Jistě jste to již někdy slyšeli, když jste se bavili se známými o královské disciplíně atletiky. „Na běh mám vysloveně alergii!“ Většinou dotyčný neměl na mysli, že ho při běhu zastihne pálení očí, rýma, či zduření sliznic jako při klasické alergii, nýbrž že prostě nerad běhá. Je to ale vůbec možné opravdu takovouto alergií trpět?

Zvláštní případy

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že nějaká nepřirozená reakce na běh se opravdu může vyskytnout. Již několikrát se mi stalo, že několik minut po doběhu zaznamenám zrudnutí okolí očí a posléze mi otečou víčka. Kdoví čím to může být. Reakce na pot? Na zimu? Nebo snad opravdu ta alergie? Známý trpěl zarudnutím očí, které taky nedokázal vysvětlit. Klasický alergik nebyl, a jelikož zrovna ani nebyla pilová sezona, nemělo toto zarudnutí pádné vysvětlení. Nejde ale vždy jen o otoky, nebo pálení. V hledáčku mi uvízly i další komplikace.

Nadměrná zátěž, pot a oblečení

Tělo nemusí vždy reagovat stejně. Když se organismus vystaví nadměrnému fyzickému výkonu, může vyvolat nečekanou reakci, na kterou nejsme zvyklí. S výkonem se pojí i pot a ten může u citlivějších jedinců vyvolat např. různé vyrážky, nebo při suché kůži potničky. Ty se projevují vodovými puchýřky. Většinou stačí kůži v místě výskytu začít ošetřovat hydratačním krémem, aby byla kůže vláčnější a pro pot lépe propustná a je po problému. Ovšem pokud se reakce nelepší, ba zhoršuje, určitě zajít na kožní oddělení.

Další velice příjemnou záležitostí, je nepřiměřená reakce na kápnutí čůrku potu do oka. Většinou stačí párkrát zamžourat, protřít oko a běží se dál. Ale pro někoho tato nehoda může znamenat naprosté vyřazení z tréninku a komické poskakování na místě slzíc bolestí. Jeden dobrý známý na to vždy hodně trpěl a tak musel neustále nosit při sportu čelenku nebo čepici. Bez nich neudělal ani krok.

Někdy se po sportu vyskytne vyrážka, která může mít opět spojitost s potem. Ovšem také s druhem oblečení, které máme momentálně na sobě. Není neobvyklé, když i funční prádlo renomované značky bezpečně vyvolá tyto obtíže, přičemž při nošení jakéhokoliv jiného funkčního prádla jiných výrobců se neobjeví.

Co jíme

Může se ale vyskytnout i nějaká nepřiměřená reakce organismu na potraviny, které jsme zkonzumovali před, či po tréninku. Spolu s nadměrnou zátěží může být reakce jiná, než jsme zvyklí a projevovat se formou alergie. Pokud tedy máte po běhu nějakou neobvyklou reakci, určitě stojí za zvážení, co jste vlastně konzumovali. Pokud se reakce opakuje v návaznosti na nějakou potravinu, můžete se blížit k „jádru pudla“.

Pokud při sportu trpíte těžkostí a ztrátou výkonu, nemusíte se hned vymlouvat, že jste na něj alergičtí. Většinou se najde jednoduché vysvětlení. Stačí vynechat před startem tu kachnu se zelím a se šesti a budete opět plní elánu :-).

Jezte nejpozději hodinu a půl před sportem, tak aby pak nebyla krev soustředěna ve střevech a žaludku, ale mohla zásobovat svaly kyslíkem. A teď něco pro zaryté odpůrce vody. Můžeme se jí i mírně „přiotrávit“. Že jste to nikdy neslyšeli? Neznamená to ale, že máte pít pivo nebo jiné lihoviny, akorát dbát na přiměřené množství vody, kterou při sportu vypijete. Intoxikace vodou se vyskytuje, pokud se při sportu nadměrně zavodníte. Doporučuje se během výkonu doplňovat tekutiny průběžně, vždy pouze několika doušky, ale rozhodně ne prolít se naráz půl litrem a pokračovat. Pak se snadno dostaví křeče a bolesti v oblasti žaludku.

Kdo nezažil, neuvěří

Pokud jste se někdy setkali s případem, kdy si kamarád, známí či kolega stěžoval na nepříjemnosti během nebo po tréninku a vy jste se jen uculovali pod fousy s domněnkou, že si zase něco vymýšlí, aby nemusel jít příště zase běhat, věřte, že ne vždy tomu tak je. Naopak pokud jste měli někdy podobné zkušenosti, určitě se o ně s námi podělte v diskuzi. Nezapomeňte připojit, jak jste se obtíží zbavili.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“