AKTUALIZOVÁNO. Dnešní Hervis 1/2maraton Praha přivítal tisícovky účastníků chladným počasím. To byl také jeden z důvodů, proč odolal nejen rekord světový, ale i traťový. Vítěz sice neběžel pod hodinu, ale souboj o zlato byl napínavý do posledních metrů.

Pozici favorita potvrdil Zersenay Tadese. Držitel světového rekordu na půlmaraton však s časem 1:00:10 zaostal těsně za prolomením hodinové hranice. Dle slov vítěze nebyla trať úplně snadná a v kombinaci s teplotou 5 °C se nedalo běžet lépe, Tadese se navíc cítil mírně nachlazený a proto měl taktiku pořádně zrychlit až v posledních pěti stech metrech. Závod byl velmi vyrovnaný, před polovinou trati z původně dvanáctičlenné vedoucí skupinky zbyla na čele pětice, která se ještě kilometr před cílem se držela pohromadě. Rozhodovalo se až ve finiši.

Stejného času jako vítěz dosáhl další Eritrejec Amanuel Mesel, který byl do posledních metrů ve hře o zlato. Tento běžec si zlepšil osobní rekord o minutu a deset vteřin a postaral se o malou senzaci – ostatní favorité s osobními rekordy pod hodinu skončili za jeho zády. Podobným překvapením je i třetí John Kipsang, který zachraňoval čest Keňanů. Jen on a Tadese zachytili Meselovo zrychlení v závěrečné části závodu, na boj o zlato ale neměl dost sil ani on. Při svém návratu po zranění zaběhl čas 1:00:16 a příště by chtěl být rychlejší.

Čeští diváci byli jistě zklamaní z výkonu vítěze z roku 2011 a v Praze dobře známého Philemona Lima, který se sice v polovině držel na chvostu druhé skupiny, ale neudržel se jí a doběhl až desátý. Přitom si tento Keňan před závodem věřil, na tiskové konferenci nedal znát pochybnosti o své formě.

Homoláč nejrychlejší ženě utekl

Skvělý výkon podal mladý Jiří Homoláč závodící za AK Kroměříž. Přestože před týdnem běžel MČR v krosu, na Hervis 1/2Maraton v Praze přijel skvěle připravený a doběhl osmnáctý celkově v čase 1:05:41. Tím zlepšil svůj osobní rekord o minutu a půl. Splnil limit pro univerziádu a s úsměvem říkal, že v týdnu před závodem se necítil nijak výjimečně, měl obavy, jestli půlmaraton vůbec uběhne. „Bylo to těžké, celý závod jsem běžel sám a dost foukalo,“ řekl Jiří po doběhu pro BezvaBĚH.cz.

Na druhém místě doběhl maratonec Robert Krupička reprezentující TJ Jiskra Ústí nad Orlicí (1:07:56). Třetí byl Mulugeta Serbessa z klubu BK Bechyně (1:09:54). Za čtvrtým Janem Mrázkem (PSK Olymp Praha), který se s časem ještě vešel pod 70 minut (1:09:56) doběhl Milan Janoušek (Sokol Kolín), který již napsal pro BezvaBĚH.cz i pár článků. Zaběhl si nový osobní rekord 1:11:04, který by chtěl za dva týdny v Pardubicích ještě o trochu vylepšit. „Díky jménu na mě volalo spoustu Pražanů, chybělo už jen, abych si tam fixou dopsal Roman,“ smál se po závodě mladý atlet, který jako elitní závodník běžel se jménem místo čísla na hrudi.

Keňanka: Osobní rekord o dvě minuty!

Co se nepodařilo nejlepšímu muži, to dokázala Keňanka Gladys Cherono – časem 1:06:48 překonala traťový rekord, osobní rekord zlepšila o téměř dvě minuty. Na tiskové konferenci však uvedla, že o překonání rekordu se dozvěděla až v cíli, rovněž zmínila chladné počasí. Na druhém místě doběhla hlavní favoritka Worknesh Degafa (1:08:12), která byla spokojená s umístěním v cíli, s časem ale nikoliv. Neměla připravená oblečení na takovou zimu. Třetí byla Isabella Ochichi, která běžela čas 1:09:21. Zatímco nejrychlejší muži během druhé poloviny závodu výrazně zpomalili, nejrychlejším ženám se dařilo během závodu tempo zvyšovat.

Mezi českými ženami se odehrál obrovský souboj, ještě na desátém kilometru běžely pohromadě Ivana Sekyrová z AK Sokolov, Petra Pastorová (MK Seitl Ostava), Petra Kamínková závodící za AK Olomouc i mladá Anežka Drahotová z USK Praha, která tentokrát startovala bez sestry Elišky.

Až do cíle pak probíhal souboj o vteřiny mezi olympioničkou Ivanou Sekyrovou a Petrou Pastorovou, která přijela do Prahy přímo ze soustředění v Tatrách. O devět vteřin byla lepší Ivana Sekyrová s cílovým časem 1:15:58, tento čas jí zajistil dvanácté místo mezi ženami. „Dnešní závod byl pro mě spíše tréninkem, i když podle času to moc nevypadá. V Pardubicích bych chtěla běžet o minutu a půl rychleji, bude záležet na momentální formě a na zdraví,“ řekla v cíli vítězka. Petra Kamínkový byla třetí, Anežka Drahotová čtvrtá.

Vodopád osobních rekordů i díky divákům

Osobní rekordy si v Praze nezlepšili jen někteří špičkoví atleti, ale i spousta výkonnostních či rekreačních běžců. Odpoledne se celou Prahou nesla radost ze zlepšených časů. I Martina Steklá, která čtenářům přináší články o své maratonské přípravě, si zlepšila osobní rekord na půlmaraton. Navzdory nelehkému období, kterým právě prochází, zaběhla čas 2:02:35 a závod si dle svých slov užila.

Navzdory zimě se přišlo na závod podívat rovněž obrovské množství diváků. „Podporovali fantasticky, hlavně na mostech to bylo znát a musím jim moc poděkovat,“ řekl Jiří Homoláč a Ivana Sekyrová souhlasila. „Koukala jsem dneska spíše na tepovku a občas i zamávala do publika. Petra Pastorová mě v druhé polovině předběhla, ale vydala jsem se za ní a lidé fandili spíše mě, tak jsem je nechtěla zklamat,“ řekla obhájkyně loňského prvenství.

Článek byl ve 21:00 aktualizován.

Výsledky

Fotogalerie

Foto 129× – BezvaBĚH.cz


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.