Tak se nám roztrhl pytel se závody. Jako by pořadatelé věděli, že třináctého dubna bude hezky a zorganizovali v celé republice rovných 20 běžeckých akcí. A jednu z nich připravili i Orli v malé, leč známé vesnici Veřovice, která se nachází na trase mezi Novým Jičínem a Frenštátem p. R. Vzhledem ke konkurenci závodů v regionu, se postavilo na start pouze 88 běžců.

Z nich si vedl nejlépe Jakub Bajza z AK Kroměříž, který po loňské změně trati, překonal dosavadní rekord Tomáše Blahy téměř o dvě minuty. Nový nejlepší čas tedy zní: 30:58.

Velký boj se odehrával o druhou a třetí příčku v celkovém pořadí. Ten nakonec vyhrál Václav Bitala (AK EZ Kopřivnice – 32:26) před Tomaszem Wróbelem z polského MKS Centrum Dziegielów – 32:28. Loňský vítěz Tomáš Blaha, který přijel na poslední chvíli (výluka na železniční trati z Přerova) a měl na rozcvičení pouze 8 minut, skončil čtvrtý – 33:19.

„Vracím se pomalu do závodů po 6 měsíční pauze, kdy jsem prodělal únavovou zlomeninu zánártní kůstky. Na nedávném MČR v krosu byl můj výkon celkem průšvih, ale teď jsem už v pohodě. Příští týden se chystám do Pardubic, kde bych chtěl překonat osobák 1:07:09,“ řekl po závodě spokojený a vysmátý vítěz Jakub Bajza. Možná si někteří vzpomenete na Kubův loňský úspěch v Pardubicích, kdy porazil v boji o 3. místo jednoho Keňana těsně před cílovou páskou.

Dnes musel být taky spokojený. Bral celkem 3× prize money. 1500,–Kč za první místo v celkovém pořadí, 600,–Kč za vítězství v kategorii a pět stovek za traťák. Takže si přišel bratru celkem na 2 600,–Kč. Kuba je ale mladý kluk, perspektivní běžec, takže prachy potřebuje a hotovo. Třeba si za ně koupí nové esiksy, když to tam v Kroměříži mají teď s penězi takové nějaké vachrlaté :-)

V ženách dnes neměla konkurenci Adéla Esentierová (BET Ostrava). Jasně vyhrála (39:23) před druhou Kristinou Čablovou (AK EZ Kopřivnice – 41:03) a třetí Šárkou Krčkovou z TJ Ligy 100 Olomouc – 41:20.

„No, já teď toho moc nenatrénuju, chodím do práce, pak se musíte postarat o dítě, takže vám pak moc času na nějakou pořádnou přípravu nezbývá. Nedávno jsem byla nemocná, brala jsem antibiotika. Na Hranické dvacítce jsem se z toho ale už otřepala, takže i dneska spokojenost,“ usmívala se v cíli Adéla Esentierová.

Kdybyste dnes chtěli v kategorii čtyřicátníků brát třetí flek, museli byste zaběhnout čas 35:00. A pokud byste dokonce chtěli vyhrát, tak 32:27. V padesátnících stačil na vítězství čas 35:51 :-)

Zdejší trať je opravdu rychlá. Sice někteří spekulovali, že je o 150–200 m kratší, ale organizátoři mají trať dobře změřenou. Pokud však každou zatáčku „střihneme“ rovně, tak nám může naše džípíeska ukázat o něco méně. Na dráze bychom se divili, kolik nám takové spešl hodinky na trati 10.000 m ukážou :-)

Výsledky

Foto 181× – Jiří Harašta