Běh je ideálním pohybem, který může člověka ochránit před obezitou a s ní spojenými zdravotními negativy. Téma obezity u dětí bylo jedním z témat pondělní tiskové konference k Juniorskému maratonu 2013. A nezůstalo jen u dětí…

Juniorský maraton si klade za cíl přivést studenty středních škol ve sportu, přesněji řečeno k běhu. Právě v tomto věku se mohou dospívající dostat do party, která na ně bude mít negativní vliv. Díky běhu se mohou spřátelit se spolužáky, se kterými pak budou ve volném čase sportovat.

Neméně závažným problémem je pak vysedávání u počítače či televize a obezita. Počet obézních dětí stoupl za posledních 17 let na trojnásobek a podle Světové zdravotnické organizace trpí nadváhou či obezitou asi pětina českých chlapců a desetina dívek. „Mladí lidé zoufale potřebují pohyb, sport je příznivější než dieta,“ říká k problematice koordinátor Juniorského maratonu Tomáš Mirovský.

Zdravý životní styl? Ano, to je ono!

Je třeba oživit ve společnosti zájem o zdravý životní styl, což si uvědomuje i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Vliv na zdraví člověka totiž prý mají zhruba stejnou měrou čtyři složky: genofond, který změnit prostě nejde, životní prostředí, ve kterém člověk žije, životní styl a zdravotní služby. Podle ministra není úplně správné, že 90 % rozpočtu ve zdravotnictví jde na zdravotní služby a ostatní oblasti jsou opomíjené.

„Význam životního stylu je daleko větší, než by odpovídalo zájmu veřejnosti,“ míní Leoš Heger a Terezie Pelikánová z centra diabetologie v pražském IKEMu souhlasí, když říká, že prevence by byla daleko lepší a levnější než léčba. Zdravá strava v kombinaci s pohybem je nezbytná a zejména u dětí je prý pohybu stále méně. Podle ministra pohyb prodlužuje život o 10 let a navíc jej zkvalitňuje.

Miliardové úspory díky pohybu

Zdravý životní styl může podle propočtů ušetřit státnímu rozpočtu až třicet miliard korun ročně. To jsou totiž výlohy za léčbu nemocí, kterým by šlo předejít. Zdravá strava, pohyb (klidně i chůze, kolo nebo v létě plavání), málo sladkostí – a člověk se hned cítí lépe nejen psychicky, ale i fyzicky.

Devadesát procent dětí si přitom nadváhu přenese i do dospělosti. A s vyšší váhou je spojen častější výskyt kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky. Jen v ČR má cukrovku každý desátý. „Fyzická aktivita může nejen zabránit vzniku cukrovky, ale také zlepšit kvalitu její léčby,“ uvedla Terezie Pelikánová a dodala, že pouhá půlhodinka pohybu denně redukuje riziko vzniku cukrovky na polovinu.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.