Máme 3 týdny do startu Hervis 1/2Maratonu v Praze. Minulý týden navnadil svým přívětivým počasím, slezl sníh a krásné jiskrné dny dodávaly energii, se kterou jste se určitě s chutí pouštěli do posledních těžkých tréninků před blížícím se závodem.

Bohužel v některých částech republiky jarní počasí znovu vystřídala zima. Nasněžilo a hodně se ochladilo. Takže podmínky pro trénink nemáte všichni stejné, někteří ještě trénujete na sněhu, vám šťastnějším se už sníh vyhnul. Co máte ale společného – v tomto týdnu nastává změna, už se tvrdě netrénuje.

Hobíci

Běžci, kteří trénujete podle chuti, si stejně pro radost pobíhejte dále. A přitom se věnujte stravě, zbytečně se nepřejídejte, raději jezte lehce stravitelná jídla, ať nezatěžujete organizmus. Pokud jste si koupili nové běžecké boty, vyzkoušejte si je, prošlápněte a navykněte si na ně při několika krátkých bězích, abyste se pak v závodě zbytečně neodřeli. Stejné je to s dresem. Vybírejte takový, o kterém při závodě nebudete ani vědět. Neměl by vás ničím obtěžovat.

Pilní závoďáci a ambiciózní běžci

Vy, kteří poběžíte závod v rámci tréninku, trénujete dále podle plánu. A vy, kteří poběžíte opravdový závod, tak v tomto třetím týdnu do startu byste už měli snížit objem a zkrátit úseky. Vše můžete snížit na 50 %. Neobávejte se, že byste tím ztráceli výkonnost. Intenzitu neubírejte, začínáte vylaďovat. Věnujte se odpočívání, rozběhávání kratšími úseky, to znamená, vyběhávejte se.

Na konci týdne si můžete zařadit závod do 6 km. Výborně trénovaní mohou běžet i 8 až 10 km. Závod slouží k rozběhání. Běžíte aspoň o jedno pásmo rychleji, než jste naběhávali a plánujete běžet 1/2Maraton. Někdy se mi při kratším závodě před důležitým závodem zdálo, že tak kvalitně nebudu schopná za pár týdnů běžet dvoj trojnásobnou délku. Ale po správném odpočinku a vyladění jsem potom v hlavním závodě po výstřelu nad ničím takovým už nepřemýšlela. Takové myšlenky se nepřipouští a šlape. Věřte si!

I když můžete mít pocit, že po snížení objemu a zkrácení délek úseků jste zničeni, přesto, že očekáváte úlevu, nelekejte se, nic špatného se neděje. To se jen můžete dostat do katabolické fáze. Organizmus se snaží si po těžkých měsících přípravy odpočinout. Další týden se začnete připravovat tak, abyste se nabudili.

Začínáte se také věnovat více stravě a pitnému režimu. Nevynechávejte pití. Nezapomínejte. Nemyslete si, že když už méně trénujete, nemusíte tolik pít. Musíte. A pokud jste používali doplňky stravy a vitamíny, berte je dále. Je to stejné jako s pitím. Je třeba, aby si organizmus vše doplnil k „horním hranicím“.

Tento týden odpočíváte, a tak je více času se na závod připravovat psychicky. Promítejte si v duchu co nejvíce variant, jaké mohou při závodě nastat. Přemýšlejte a odpovídejte si, co byste udělali. Tím dosáhnete toho, že vše budete řešit automaticky a nebudete zbytečně mrhat energií. Psychika je důležitá. Nedělejte si vědu z toho, že jste možná nestihli natrénovat, co jste chtěli. Co jste natrénovali, to jste natrénovali. Teď už si jen promítejte, jak natrénované prodáte. Myslete kladně. Připravujte organizmus, aby podal maximální výkon.

Za týden si řekneme, co byste měli dělat dva týdny do startu.

Náš tip na Hervis 1/2Maraton Praha: adidas Energy Boost

Adidas Energy Boost je běžecká obuv, která přináší revoluční energetická návratnost, maximální pohodlí, dokonalé obepnutí nohy a teplotní nezávislost. Materiál BOOST použitý v podešvi se skládá z tisíců drobných energetických kapslí. Tyto energetické kapsle díky své jedinečné struktuře efektivněji uchovávají energii při došlapu a opětovně ji uvolňují do odrazu. Zároveň si svou funkčnost udrží v téměř jakýchkoliv teplotních podmínkách. O pohodlí se stará technologie adidas Techfit, která se přizpůsobí různým tvarům chodidla a během pohybu poskytuje optimální komfort a oporu. Více na www.adidas.com/boost


Autorkou článku je Alena Peterková, několikanásobná mistryně ČR na tratích od 5 000 m až po maraton. Je také držitelkou rekordů ČR na 10.000m, v půlmaratonu a maratonu.