Pokud jste 3 týdny před startem Hervis 1/2Maratonu snížili objem svých tréninkových dávek na polovinu, můžete tento týden opět objem o něco zvýšit. U lehčích volných běhů klidně přidejte i na původní délky i objem. Ten zvyšovat nemusíte u kratších intenzivnějších tréninků, (od tempa 1/2maratonu a rychleji). Lepší je běhat v kratších úsecích a můžete je běhat i o 10s/km rychleji.

Jde o to, že po volnějším týdnu je to pro rozběhání to nejlepší. Potřebujete tělo rozběhat, nabudit. Proto mu dáte menší dávku intenzivních úseků, kvalitních, ze kterých se organizmus rychleji regeneruje. Svaly dostanou zabrat ve větší rychlosti a intenzitě, čímž se připraví na tvrdší zátěž. V závodu pak běžíte o něco pomaleji a to je pro organizmus příjemnější, protože stále očekává, že bude ještě muset běžet rychleji a tím udrží zvolené tempo déle.

Předposlední týden před startem se nadále připravujete psychicky. Orientačně si zjistěte, jaké by mohlo být při závodě počasí, a podle toho si promyslete v čem poběžíte a zda to máte. Dres, boty a nezapomínejte na dobré ponožky. Dávejte si pozor, abyste si vybrali ponožky, které jsou bezešvé. Důležitý je nejen dres, ale také si promyslete, v čem se budete rozcvičovat, abyste se nepřehřáli, ale ani nepromrzli.

Sauna je riziko

Už tolik nemakáte, snažíte se vyladit organismus na co nejlepší výkon. Ale pozor, čím organismu stoupá forma, tím mu trochu klesá imunita. Proto, pokud nechcete riskovat, že všechnu dřinu a čas, který jste přípravě věnovali, ztratíte, měli byste se vyhýbat prostorám, akcím, kde je spousta lidí, kde může být hodně nakažených. Právě tam je velké riziko, že můžete něco chytit. Snad nejrychleji se můžete nakazit v sauně, kdy se třeba jen jeden bezohledný nemocný chce vypotit. Jenže na úkor druhých. Je mu jedno, že nakazí ostatní…

Dále se snažte dodržovat skladbu stravy, vitamínů, doplňků a jezte kvalitní, lehce stravitelnou stravu. Doplňujte zásoby cukrů, tuků v přiměřeném množství – nezvyšujte je. Jen raději volte kvalitní a správnou skladbu. Dále dodržujte pitný režim. Raději více než méně.

Snažte se vyřešit své povinnosti, resty… ať se poslední týden můžete v klidu věnovat přípravě na závod.

A o tom příště, snad to redakce stihne uvést před závodem včas :-)

1/2maraton poprvé

Svůj první 1/2maraton jsem běžela v Berlíně. A protože jsem byla po nemoci, na startu s přístupem, který některým z vás taky radím – co jsem natrénovala, to jsem natrénovala.

Nijak zvlášť příjemně se mi neběželo. Od startu za první ženou. Celý závod se snahou uviset. Ve finiši, kdy soupeřka zrychlila, jsem sice taky zrychlila, ale doběhly jsme ve stejném odstupu. Při zrychlení jsem měla pocit, že se udusím, takže nakonec jsem byla ráda, že jsem dokázala doběhnout.

Celý závod za mnou tenkrát běžel můj manžel, tak jsem měla dobrý pocit, že jestli mě nedávná nemoc zalomí a musela bych zpomalit, budu mít parťáka na volnější doběh. Byl to můj první 1/2 maraton. Do té doby se běhaly délky 15 km (i na MS), 20 km, 25 km a pak až maraton, takže čas z délky 21,1 km, mi při mém prvním startu moc neřekl. Nepřepočítávala jsem si výkon z 20 nebo 25 km. Dokonce jsem se po doběhu zeptala svého manžela, který mě trénoval, jakou úroveň má ten čas. Bylo to 1:12:10.

Náš tip na Hervis 1/2Maraton Praha: adidas Energy Boost

Adidas Energy Boost je běžecká obuv, která přináší revoluční energetická návratnost, maximální pohodlí, dokonalé obepnutí nohy a teplotní nezávislost. Materiál BOOST použitý v podešvi se skládá z tisíců drobných energetických kapslí. Tyto energetické kapsle díky své jedinečné struktuře efektivněji uchovávají energii při došlapu a opětovně ji uvolňují do odrazu. Zároveň si svou funkčnost udrží v téměř jakýchkoliv teplotních podmínkách. O pohodlí se stará technologie adidas Techfit, která se přizpůsobí různým tvarům chodidla a během pohybu poskytuje optimální komfort a oporu. Více na www.adidas.com/boost


Autorkou článku je Alena Peterková, několikanásobná mistryně ČR na tratích od 5 000 m až po maraton. Je také držitelkou rekordů ČR na 10.000m, v půlmaratonu a maratonu.