První teplé dny lákají k pohybu a spousta lidí si tak říká, že by se po mnoha letech od opuštění školních lavic zkusili zase rozeběhnout. Pohyb je totiž daleko lepší způsob, jak snížit váhu než dieta a navíc tělo také patřičně vytvaruje do plavek. Změna z lenocha na běžce ale není tak snadná, jak by se mohlo zdát…

Jako první krok se doporučuje návštěva lékaře a konzultace, co na plán se sportováním řekne. Je třeba se ujistit, že srdce a klouby běh zvládnou, u lidí s nadváhou je pak lepší začít s jinými sporty jako je kolo, plavání nebo nordic walking. Komu nevadí být navzdory krásnému počasí zavřený v tělocvičně, může zkusit zumbu, aerobic, pilates nebo jógu.

Běh jako přirozený pohyb je více než vhodným aerobním cvičením – pomáhá k hubnutí, formuje postavu a zvyšuje kondici. Dle odborníků je rozhodně lepší než různé komerčně vytvořené „sporty“ jako je jóga v sauně. Málokdo ale zvládne od začátku běhat, proto je vhodné začít čtvrthodinkou chůze, tempo postupně zvyšovat, délku tréninku prodlužovat a časem zkusit rozeběhnout se. Druhou možností je začít s cyklistikou nebo jiným méně náročným sportem.

Pro hubnutí není úplně vhodné provozovat aerobní cvičení jako sprinty nebo bojové sporty, nejlepší jsou aktivity trvající alespoň dvacet minut, kdy se tepová frekvence pohybuje mezi 120 – 140 tepy. A kdo chce hubnout opravdu účinně, měl by běhat ráno před snídaní.

Pravidelně a v kvalitních botách

Rozhodně je ale nutné pro pravidelné běhání pořídit vhodné boty. Kalhoty a tričko mohou být pro začátek bavlněné (i když funkční oblečení světoznámých výrobců zajišťuje lepší komfort a působí pozitivně i na psychiku sportovce), ale boty musí být kvalitní. Není nutné kupovat top modely za tisíce, stačí za cenu kolem tisícovky.

Důležitá je však pravidelnost. Nemusíte běhat denně, ale zhruba třikrát až pětkrát týdně byste si měli hodinku na sport najít. Není dobré řešení uběhnout (nebo nějak zdolat) jeden den deset kilometrů a pak se z toho dva týdny vzpamatovávat. Lepší je jít si pro začátek třikrát týdně na půlhodinku až hodinku projít a postupně se k těm deseti kilometrům dostanete. A budete z toho mít radost.

Začátek je vždy spojen s elánem a chutí, ale to občas vymizí. Vhodnou motivací je vést si tréninkový deník a kdo v sobě má závodního ducha, může se rovnou začít připravovat na závody, klidně i na maraton.

Se změnou životního stylu je spojena i úprava jídelníčku. Zde se doporučuje řídit se podle potravinové pyramidy, jinými slovy by měl člověk za den sníst jídlo, které se bude skládat z 60 % sacharidů, 30 % bílkovin a 10 % tuků. Rozhodně se ale nesnažte zároveň začít běhat a omezovat příjem potravy – jezte jako dříve, tělo si s těmi kilojouly poradí díky pohybu snadno.

Rubrika ZAČNI BĚHAT!


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.