Jaro sice podle pohledu na teploměr nebo z okna nepřichází, nicméně závodní sezóna se i přesto rozjíždí. Nejen začátečníci začínají uvažovat o nějakém tom běžeckém závodě. Jaké akce byste neměli od dubna do června vynechat?

Seriály: Brzy se to rozjede

Jasná volba pro někoho, komu vyhovuje „ztratit se“ v davu jsou velké závody. Ty největší v ČR spadají do seriálu RunCzech.com. Běhá se již po celé republice, jedná se ale většinou o půlmaratony, na které již musí mít člověk trochu fyzičku. Nejbližší bude již zítra Hervis 1/2Maraton Praha, další budou v Karlových Varech (25. května), v Českých Budějovicích (8. června) a v Olomouci (22. června). Vrcholem pak bude maraton v Praze, ten se poběží 12. května.

Pozitivní zprávou pro všechny, kdo si na více než 20 km zatím netroufnou, je, že se při těchto závodech běhá také na kratší vzdálenosti, ať už v rámci štafety nebo lidového běhu. I na těchto kratších distancích čekají v cíli na účastníky medaile.

Kdo má rád účast v poháru závodů a nezvládne ještě moc velké vzdálenosti, ten může zvolit závody na 5 nebo 10 km. Další možností, kde porovnat formu s ostatními, je totiž seriál RunTour. V jeho rámci se od dubna koná každý měsíc jeden závod – bude se běhat 13. dubna v Českých Budějovicích, 5. května v Plzni, 1. června v Hradci Králové. Seriál pak pokračuje i přes prázdniny. Zde sice nejsou v cíli medaile, ale prvních 700 přihlášených v každém závodě dostane funkční triko Mizuno.

Běžce z jižní Moravy jistě zaujme Cyrilo-Metodějský maraton – Běžecká Tour 2013 skládající se ze čtveřice závodů, jejichž vzdálenost dá dohromady právě 42 195 metrů. První se poběží v Mikulčicích na 10 kilometrů již 13. dubna. Druhý závod této Tour bude Šaratice – Mohyla Míru 2. června. Zde bude trať dlouhá 12 300 metrů. Na všech závodech jsou vypsané tratě i pro děti a co víc, po posledním závodě si každý účastník může říct, že uběhl maraton…

A aby pohárového závodění nebylo málo, 24. dubna pokračuje Mizuno Running Cup Pardubickou devítkou a o tři dni později se běží v Jablonci. Tento seriál ale již má dva závody za sebou, takže noví účastníci budou jen těžko dohánět bodové manko.

Kde zlepšit své rekordy?

Na jaře se koná ale i spousta jiných závodů, kde lze kilometry naběhané přes zimu proměnit v osobní rekordy a třeba i pěkný výsledek. Tradičně rychlý je Pardubický Vinařský půlmaraton, který se běží dva týdny po tom v Praze, tedy 20. dubna. Kdo by to měl do Pardubic z Moravy daleko, může zvolit stejný den stejnou trať v Brně. Komu ještě chybí forma, může potrénovat a zkusit to 9. června v Ceně Nasavrk, tam je ale trať trochu kopcovitá…

Rychlé desítky nabídnou ve středních Čechách Nymburk v polovině dubna a Semice na konci měsíce. Na Moravě se poběží rychlá desítka v již zmíněných Mikulčicích. A ještě do dubna se vejde také Dolnolhotská desítka konaná na okraji Ostravy. V sobotu 25. května se pak koná Běh krále Jiřího – krásná desítka v Poděbradech a rychlá trať je i v Parku Konopiště u Benešova, tam se běží desítka 16. června.

Tradičně bohaté na závody jsou první a osmý květen, za všechny vyberme běžci oblíbené a bohatou účastí známé Boskovické běhy na prvního máje nebo Běh osvobození Ostravy (8. května). Osmého května se poběží také Běh Černou horou u Blanska, letos již po pětapadesáté.

Mezi těmito svátky se poběží například Memoriál Karla Raise z Počerad do Loun. Ten má 15 km a díky mírnému klesání v prvních 10 km je zde slušná šance zlepšit si osobní rekord na této trati. Sice to nebude zcela podle atletických pravidel, ale zase je potřeba šetřit síly na dalších pět kilometrů, tak se výhoda klesající trati smazává. Zajímavá je i Pražská relativní desítka P.R.D. (11. května) – zde se od zaběhnutého času odečítají minuty dle počtu vypitých půllitrů piva během závodu.

Zítra se běží také dvacítka v Hranicích na Moravě. „Je to fakt hezká dvacítka po vrstevnici Moravské brány, po jejím úbočí, nad korytem řeky Bečvy, jen tedy musí být jaro a ne to, co se letos děje,“ říká známý moravský trenér a běžec Zdeněk Smutný, který právě zde studoval a začínal se závodním běháním. Prvního června pak všechny milovníky ultramaratonů zláká Silva Nortica Run.

Bude to cinkat

Již na jaře se budou také rozdávat mistrovské medaile – nejprve na Pardubickém půlmaratonu, pak na maratonu v Praze a na konci května se dočkají i dříve narození běžci. Mistrovství Evropy veteránů se v Úpici letos bude konat od 23. do 26. května. Kvalifikovat se na ME v běhu do vrchu budou snažit čeští atleti v nádherném, ale u nás asi nejtěžším závodě svého druhu, v Běhu na Lysou horu prvního června. Hned další den v neděli se poběží do vrchu i v Rožnově – Běh na Radhošť.

Vybrali jste si? Nebo pojedete závodit úplně jinam? Napište nám do diskuze, jaký jarní závod máte nejradši!

TERMÍNOVKA BĚŽECKÝCH ZÁVODŮ


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.