měl vítěz Petr Kučera (SK Salix Grymov) poněkud usnadněnou práci a s náskokem více než čtyř minut zvítězil systémem start-cíl v čase 1:18:15 hod. Nejlepší ženou se stala Jana Dorazilová (AK Kroměříž), když pomyslnou cílovou pásku protnula ve výborném čase 1:26:23 hod.

Rychlá trať do Oseku zatím neláká

Přestože jde již o zavedenou akci, a očekávalo by se, že účast by mohla být alespoň lehce přes stovku běžců, nebylo tomu tak. Těžko říct, proč na tento rychlý rovinatý jarní půlmaraton nejezdí více závodníků. Na vině je možná poněkud nevhodný termín. Ti, kdo mají svůj jarní půlmaratonský vrchol 6. dubna v Praze nebo snad chtějí běžet 24. března maraton v Bratislavě, pak jistě do Oseka nezamíří. Olomouckým běžcům zase tento závod přímo koliduje s Náměšťskou desítkou, která se běhá v rámci Středomoravského běžeckého poháru. Nicméně je možné, že hlavním faktorem bylo i letos nepříznivé „aprílové“ počasí. Přestože byla předpovězena teplota až kolem +4°C, jasno a slabý vítr, nakonec museli běžci bojovat s chumelenicí a teplotou těsně pod bodem mrazu.

Organizátoři z místního triatlonového klubu TTS Osek měli před pěti lety tak trochu štěstí, když bez složitého vymýšlení využili okruh vedoucí po obou březích řeky Bečvy. Po cyklostezce se beží od Restaurace U splavu do Lipníka nad Bečvou, dále po silnici III.třídy do Nových Dvorů a opět po druhém břehu řeky po zpevněné polní cestě k mostu u Oseka a zpět po cyklotrase ke splavu. Jeden okruh měří přesně 10,5 km. A tak pokud pořadatelům promineme chybějících 100 m, můžeme si užít krásný rychlý závod v pěkné krajině.

Kučera bez konkurence

Hodinu před startem to vypadalo na krásný slunečný den, ale pár desítek minut před výstřelem se ztrhla sněhová vánice. Naštěstí bez silného větru. Proti nedávné Rohálovské desítce to ale byla procházka růžovou zahradou. Na startovní čáru se postavilo 73 běžců, z toho 12 žen. Od druhého kilometru se na čele usadil Petr Kučera (SK Salix Grymov) spolu s Tomášem Neradilem (ASPOT). Ten však jeho tempo neudržel a Kučera si sóloběhem navyšoval náskok až na konečné 4:15 min. S přehledem tak zvítězil v čase 1:18:15 hod. „Držel jsem si jen svoje tempo, a to mně v pohodě stačilo na vítězství.“, dodal stručně po závodě Kučera. Třetí pozici udržel Jan Stoszek (VZS Ostrava, 1:22:58 hod.)

Celkem dvanáct odvážných žen se pokusilo zvládnou půlmaratonskou distanci. Nepodařilo se jen jedné, stejně tak ale i u mužů. Do pětičlenné skupinky mužů se takticky svěle zaklínila výborná Jana Dorazilová (AK Kroměříž). Nechávala se táhnout a využívala zákrytu před větrem. Tím šetřila dost sil a přestože se v druhém okruhu skupina rozpadla, udržela si náskok necelých tří minut před druhou v cíli Denisou Krejčiříkovou (VZS Ostrava, 1:29:18 hod.). Další tři minuty za ní doběhla do cíle Pavlína Šromotová (TTC Olomouc, 1:32:12 hod.).

Normální je nekouřit!

Pořadatelé z TTS Osek těží ze svých zkušeností díky celoročnímu organizování triatlonů a duatlonů, a tak Osecký půlmaraton zvládají logicky bezchybně a hladce. Pro běžce a doprovod je zázemí tradičně situováno do Restaurace U Splavu. Při průběhu do druhého kola a v cíli měli závodníci možnost využít občerstvovačku s teplým čajem, ionťákem, banány apod. Avšak běžkyním a běžcům, kteří celou trať absolvovali za více než dvě hodiny, nemuselo jedno občerstavení stačit. Doplňkovým závodem byl běh mladších/starších žákyní a žáků na 550 a 1050 m. Malou kaňkou na jinak skvěle zvládnuté akci byl fakt, že se v restaruraci kouřilo!

Výsledky

Foto 43× – Jaromír Wojtyla

A co vy, jak se vám líbil dnešní půlmaraton? Dosáhli jste svých vysněných časů?