Kamarádi a spoluběžci, když jsem před třemi lety přemlouval své kolegy k tomu, abychom ještě jednou zopakovali pořadatelství vrcholných veteránských akcí u nás v regionu, nevěděl jsem, jaké si přidělávám za starosti.

Na všech akcích, které náš organizační výbor organizoval v minulosti, byla velmi dobrá atmosféra a všichni jsme měli radost, že můžeme něčím přispět k rozvoji atletiky a hlavně běhů.

Minulého mistrovství Evropy v silničních bězích a krosu v roce 2003 startovalo 765 závodníků z celé Evropy včetně 300 našich běžců. Protože jsme věděli, že náklady na cestování stále rostou, věřili jsme, že čeští, polští, slovenští běžci ocení to, že budou mít takovou soutěž doma.

Budou se moci doma pochlubit před domácím publikem svými výkony, protože si myslím, že v žádném případě nejsme v ničem pozadu za Evropou.

Uzávěrka přihlášek je 15.4.2013 a dnes 14 dní před touto uzávěrkou je takovýto stav: Je přihlášeno např. 85 Němců, 35 Švýcarů, 16 Angličanů a k tomu ostuda – jen 45 Čechů, 2 Slováci, 6 Poláků, 1 Maďar a 7 Rakušanů.

Jaké je to pro nás všechny velké zklámání si ani nedovedete představit. Ani si nedovedu představit, co by dnes dělal spolutvůrce myšlenky pořádání tohoto mistrovství Ivo Domanský.

Nutíte nás přemýšlet, kde se stala chyba, protože na jakýkoli pouťák vás přijede minimálně 120 a na ME ne. Vložili jsme do organizace mnoho úsilí a financí, rozdali jsme minimálně 20.000 letáků v průběhu posledních dvou let a výsledek je ten, že nás vedení EVAA zběsile kritizuje za neschopnost reklamy, že jsme z toho již všichni otrávení.

Prosím vás, pochlapte se (ženy i chlapi) a přijďte si zazávodit v květnu s „Evropou“ a v srpnu se „světem“ k nám do Podkrkonoší. Všechny informace najdete na www.maratonstav.cz.

Působím mezi vámi již 40 let jako závodník i funkcionář a beru to jako svou největší osobní sportovní prohru.