Neskutečné příběhy se v posledních dnech odehrávají v běžeckých obchodech po celé republice. Běžecké boty z nich sice mizí velmi rychle, peníze v kasách ale nepřibývají…

Rychlostí blesku se totiž šíří nová finta zlodějů – tváří se jako zákazníci, chtějí si koupit boty, obují si je, zkusí pár rychlejších kroků po prodejně, pak ale zamíří ke dveřím, utečou a jsou pryč. Prodavači, kteří nic nečekají, nemají šanci je dohnat – sami totiž mívají pantofle a v těch se, jak známo, běhá dost špatně.

Celý průběh loupeže exkluzivně pro BezvaBĚH popsal jeden z prodavačů, Tomáš Marný. „Přišel člověk, a že chce ty nejrychlejší a nejdražší boty, co tu mám. Při pohledu na jeho roztrhané polobotky jsem usoudil, že by to fakt chtělo něco nového. Vybrali jsme, a že se v nich trochu proběhne po prodejně,“ začíná vyprávění.

Tomáš pak pokračuje v popisu celého incidentu: „Souhlasil jsem, ale když vyběhl ven, bylo mi to divné. Zamknul jsem rychle pokladnu, zavolal šéfovi, že musím běžet chytit zloděje, našel ve skladě další pár rychlých bot v mé velikosti, chvíli jsem hledal klíče, pak jsem vyběhl ven, zamknul a uvědomil si, že nevím, kam běžel. Tak jsem se vrátil.“

V podobném duchu hovoří i prodejci z jiných koutů republiky. „Přišel jsem do obchodu a hned jsem měl radost, kolik bot zmizelo. Při pohledu do kasy mě ale nadšení rychle přešlo,“ říká šéf obchodu s běžeckými potřebami z Brna. I tam se objevilo několik vykuků, kteří v nových botách rovnou vyběhli. Jen zapomněli zaplatit.

Prodejna tak nyní hledá nového prodavače, podmínkou je čas na deset kilometrů pod 35 minut. O sprintery není moc zájem, honit zloděje je totiž běh na dlouhou trať.

Jinou taktiku volí obchody v Praze – podle tajného, ale jako důvěryhodného zdroje hned za dveře umísťují skvěle maskovanou síť a jakmile bude chtít někdo utéct, spadne klec, totiž síť. Tato pastička je z měděných vláken a pravděpodobně bude pod proudem…


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.