Již zítra se vydají stovky závodníků na trať Pardubického vinařského půlmaratonu. Kromě toho se bude závodit na kratších distancích a už ve středu se koná Pardubická devítka. Kolikrát se tedy do města perníku v následujícím týdnu vydáte?

Nezvládnete půlmaraton? Nevadí!

Prakticky od svých začátků se Pardubický vinařský půlmaraton těší velké oblibě běžců a mimo seriálu Runczech.com si každoročně připisuje největší počet účastníků. Závodu na 21,095 kilometrů, který odstartuje v pravé poledne, se také letos zúčastní více než tisícovka závodníků, další stovky poběží v rámci běhu na sedm kilometrů. Pernštejnská sedmička odstartuje ve čtvrt na jednu na trati závodu, který půlmaratonci poběží třikrát.

Kdo chce běžet jen 1500 metrů, může se před 9:40 postavit na start Lidového běhu Vaňka Vaňhy s VZP. Zde mohou běžet děti (startují zdarma) i dospělí (startovné 50 Kč). Velmi motivující je odměna 5000 korun na sportovní potřeby pro tři školy, které budou mít na startu nejvíce účastníků.

Půl hodiny po účastnících lidového běhu se na trať vydají in-line bruslaři. Po nich budou závodit handbikeři a letos poprvé se budou po Pardubicích prohánět i závodníci na koloběžkách. Kdo nepoběží žádnou z tratí, může se těšit na bohatý doprovodný program, který začne již dopoledne.

Trať bude jiná, guláš tradiční

Pravidelní účastníci ale musí letos počítat se změnou. Kvůli opravám se změnila trasa závodu. A nejde o žádné malé úpravy, původní zůstala jen zhruba třetina. Opět se poběží tři kola, nově s otočkou o 180 stupňů. Ta sice závodníky o něco zpomalí, ale přesto by měla trať zůstat dostatečně rychlá na překonávání osobních rekordů. K tomu pomohou i značené kilometry.

Co se naopak nemění, je občerstvení. V cíli na každého čeká nejen medaile, ale i guláš, koláče a pivo. Na cestu domů každý dostane už ve startovní tašce láhev vína a na památku mu zůstane také funkční tričko Asics.

Pavlišta obhajuje, uteče Bajzovi?

Také letos se na této trati budou rozdávat mistrovské tituly, letos je mistrovství ČR v půlmaratonu jubilejní dvacáté. Obhajovat prvenství budou Vítek Pavlišta a Petra Pastorová. Ale nebudou to mít vůbec jednoduché, konkurence bude letos pořádně rychlá.

Do Pardubic se totiž chystá mimo jiné mladý Jakub Bajza, který pro BezvaBĚH prozradil, že se pokusí o čas pod 1:07 i přesto, že se teprve vrací k závodům po zranění. Na startu budou také skvělí vrchaři Petr Pechek a Robert Krupička a mnoho dalších rychlých atletů připravených zazářit. Proto nejsou na místě obavy z nudného závodu.

Na závodě bude naopak chybět loňský účastník olympijského maratonu Jan Kreisinger (letos zaběhl čas 1:07:59 v německém Paderbornu) i Jiří Homoláč, který zaběhl před dvěma týdny v Praze čas 1:05:41. Nepoběží ani Ondřej Fejfar, kterého letos čekají bakalářské státnice na ČVUT. Ten si k zaběhnutí času 1:07:57 vybral závod Berlíně, kde běžel před 14 dny.

Z favoritek nechybí žádná

Petra Pastorová bude mít zdatnou konkurentku v olympioničce a majitelce čtyř půlmaratonských titulů Ivaně Sekyrové. Tyto dvě vytrvalkyně svedly vyrovnaný souboj na trati Hervis 1/2Maratonu Praha (Sekyrová vyhrála o osm vteřin v čase 1:16:00) a nedá se čekat, že by tomu v sobotu bylo jinak. Ale bude to rychlejší, Ivana Sekyrová se letos soustředí na zlepšení na půlmaratonské distanci a chce o minutu a půl lepší čas než v Praze.

To by znamenalo i nové osobní maximum. Účastnice olympijského maratonu má osobní rekord 1:15:24, zaběhla ho předloni v Pardubicích. Loni ve městě perníku z důvodu přípravy na maratonský limit neběžela, a vynechala i Petra Kamínková. Kromě tria nejrychlejších budou na čele také medailistky z minulých let Táňa Metelková, Marta Fenclová, Lenka Šibravová, Radka Churaňová nebo Jindřiška Martínková.

Není žádným tajemstvím, že v Pardubicích vychází maximálně vstříc české špičce – jako jediné republikové mistrovství vyplácí medailistům finanční odměny, připraveny jsou i věcné ceny a navíc zvou jen tak rychlé zahraniční běžce, se kterými se mohou Češi porovnávat. „Mým cílem není mít čas pod hodinu, ale dosáhnout co nejlepší časy s naší elitou,“ prohlásil již dříve ředitel závodu Oldřich Bujnoch.

Pardubice – město běhu

Pardubice se nyní na pár dní stanou bez nadsázky běžeckou metropolí Česka. Ve středu v šest hodin večer totiž odstartuje Pardubická devítka, závod zařazený do Mizuno Running Cupu, který loni rovněž přivítal více než tisícovku startujících.

Bude zajímavé sledovat, jak půlmaraton ovlivní zdejší účast. „Náměstek z magistrátu se přihlásil na půlmaraton, a když jsem mu říkal, že by mohl běžet i devítku, tak odpověděl, že neví, jestli bude žít,“ řekl v nadsázce pořadatel středečního závodu Pavel Strnad.

Inu, nechme se překvapit.

Pardubický vinařský půlmaraton

Rozhovor s Oldřichem Bujnochem


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.