Nejnabitější Hervis 1/2Maraton Praha všech dob. Tak se může už před startem pochlubit letošní ročník největšího českého běžeckého závodu. Zářit tu budou hvězdy všech galaxií.

Kromě elitních afrických běžců, výborných Evropanů a špičkových Čechů se představí také řada zajímavých osobností, v jejichž životě se stal běh důležitou součástí bytí i radostí.

U sportovců bývalých a současných to nepřekvapí. Už potřetí se postaví na start Pavel Nedvěd, držitel Zlatého míče 2003 pro nejlepšího fotbalistu Evropy a kapitán české reprezentace a Juventusu. Spolu s ním vyrazí i jeho tehdejší sparťanský spoluhráč a český reprezentant Tomáš Votava.

Budou rychlejší než o téměř generaci mladší, stříbrný olympijský medailista z divoké vody Vavřinec Hradilek? A jak se ukáží bývalé atletky z krátkých tratí Eva Šebrlová a Andrea Změlíková, manželky olympijských vítězů v desetiboji?

Pozoruhodné obsazení nabízí i umělecká scéna. Očekává se souboj klavírního virtuoza Michala Rezka s Františkem Táborským, kytaristou kapely Chinaski. A půlmaratonská premiéra čeká herce a moderátora Dalibora Gondíka.

Ukáže se i několik významných podnikatelů v čele s Alessandrem Pasqualem, majitelem karlovarské Mattoni, partnera závodů seriálů RunCzech.com.

Oblíbené tváře mediální scény reprezentují televizní moderátor ČT a ČRo Martin Veselovský, fotograf Ondřej Pýcha, nebo televizní editor René Kujan, který nedávno oběhl celý Island, aby získal finance pro vozíčkáře.

Tradičním účastníkem velkých závodů je kardiochirurg, profesor Jan Pirk. Opět běží i jeho pacient Aleš Tvrdý, muž s transplantovaným srdcem. Anebo běhající salesiánský farář Pavel Čáp, či nejznámější hasič země Lukáš Novotný, partner olympijské vítězky, oštěpařky Barbory Špotákové.

Opomenout nelze ani politickou scénu. Možná překvapivě se na trať vydá šlechtic a bývalý ministr obrany Michal Lobkowitz. Spolu s ním aktuální europoslanec Edvard Kožušník. Anebo bývalá poslankyně Kateřina Jacques či bývalý primátor Ústí nad Labem a výborný lyžař Jan Kubata.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.