Byli jste zastrašeni prvními závody, náročnou tratí a nebo příliš rychlými běžci? Tak to jste tady správně. K tomu, aby jste se přes to přenesli a aby vás psychické bloky zcela neovládly může přispět i tento článek.

Každý běžec zajisté pocítil okamžiky plné pochybností. Překvapivým poznáním může být i to, že ne vždy je to pouze na škodu. Přemíláte myšlenky typu, zda-li jste na správné cestě vedoucí např. k vytouženému prvnímu maratonu…

V případě, že máte v nohách nemalý počet naběhaných kilometrů, nejsou vaše obavy zcela na místě. Ale speciálně ty, které jsou vyvolány vnějšími okolnostmi, mohou vytvořit sebezničující a naprosto zbytečné obavy. Výchozím bodem pro všechny “strašáky” jsou naše negativní emoce.

Měli bychom si připustit to, že na sebe máme sice náročné požadavky, ale rozhodně ne neuskutečnitelné. Typické odsuzování předem musí jít stranou, má za následek neuskutečnění plá­nu.

Stres vyvolaný z obavy z vlastního selhání může přivodit spoustu problémů. Viditelný výsledek může být například ten, že svaly jsou velmi napnuté a sevřené. To má za důsledek časnou únavu svalů a celkového organizmu, nesprávnou koordinaci těla a s tím související psychickou odolnost.

Tomu všemu ale může být odzvoněno. Pomocí několika cenných rad, jak problémům předcházet a jak si užívat běh bez pochybností.

Rychlejší běžci

Vyskytují se úplně všude – na startovní čáře, na silnici, v terénu, mezi vašimi přáteli. Zbytečně se nestresujte časy jiných běžců a jiných běžkyň. Vyvarujte se zbytečného porovnávání a naopak se inspirujte jejich dosaženými úspěchy pro svou vlastní motivaci.

Velice dobrým hnacím motorem se může stát přidání se ke skupince stejně rychlých běžců. Nezapomínejte, že běh má přinést hlavně opravdový požitek a radost z pohybu.

Dobrá příprava

Není nic jednoduššího než včasná příprava předem. Použití online mapy se street view k zeměpisnému prozkoumání nové trasy zabrání stereotypu. Vyhecujte se. Jestliže jsou kopce vaším nepřítelem číslo jedna, tak je zařaďte do svého tréninku pouze občas. Procvičujte si tzv. mantry k udržení svého vnitřního pozitivního dialogu se sebou samotným (např.: dokážu to, dokážu to…).

Uvědoměním si toho, že trénink je přímým odrazem našeho životního stylu, může vést k velkému zlepšení. Proto nezapomínejte na dostatek spánku, dobrou výživu, dostatek tekutin. Zdravá a často opomíjená sebedůvěra je na místě. Její upevnění a posílení povede k výkonu, o kterém se vám před tím ani nesnilo.

Naprogramujte si svůj mozek

Strach a pochybnosti jsou přirozené. Ale stálé se vracení k problémům může dospět do fáze, ve které dojde k zabránění vašemu zlepšování se. Díky varovným příznakům včas vyporozujte, že vaše strachy vás drží v šachu.

  1. Soustředíte se příliš na váš cíl a konečný výsledek a ne na samotný proces, který tomu předchází – zlepšování se. Také je třeba počítat s možností, že si nestanovíte žádné cíle. Ale dobu, po kterou trénujete, jde lépe využít tím, že se zaměříte na svoji sebedůvěru. Té napomůžou intervalové tréninky podtrhující tempo a dlouhé běhy, které toho udělají mnohem více s vaší psychikou než strachováním se, co by nastalo kdyby…
  1. Popřemýšlejte o možných příčinách vašeho strachu. Vizualizace všech možných i nemožných hrůzu nahánějících katastrofických zážitků je nutná předem závodu, pro jejich lepší vypořádání se s nimi. Ztotožněte se s problémovými oblastmi a vymyslete způsob, jak se jich zbavit. Například – jestli jste v minulosti zpomalili v závěrečném úseku, zaběhněte poslední kilometr rychleji.
  1. Zeptejte se sami sebe, co pro mě vše, co se točí kolem běhu, znamená. Možná vám v mysli vyskočí otázka toho, že jste pozapomněli nebo si jen neuvědomili to, že radost prožívaná díky běhu vás dříve motivovala. Dočasně si dejte všechny cíle stranou a prožijte několik dalších tréninkových jednotek úplně jinak. Udělejte vše pro to, aby jste se zbavili napětí a hlavně si v klidu a v pohodě užijte váš nový a netradiční trénink bez přílišného “tlačení na pilu”.

A jak to máte s psychickými bloky v běhu nebo při závodech vy? Víte jak na ně?


Autorkou článku je Martina Steklá, mladá běžkyně ze středních Čech. Nyní studuje Metropolitní Univerzitu v Praze, obor Angloofonní studia, trénuje a pobíhá v Úněticích nebo v Milovicích.