Podle webových stránek zaměřených na minimalistickou běžeckou obuv Minimalistrun­ningshoes.org, dosáhl celosvětový trh v prvním čtvrtletí letošního roku svého milníku – 200 typů bot s minimální podrážkou, chcete-li „barefoot“ bot.

Ukázalo se, že počet nových lehkých a minimalistických bot se zvyšuje a dere se plnou parou vpřed v boji o zákazníka. Nové technologie zavedených hráčů a start-up firem (začínající firma ve fázi tvorby podnikatelského záměru, pozn. red.) ukázaly, že minimalistická obuv může oslovit masový trh jak nižší cenou, tak i lepší kvalitou.

Nemusíte číst vědecké studie, můžete se přesvědčit nebo rozhodnout sami, zda boty vyzkoušíte nebo ne.

U nás jsou k dispozici jak ve specializovaných obchodech typu pražského Trailpointu, tak i v některých obchodech řetězce Sportisimo, ale v takové megaprodejně vám stěží někdo poradí. Najdete je taky v několika e-shopech, ale tam si je zase nemůžete vyzkoušet.

Každopádně sledujte BezvaBĚH, protože vám brzy přineseme několik recenzí a dalších článků, ze kterých se dozvíte, jak se v takových botách běhá apod.

Minimalistické boty změnily v pozitivním směru životy mnoha zraněných běžců, mnozí z nich jsou nyní schopni rozběhnout se znovu, bez zranění a bez bolesti. Pokud máte zdravé nohy, můžete minimalistické boty vyzkoušet. Ale postupně, opatrně a pomalu, než si nohy na změnu zvyknou.

Přinášíme vám nejvýše hodnocené (pět hvězdiček) minimalistické běžecké boty, které byly důkladně testovány. Počet těchto pětihvězdičkových bot bude samozřejmě v budoucnosti stoupat, ale v době psaní tohoto článku jich bylo z 200 pouze 5.

BB TIP: Příležitost pro byznysmeny – boty zn. ALTRA a SKORA jsou zatím na českém trhu nedostupné :-)

SKORA v Polsku

Altra ONE

Merrell Trail Glove 2

Merrell Vapor Glove

SKORA CORE

SKORA PHASE