Největší a nejstarší brněnský městský park byl v sobotu opět tradičním dějištěm již 68. Ročníku Běhu Lužánkami. Letošní pojetí závodu, který v Brně každoročně otevírá sezónu, zacílilo i na netradiční účastníky, mladé, začínající a hobby běžce, což přilákalo do parku několik stovek závodníků a mnoho oddaných a hlasitě povzbuzujících fanoušků.

Co však tradiční zůstalo, byly dětské a mládežnické kategorie, které na různých délkách tratí probouzí park již od časných ranních hodin. Poté již Lužánky v mrazivém, větrném, ale příjemně slunečném počasí rozduněly oba závody kategorií žen a mužů.

Napínavý souboj žen

Hlavní závod žen startoval před polednem a měřil 6,4 km, tedy 4 mílové okruhy parkem. Po hektickém prvním kole, které bylo hned po startu ve znamení nečekaných nástupů se na čele seřadila trojice favoritek – Šárka Macháčková, Martina Uvízlová a Patrícia Gánovská. První dvě jmenované postupně utvořily vedoucí duo, ve kterém tempo udávala suverénně běžící Šárka Macháčková. Patrícia Gánovská se již musela smířit s malým odstupem se třetí pozicí.

Běh dvojice v čele zdobilo po celý závod především železně pravidelné drtivé tempo svěřenkyně Aleny Peterkové. Šance na drama finiše v cílové rovince však přesvědčivě Šárka rozmetala svým nástupem do kopce v předposledním kole a Martina již nenašla síly na jakoukoli odpověď. Do cílové rovinky tak nabíhala Šárka Macháčková (X-Air Ostrava ) s jasným a pohodlným náskokem a pomyslnou pásku proťala v čase 23:53. Půl minuty za ní v čase 24:22 nakonec doběhla Martina Uvízlová (TJ Sokol Kolín) o dalších 26 sekund před Patrícií Gánovskou (Sport Team Hritz).

„Na startu jsem byla trošku nejistá, přeci jen jsem úplně nevěděla co mohu od soupeřek dnes čekat, ale v průběhu závodu jsem se cítila už velmi dobře. Nepříjemný byl snad jen vítr, bohužel mi nezbylo než odtáhnout čelo sama. V kopci jsem cítila obrovskou sílu a proto jsem zaútočila právě tam a vyšlo to. Jsem moc spokojená s celým průběhem,“ uvedla šťastná vítězka v cíli.

Mužská přehlídka

Odměnou pro ženy byla přehlídka běžců opačného pohlaví, kteří brněnský park oběhli celkem 5×, což je 8 km. I přes neúčast zahraničních běžců z Maďarska nebyla o kvalitu nouze. Postarali se o to svěřenci trenéra Sequenta. Roman Rudolecký (VSK Univerzita Brno) a Jiří Homoláč (AK Kroměříž) od začátku nasadili smrtelné tempo, v druhém kole bylo jasné, že dnes je na tom lépe Roman, který doslova proletěl cílem v čase 23:13. Jirka ho následoval se ztrátou 55 sekund. V další skupince borců situace tak jasná nebyla, nakonec se podařilo utrhnout a prokličkovat mezi pomalejšími běžci Františku Mahovskému (AC Moravská Slavia), který doběhl v čase 25:06 třetí.

Pořádající oddíl AC Track & Field se také neztratil, nejlepší závodník tohoto teamu Pavel Hrůza obsadil 21.místo.

68. ročník tedy nezklamal. Stal se jistě pro mnoho hobby běžců novým odrazovým můstkem do světa běžeckých závodů a to je vždy dobrá zpráva. Pro někoho překvapivé bylo i mládí na startu – věkový průměr se v hlavních kategoriích posunul výrazně dolů a to je také jistě dobře.

Snad může mrzet menší účast tradičních účastníků, které mohlo odradit zvýšení startovného či nevyhlašování veteránských kategorií. Ti, kdo si sem ale zaběhat přišli, nakonec ničeho nelitovali a ať už díky tolik optimistickému sluníčku či dobrému pivu, tak především díky bezva závodu odcházeli s úsměvy na tvářích.

Výsledky

Foto 227× – lenf.rajce.id­nes.cz

Foto 113× – vsrunning.raj­ce.idnes.cz

Webové stránky závodu