Jak se připravit na závod, zvláště na půlmaraton? Tuhle před sobotou víc než aktuální otázku zodpoví čtvrtý díl běžeckého magazínu TEMPO.

Premiéru už má za sebou, ale další reprízy ještě zachytíte a lovit můžete i na webu České televize nebo YouTube. A když ne zrovna teď, tak jistě příště určitě nějaký postřeh využijete.

V Běžecké škole Miloše Škorpila se dozvíte pár tipů, jak ladit formu, což „je často větší alchymie než trénink sám“. Pro „prvoběžce“ mohou být praktické rady, jak se chovat na občerstvovačce, jak správně double-zavázat boty a dokonce jak zachránit zakrvácení bradavek…

Závodní reportáž přichází z Čáslavi, kde se běžel tradiční Běh Vodranty a mnoho běžců si ho vybralo jako test právě před Hervis půlmaratonem. Jarmila Kratochvílová, legendární běžkyně, jejíž světový rekord v běhu na 800 metrů oslaví za pár měsíců už třicet let a která ve zdejším parku naběhala stovky kilometrů, se tentokrát představila v roli rozhodčí.

Pak se dozvíte základní informace o tom, jak pít a vůbec doplňovat energii při závodech. Vědecký pohled hovoří o glykogenech, a rychlých cukrech. Praktický a konkrétní rovnou z kuchyně pak předloží Kateřina Kriegelová, jedna z předních českých běžkyň, která se chystá na Hervis 1/2Maraton Praha. Před časem si dala čaj a hromádku müsli. Ale dnes? Závodní svačinka v podobě několika tablet a gelů se jí vejde do jedné dlaně.

Tvůrci pořadu pak navštívili také Dalibora Gondíka, herce a moderátora, v jeho domku v Rudné. Žádný lehkoživka nebo kavárenský povaleč, jak by mohla jeho profese napovídat. Nevěřili byste, jak vážně vzal v posledních dvou letech běžeckou přípravu. A pokud ho zranění stehenního svalu pustí, určitě ho potkáte v sobotu na startu u Rudolfina.

Samozřejmě nechybí soutěž – teď už se dá vyhrát startovní číslo na květnový maraton v Praze.

Další reprízy tohoto dílu TEMPA uvidíte na ČT4 Sport v sobotu po přenosu/záznamu Hervis 1/2Maratonu (bude se řídit podle vývoje Davis Cupu v Kazachstánu, pozn. red.). A pak v pondělí ve 12.05. U nich už si můžete třeba říkat: Kdybych býval tohle věděl…

TEMPO stále rozšiřuje okruh svých příznivců na obrazovce, ale i webech a na Facebooku. Pro zajímavost první díl vidělo na internetu k dnešnímu dni 9733 diváků.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.