V sobotu upořádal atletický klub TJ Slezan Frýdek-Místek Slezanský kros, který je tradičním vstupem do nového ročníku Běžecké Velké ceny FM. Letos se jedná již o 32. ročník, což svědčí o oblibě a kvalitě běžeckých závodů pořádaných z větší části zdejším oddílem, vedeným Josefem Nejezchlebou.

Letošní ročník Slezanského krosu se běžel jako Mistrovství Moravy a Slezska v přespolním běhu. Trať byla vyznačena v těsném dosahu stadionu, kde měli závodníci zázemí a kde se rovněž mohli schovat před občasným silným sněžením. Proměnlivé počasí, kdy se střídalo jarní slunce s hustým sněžením vytvořilo ideální atmosféru i povrch pro tento skoro jarní kros.

V průběhu dopoledne probíhaly závody mládežnických kategorií, kterých bylo vypsáno celkem dvanáct a překypovaly silnou konkurencí. O tom, jak bohatě obsazené závody byly, svěčí i počet více než 160 mladých závodníků na trati. Velmi napínavý byl běh dorostenek, kde si z počátku vybudovala ohromný náskok Kateřina Divišová (TJ Šumperk), která před druhou Veronikou Siebeltovou (Slezan FM) vedla místy až o 150 metrů! Domácí Veronika si však pošetřila síly do celého závodu a v posledních dvou kolech začala dotahovat, anulovala náskok a do cíle doběhla s 15 vteřinovou rezervou.

Běh dorostenců byl od začátku až do konce pevně v režii Adama Gaury (TJ TŽ Třinec), který svým vrstevníkům nedal jedinou šanci a od startu až do cíle navyšoval svůj náskok, který byl v cíli rovných 30 vteřin! Myslím si, že od Adama toho v budoucnu můžeme hodně očekávat nejen na republikové úrovni.

Po doběhu dorostenců nastalo vyhlašování novopečených mistrů a mistryň Moravy a Slezska v nejmladších kategoriích a po losování tomboly, se na startovní čáru nachystali zbývající ženy a muži, od juniorů a juniorek až po veterány.

Na ženy čekalo 5 okruhů v celkové délce 4 km, zatímco muži museli absolvovat dvojnásobnou distanci. Po startu se na čele utvořila silná šestice juniorů, kteří se po celý závod rvali o špici. Byli mezi nimi vidět hlavně závodníci SSK Vítkovice (Zemaník, Friš, Schneider), ale také vrchař specialista Tomáš Lichý (TJ TŽ Třinec) a Michal Pinkas (AO Slávie Havířov).

Nejlépe to běželo Jakubovi Zemaníkovi, který v čase 28:05 doběhl 15 vteřin před druhým Janem Frišem. O třetí místo bojovali Lichý, Schneider a Pinkas. Tomáš Lichý nastoupil v sedmém okruhu, zrychlil a vytvořil si náskok. V dalších kolech však zpomalil a propadl se na pátou pozici. Třetí nakonec doběhl Vojtěch Schneider a mohl se tak těšit z umístění na bedně a mistrovského titulu.

Po doběhu závod komentoval Tomáš Lichý slovy: „Myslel jsem, že vbíhám do posledního okruhu, tak jsem nasadil tempo a zafinišoval. V cíli mě však čekalo nemilé zjištění, že mám před sebou další 3 okruhy, takže naděje na medailové umístění se začaly rozplývat…“ Tomáš určitě nebyl jediný, kdo v závodech řešil tento problém. Pokud se do závodu plně opřete, je obtížné se zároveň soustředit na počítání uběhnutých okruhů.

Silná skupinka juniorů tak ovládla přední umístění, avšak na trati bylo mnoho závodníků v dalších kategoriích, kteří svedli napínavé souboje a tituly Moravy a Slezska. V mužích do 34 let doběhl jako vítěz Jiří Němeček (AHA Vyškov), muže 35–44 ovládl domácí Pavel Michna, muže 45–55 Vladan Šindelek (TiS Vilhelm) a muže nad 55 Josef Nejezchleba, který celé závody výtečně moderoval a organizoval.

Z juniorek zvítězila s minutovým náskokem na druhou Marta Juríčková (SSK Vítkovice), ženy do 34 ovládla Lenka Suráková (AHA Vyškov) a v ženách nad 35 let dominovala Magda Hajzlerová, rovněž závodící za AHA Vyškov.

Po doběhu následovalo vyhlášení vítězů a předání medailí a diplomů z rukou místopředsedy ČAS – Oldřicha Zvolánka. Bohatá tombola a pozvání na závod Okolo Olešné ukončilo napínavý začátek běžecké sezóny ve Frýdku Místku.

Výsledky

Foto 165× – Atletika Frýdek-Místek


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.