V poslední době se rozbíhají běžecké akce, které atakují i něžné pohlaví. Cílem je přilákat co nejvíce žen k běhu. Velmi zdařilý je počin PIMu – Women´s Challenge. Myslím, že pokud kdokoliv jednou propadne běhání, už se ho nevzdá. Ať už jsme hrdinky běžecké kampaně či hrdinky ve svém životě, je několik věcí co především nás – ženy brzdí a omezuje v běhu.

Nemám co na sebe!

Celá naše společnost je drcena reklamními kampaněmi od zvučných sportovních značek, které nám vnucují fakt, že bez značkových hadříků nemůžeme vystrčit ven ani nos. Doma pak propadáme beznaději nad naší šusťákovkou, kterou jsme zakoupily před pár lety. Ta už letos opravdu nefrčí. Seprané triko se hodí tak akorát na uklízení… Pamatujme, že když jdeme běhat, nejdeme na přehlídkové molo. Chceme si zaběhat a užít si radost z pohybu a na tom záleží, ne co máme na sobě.

Nemám s kým běhat

Jedna z obvyklých a častých výmluv nás všech. Běh singl má sice nevýhodu, že se těžko motivujeme například ke zrychlení, sem tam vypustíme kopeček, nebo co hůř, k běhu se vůbec nepřemluvíme. Výhoda může být to, že nás nikdo nehoní nebo nebrzdí, můžeme si běžet svým tempem a zrychlit nebo zpomalit tehdy, když se na to cítíme, a ne když zrychluje sparingpartner.

Jestli máte psa, může být taky dobrým parťákem. Prodávají se speciální vodítka na dogtrekking, která si připnete kolem těla a nemusíte ho po celou dobu držet nepohodlně v ruce. Pokud vás běh singl ani tak neláká, zkuste si vzít alespoň MP3 přehrávač a nahrát si tam rychlejší hudbu. Mnohdy i to dokáže trénink odlehčit.

Všichni na mě koukají

Jsem běžkyně začátečnice a chci sportem a pohybem shodit nějaké to kilo. Ještě navíc jsem zapřisáhlá odpůrkyně uplých oblečků. Neřešte to, pokud vám to bude pohodlné, vyběhněte klidně v oblíbených teplákách. Krom běžeckých bot, které jsou více než žádoucí, na běh nemusíte mít speciální drahé vybavení.

Běhejte v tom v čem se vám běhá pohodlně a neřešte, zdali vás někdo pozoruje. Položme si otázku: Chci běhat? Baví mě to? Ano? Tak pro vás nějaké pohledy okolí nemůžou být vůbec směrodatné. Zvedněte bradu a otočte volume MP3 přehrávače, endorfiny přicházejí.

Nemám na to, to neuběhnu

Hloupost. Každý, kdo chce, na běh má. Stačí odhodlání, vůle a dobrá motivace. V jakémkoliv sportu platí jednoduché pravidlo: Běh je těžký tak, jak si ho těžký my samy uděláme. Nemusíme celých deset kilometrů sprintovat, doma padnout a proklínat veškerý pohyb. Běžme si tak, jak je nám to příjemné. Pokud cítíte, že se vám běží pohodově, zkuste na pár vteřin zrychlit a pak se zase vrátit na vaše obvyklé tempo. Bude to příjemná změna a pomůže vám to ve zlepšení kondice.

Naopak pokud lapáte po dechu, proložte běh rychlou chůzí, pak se vraťte k obvyklému tempu. Stydíte se, když vás někdo předbíhá? Nestyďte se, inspirujte se běžcovo odhodlaností a vytrvalostí. I to vás může posunout dopředu.

Je ošklivě

Počasí si s námi stále hraje a nám se nechce do plískanice, do šera a jsme unavené po celodenním shonu. Věřte, že běh naši hlavu dokáže vyčistit. Mnohdy nám dává prostor pro to, abychom si některé věci a řešení životních situací promyslely ze všech možných úhlů. Běh je čas pro vaší duševní hygienu. Myšlenky na problémy vystřídá blažený pocit z pohybu a z endorfinu. Zkuste tuto terapii během a věřte, že se domů vrátíte s čistou hlavou a skvělým pocitem z dobře odvedené práce.

Hoďte vše za hlavu

Ať jste jakékoliv a v hlavě vám hryžou slova pochybností o sobě, o vašem výkonu, nebo postavě, neposlouchejte je. Běžte, když chcete, bez ohledu na okolí nebo počasí. Zahoďte za hlavu nejnovější kolekce a v pohodě se oblečte, jak je vám příjemné. Postupem času se můžete odměnit třeba běžeckými elasťáky, v kterých si budete připadat dobře a budete v nich i atraktivní. Pamatujte, jak se cítíte tak i působíte na okolí.


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.