Před týdnem jsme si řekli, jaké boty vybrat a nyní se můžeme vydat do obchodu. Začátečníci by měli zamířit do kamenné prodejny, nejlépe s vyškoleným personálem, ti zkušenější si již mohou troufnout nakupovat přes internet.

Otázky: Třeba znáte sami odpověď

Nejčastější otázky, které začínající běžce zajímají před nákupem, jsou kolik peněz si asi mají připravit, jak dlouho jim boty vydrží a jakou značku by měli zvolit. Začneme od zadu – výběr značky je individuální.

Začátečníci se cítí dobře, když mají na nohou boty známé značky, tedy Nike nebo Adidas, postupem času si ale většina začne říkat, že by mohli zkusit i jiné značky a tak v botnících přibývají Mizuna, New Balance, Pumy a další a další značky – je to velmi individuální, pro začátek tedy zvolte značku, k jaké máte největší sympatie (nebo která bude zrovna za výhodnou cenu).

S životností boty je to odlišné a závisí i na ceně. Obecně platí, že levnější boty vydrží méně a po nějakých osmi set kilometrech je načase začít přemýšlet o výměně. Záleží ale vždy také na spoustě okolností, mimo jiné na stylu běhu, délce tréninků a způsobu používání. Někomu vydrží boty i tisíce kilometrů.

A ta cena? Třeba dvojnásobný mistr republiky v maratonu Petr Pechek si myslí, že by se do kvalitních bot měly investovat plus minus dva tisíce. Renata Vaňková, která už dávno není začátečnicí, si ale kupuje boty kolem tisícovky. „To je přece jedno, kolik stojí. Hlavně, že jsou kvalitní. Já si umím vybrat,“ dodává.

Michal Markup z obchodu behshop.cz říká, že průměr ceny bot, které prodá, je kolem dvou a půl tisíce. Za tu cenu se často dají koupit i TOP modely, jejichž cena před slevou byla hodně nad tři tisíce.

Hlavní ale je nedělat z nákupu velkou vědu. „Většinou je to tak, že zákazník přijde s představou o značce ale jaký konkrétní typ nebo model neví,“ vypráví Michal a pokračuje: „ Rád si nechá poradit, ale na otázky si vlastně odpoví sám, jenom se o tom možná bojí přemýšlet a hledat informace vlastní cestou.“

Jdeme nakupovat!

Nejlepší možností pro začátečníky je vyrazit koupit boty do běžeckých speciálek jako je třeba Triexpert. Prodávají zde často sami běžci a mohou proto lépe poradit. Ale pozor – pokud vás bude prodavač stále přemlouvat do nejdražších modelů, je zde něco v nepořádku a rychle pryč. Naštěstí je takových prodavačů minimum. Nevýhodou těchto obchodů je, že slevové akce zde zpravidla nebývají tak velké jako u konkurence. Dá se to brát jako příplatek za skutečně individuální přístup.

Dobrou možností je koupit boty na běžeckých závodech. Na těch větších mívá vždy nějaký prodejce stánek, ale s výjimkou maratonského expa (ať už v Praze nebo v zahraničí) se většinou sortiment z důvodů konkurence omezuje pouze na jednu značku. I sem ale jezdí většinou odborníci, kteří dokážou dobře poradit.

Například při závodech zařazených do seriálu Mizuno Running Cup je k dispozici i přístroj, který dle analýzy chodidel a došlapu vybere vhodné boty. Pokud tedy tápete a nemáte poblíž obchod se speciálním vybavením, sjeďte na závody spadající do tohoto seriálu a pak budete vědět více.

Velký výběr mají obchodní řetězce zaměřené na sport, jako je například Hervis nebo Sportisimo. Zde také bývají výraznější slevové akce, a když máte štěstí, najdete vyhlédnutý model ve své velikosti pod označením „poslední páry“ s více než lákavou cenou.

Musíte ale už být trochu zkušení, případně si na nákup přizvat kamaráda či kamarádku, kteří se vyznají. Prodavačky se zde občas po dotazu na běžecké boty ptají, v jaké barvě by měly být a pojmy jako krosová, silniční nebo závodní jim nic moc neříkají.

Supermarkety s otazníkem

V supermarketech se dá koupit obuv označovaná jako běžecká za cenu i pod tisícovku, ale od té radši ruce pryč. Rozumní běžci si radši trochu připlatí za jistotu, že jejich bota jim poskytne dostatečné tlumení i stabilitu při běhu a vydrží hezkých pár stovek kilometrů. I když na druhou stranu některé obchody nabízí poměrně levné a kvalitní vybavení na běh, třeba i boty by nemusely být špatné…

Kapitolou sám pro sebe je nákup bot přes internet. Dají se zde sehnat boty za opravdu lákavou cenu, obzvláště když má někdo „v malíku“ nakupování všeho možného ze zahraničí.

Ale to už je opravdu potřeba vědět přesně velikost a v ideálním případě i model boty, který se objednává – nejednou se totiž stalo, že model, který měl běžci teoreticky sedět, mu prostě neseděl. Jednou boty tlačí na nártu, jindy jsou moc široké a někdy „se v nich prostě běží tak nějak divně“.

Naštěstí není nákup bot jako kupování tenisových raket – když se koupí špatně, dají se boty nosit na chození nebo lze případně obdarovat někoho z blízkých. :-)

A kde nejradši nakupujete vy?

Jak vybrat správné běžecké boty?


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.