Na začátku prosince jsem přemýšlel jestli si koupit další boty New Balance MT101, ve kterých se mi zatím běhalo nejlíp, ale měl jsem obavu, že se mi zase brzy protrhnou, tak jako všechny co mám a to nebude do sněhu to pravé ořechové.

Potom jsem narazil na MT310 – stejná podrážka, jen trochu vyšší pata a hlavně svršek vypadal odolnější než u MT101. A hlavně byly za poloviční cenu. Neváhal jsem tedy a objednal.

Odběhal jsem v nich celou zimu – v prvním páru asi 800 km a ve druhém zatím asi 200 km. Co se týče výdrže boty jsem spokojen, už jsem se dostal na 1 Kč/km, což jsem si stanovil jako takový rozumný poměr cena/výdrž. A boty stále drží, objevila se první díra, ale to se u MT101 stalo o 400 km dřív a po 800 km jsou rozervané ze všech stran.

Jediné co mě na MT310 vadilo, byl velký sklon mezi patou a špičkou. Vzpoměl jsem si na Tonyho Krupicku, jak řezal paty u svých bot dávno předtím, než v New Balance začali vyrábět botky podle jeho požadavků. Já ještě nejsem takový běžec, aby pro mě někdo vyráběl boty na míru, a tak jsem po vzoru mého vzoru vzal nůž (přesněji skalpel) a botu jsem trochu vylepšil.

Na fotografii je pro ilustraci naznačený postup. Napřed jsem si propiskou naznačil kolik materiálu má být odříznuto. Řez začínal přibližně pod poslední řadou špuntů na přední části podrážky a vedl souběžně s podrážkou až k patě. Pro ty co by to chtěli zkusit, doporučuji napřed odříznout gumovou vrstvu podrážky a potom teprve řezat pěnovou mezipodešev. Líp se s tím pracuje.

Potom je dobré nějakým hrubším smirkem zbrousit řezné plochy. Jde to celkem dobře. Není potřeba to mít vyhlazené úplně do hladka, ale jen srovnat nerovnosti vzniklé řezáním, aby na sebe plochy při lepení dobře dosedly. Na slepení jsem použil Chemoprén na obuv, padlo ho asi půl tuby. Potom pořádně zafixovat a nechat 24 hodin zaschnout. Výsledek je vidět na další fototografii.

Hned jak lepidlo zaschlo, šel jsem boty vyzkoušet. Byl víkend, tak jsem si dal dlouhý běh. Celkem 35 km po silnici. Snížení paty bylo citelně znát. Běželo se mi lépe. Pouze při chůzi je trochu cítit přechod mezi přední a zadní částí podrážky. Při běhu to při dopadu na přední část chodidla nevnímám.

Po tomto testu jsem hned seřízl i druhý pár MT310 a pokud si je budu zase kupovat, tak to bude první co udělám, než v nich vyběhnu. Zabere to dvě hodinky a pár korun na lepidlo, ale pocit z běhu je potom k nezaplacení :-)


Autorem článku je Jiří Helleší, vyznavač minimalismu. Běhá v New Balance, v létě pak v pětiprsťácích Vibram Five Fingers KSO. A taky bloguje.