Předpokládám, že první týden přípravy na Ostravský maraton všichni zájemci o výkon pod 3:30 hod. hravě zvládli, tak se můžeme pustit do nového tréninku, jak říkám s oblibou, zatlouct další hřebíček do rakvičky :-)

V týdnu od 20.6. – 26.6.2011 nám přeje termínovka, tak můžeme k tréninku využít dvou závodů ke kvalitnímu tréninku. Také jsem ve své době využíval místních závodů, které jsem běhal z plného tréninku buď k otestování nebo jsem si předem připravil scénář, jak chci závod běžet a ten jsem se snažil dodržet.

Takže si dáme ve středu Běh olympijského dne v jednom z 15 měst České republiky (Praha, Brno, Ostrava, Zlín, Hodonín, České Budějovice, Pardubice, Liberec, Mladá Boleslav, Jilemnice, Lomnice nad Popelkou, Most, Stříbro, Turnov nebo Vrchlabí), který poběžíme systémem 15 min. svižně, 10 min. uvolněně, 10 min. svižně, 5 min. uvolněně a zbytek až do cíle podle sil.

Celkový výsledek by měl být v průměru pod 5 min./km. Sobotní závod, který má např. 10km, poběžíte opět střídavě tj. první kilometr ostře, druhý volně, třetí ostře atd. Komu to vyjde pod 48 min. má 1, pod 49 min. 2, pod 50 min. 3 a ti nad 50 min. se musí zamyslet, kde udělali soudruzi z NDR chybu. Ti, kteří se těchto závodů nezúčastní, mohou trénink aplikovat ve vlastních podmínkách.

pondělí 10 km volně
úterý 8 km, v tom 6× 200 m výběhy do kopce
středa 15 km, v tom Běh olympijského dne
čtvrtek 10 km volně
pátek 8 km, v tom 1 km za 4:20–4:30
sobota 15 km, v tom závod na 10km
neděle 20 km regenerační běh (2 hodiny ťapkání)

Tady už to při těch dvou závodech může bolet :-)

Zdraví vás Saša Neuwirth