O uplynulém víkendu odstartovala série tří horských ultra trailů Rock Point – Horská výzva. Na start v areálu zimního střediska v Koutech nad Desnou se postavilo celkem 780 závodníků.

Zájemci měli možnost výběru ze dvou různě dlouhých tras. Ta delší a náročnější měřila 63 km – převýšení 2800 metrů. Kratší závod, který začal až v sobotních ranních hodinách, měřil 35 km – převýšení činilo 1630 metrů.

Do hlavního závodu „Long“ se přihlásila řada známých běžců. Byli mezi nimi Daniel Orálek, Libor Uher, Zbyněk Cypra, Tomáš Petreček, Jan Zemaník, Jan Kotyk, Petr Míl nebo taky Klára Rampírová. Bylo vidět, že se s náročnou tratí budou chtít poprat všichni, jenže ne všem bylo dopřáno vidět cíl. Podmínky byly totiž velmi těžké.

Závod odstartoval ještě před půlnocí a účastníci se vydali po žluté turistické trase, později po červené na vrchol Keprník (1422m). Na desetikilometrovém úseku s převýšením 800 výškových metrů se dobře běželo jen do chvíle, než všichni odbočili mimo silnici. Pak začalo to pravé zimní peklo.

Velké množství zmrzlého sněhu se pod nohami závodníků bořilo a ubíralo síly všem. Jestli si závodníci mysleli, že jim borci v předních řadách trasu prošlápnou, byli brzy vyvedeni z omylu. Jít ve vyšlapaných stopách bylo stejně náročné, jako si razit svou vlastní cestu vedle.

Sníh pod nohama byl ve vyšlápnuté stezce sypký tak, jako byste běželi po písečné pláži v dunách suchého písku, pod kterou bota nemá pevný podklad a nemůžete vůbec zabrat! Mimo stopu jste se zase bořili až po kolena.

Tempo všech závodníků se zpomalilo natolik, že se oproti původnímu plánu rozhodli organizátoři posunout časové brány na všech kontrolách a checkpointech. I přesto velká část závodníků ukončla své trápení hned na první kontrole v Ramzové – 16. kilometr… a pokud pokračovali dále, pak ukončili svůj závod okolo 30. kilometru na Červenohorském se­dle.

Podmínky tohoto závodu byly natolik dramatické, že jej nakonec dokončila asi jen jedna třetina startujících! Mezi těmi, kdo závod vzdali byli i mnozí favorité. To samo o sobě dokresluje, jak náročné to bylo.

Celkovým vítězem této náročné téměř 70 km dlouhé trasy (počítáno dle turistických rozcestníků) byl Adam Krutiš se svým psem z kategorie Dogtreking, který se sněhem do cíle probrodil za 10:47:12. Na druhém místě celkově a prvním místě v kategorii Long zvítězil tým SLS3/ADIDAS CZECH AR TEAM ve složení Petr Vabroušek a Zbyněk Cypra, kteří doběhli v čase 11:07:33. Na 3. místě v celkovém pořadí skončil tým ABT Česana Rohozec, – Jan Venca Francke a Michal Francke (11:14:51). Za nimi pak byl SALOMON SUUNTO/OPAVANET – Tomáš Petreček a Pavel Štryncl (11:24:43).

Prvními ženami v cíli byly Klára Rampírová a Kristína Skalická z CZECH ADIDAS AR TEAMU – 13:22:55.

První závod skončil. Byl velmi náročný a těžký. Většina z těch, kteří absolvovali závod LH24, se shodla na tom, že tento závod byl náročnější. A když jsme pak v zázemí sledovali na obrazovkách přenos Pražského půlmaratonu, usmívali jsme se jaké podmínky panují právě tam.

Pokud vás zaujal první ze série tří horských závodů Rock Point – Horská výzva a chcete se případně dozvědět více o dalších dvou akcích, navštivte stránky pořadatele závodu www.horskavyzva.cz

2. závod proběhne na Šumavě 7.-8.června a třetí pak v Krkonoších 2.-3.srpna.