Jaroměř – Jedním z mála závodu Iscarex Cupu, který je pořádán mimo Pardubický kraj, byl letos druhý ročník Jaroměřského krosu na Náchodsku. Závod se uskutečnil v místní části Josefov, která je známá svou pevností. Opravdu super prostředí pro pořádání závodu.

Organizátor Sokol Jaroměř patří mezi nejaktivnější účastníky Iscarex Cupu, především díky jeho dětem. No, někdy je nasazení přihlížejících rodičů za hranou, ale nutno před nimi smeknout, protože vzdálenosti, které s atlety pravidelně absolvují…

Hlavní závod se měl uskutečnit na dvoukilometrovém okruhu. Po startu bylo nutné nejdříve z pevnostního příkopu vyběhnout na pevnostní valy, pak následovala v celku pohodová pasáž po parku, která však byla zakončena zhruba padesátimetrovým výběhem, který vytrvalci z konce startovního pole byli rádi, že vyšli. Okruh byl zakončen seběhem do příkopu. Závodníci s GPS naměřili na čtyřech okruzích délku přes devět kilometrů.

Jedním z mála nedostatků krosu bylo nedodržení časového rozpisu. Většina startujících ve větrném a studeném počasí byla připravena vyběhnout, ale bylo nutné ještě před tím odběhnout tři závody dětí a juniorů. Vrcholem bylo, když se k účasti odhodlala jedna paní, která se v místě závodu nacházela již dvě hodiny před startem, ale pro účast se zřejmě rozhodla v době, kdy už se mělo běžet. Takže celkové zpoždění přesáhlo půl hodiny a konec závodního pole řádně promokl.

No alespoň jsme si hezky popovídali. No, pěkně byla rozžhavená jedna běžecká skupina ještě z minulého týdne ze závodu v nedalekém Dvoře. Co se stalo, znám z vlastní zkušenosti. Mám oblíbenou soupeřku Jarču, když mi to sedne běžím celý závod dvacet metrů za ní a útočíme na deseti kilometrech na padesát minut. Její manžel Horst běhá hluboko pod čtyřicet. Říkám si, třeba jí v závěru dojde. Nedojde. Kilometr před cílem k ní naběhne vyklusávající Horst, ona se za něj zavěsí a je po závodě.

Tak přesně toto prý předvedla vítězka dvorského běhu se svojí kamarádkou, když ta bojovala o medailové umístění v kategorii. Není snad třeba dalších slov. Prostě někomu chybí smysl pro fair play a když se neférově poražená ozvala i základní slušnost.

Toto se naštěstí při Jaroměřském krosu nestalo. V závodě žen na dvě kola suverénně vyhrála ve výborné formě běhající Lenka Dušková z Iscarexu v čase pod 20 minut. Závodnice od druhého, která na Lenku ztrácela přes minutu, do osmého místa doběhly v jedné minutě.

Nejtěsnější rozestupy byly v kategiri 35 – 44 let, kde více jak více polovinu vedla Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, v jejímž stínu běžela celý závod Marcela Mikulecká z Iscarexu. V závěrečné čtvrtině však měla nejvíce sil Romana Brumlichová z Hronova, celkově byla čtvrtá.

Kategorii 45 – 54 let vyhrála Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, která byla celkově třetí. Ovšem největší ovace měla vítězka nejstarší kategorie nad 55 let. Tou byla čerstvá posila domácího Sokola Jaroměř Marie Šlechtová. Šedesátiletá závodnice překvapivě porazila Hanu Vackovou a doběhla na dvanáctém místě, tedy přesně v polovině startovního pole žen.

Další ovace sklidila Šlechtová při vyhlašování přeboru Sokola v krosu, v kterém byla druhá za Miroslavou Hanákovou ze Sokola Bučovice. Třetí byla Vacková ze Sokola Starkoč.

V závodě mužů ve stylu start cíl vyhrál Jiří Miřejovský z Jiskry Ústí nad Orlicí – 34:37, před sokolským přeborníkem Zdeňkem Hejdukem ze Sokola Kolín – 36:03. Třetí byl nejlepší čtyřicátník Martin Vacek z Iscarexu.

Výsledky

Fotogalerie – Iscarex