Ani úmorné vedro, ani jihovýchodní vítr, který vytrvalce z boku brzdil po celou trasu, ba ani smrad z močůvky, jíž bylo právě čerstvě pohnojené pole podél cyklostezky, to vše nemohlo zabránit Tomáši Steinerovi /VSK Univerzita Brno/ v drtivém překonání loňského rekordu na trati Prostějovského čtvrtmaratónu.

Časem 35:45 posunul nové maximum o tři a čtvrt minuty. A to opravdu běžel jen tréninkový tempový běh. Je vidět, že mu to šlape. Až daleko za ním se dostal do cíle jako druhý v pořadí Zdeněk Nový /SK K2 Prostějov – 39:12/, třetí místo udržel další prostějovský běžec Pavel Dvořák /Biatlon Prostějov – 40:14/.

Ženám se do podvečerního dusna moc nechtělo. Na start se postavily jen tři a první doběhla vyškovská veteránka Marie Hynštová /50:28/, druhá loňská vítězka Kateřina Šustrová /Liga stovkařů Olomouc – 52:05/ a třetí pak Eva Antlová z nedaleké Konice /54:00/.

Středomoravský běžecký pohár pokračuje

Pro pátý závod započítávaný do Středomoravského běžeckého poháru zvolil Karel Pikal Prostějov a cyklostezku směrem na Bedihošť. Typická hanácká rovina, ovšem mírně zvlněná nájezdy na vyvýšené polní cesty, čekala v pátečním horkém podvečeru na běžce, kteří museli absolvovat dva okruhy v délce 5,27 km. Tedy klasický čtvrtmaratón a letos se běžel v Prostějově již druhý ročník.

Vedro, dusno, vítr, smrad

Jaký to rozdíl s počasím ještě před několika dny. To jsou šokové terapie na organismus.

A k tomu i zátěž ze závodního běhu, to si naše tělo fakt pošmákne. Není divu, že má dost lidí nějaké zdravotní problémy, zejména ti starší. Těžko přetěžko se těmito změnami tak rychle vyrovnáváme.

Letos to byl opravdu celkem nerovný souboj všech účastníků s tím, co jim příroda přichystala. Jen některým to vůbec nevadilo. Zejména pak Tomáši Steinerovi jak mi potvrdil po závodě: „přesně takové počasí mám rád. Konečně je pořádné teplo a já můžu běžet. Ne jako v zimě, kdy mi nejde se vůbec normálně rozběhnout. A to jsem si fakt držel jen tréninkové tempo. Sice bylo v plánu jít 3:30 na km, ale šlo mi to dobře, tak jsem běžel nakonec trochu rychleji, ale bez nějakého většího úsilí. Tak jsem spokojený.“

„Loni jsem se tu uvařil,“ přiznal se mi Zdeněk Nový. „Letos už jsem si na teplo trochu zvykl a hned to bylo znát. Až tak moc mi to nevadilo a vůbec jsem se netrápil.“

Zato Pavel Dvořák trpěl: „Nemohl jsem se pořádně rozběhnout a špatně si mi i dýchalo. Bude mi asi chvíli trvat, než se na takovou prudkou změnu počasí adaptuji. Přece jen je to náraz a pořádný šok pro tělo.“

Stejně tak to viděla i Marie Hynštová: „První kolo ještě šlo, ale pak to byl děs. Málem jsem se uvařila. Nám starším trochu déle než si na takové teploty přivykneme. Navíc jsem promarodila dva měsíce a to je taky znát. Pořád mi hodně chybí do bývalé výkonnosti.“

A já musím jen potvrdit, že v Prostějově opravdu vygradoval prudký přechod z nedávné zimy do horkého léta a rozhodně to byl šok. Určitě pro všechny. Nedá se nic dělat. Nadávali jsme na zimu a teď je tu naráz horké léto. Asi budeme zase nadávat. Jako obvykle, ale podmínky jsou u běžeckých závodů naštěstí pro všechny stejné. Jde o to, jak se s tím každý z nás dokáže vyrovnat a to pak rozhoduje. A o tom to je.

První květnový týden je závody nabitý

Ani nevím, co všechno bych měl připomenout. Mnoho závodů je i díky svátku na Prvního máje ve středu.

V každém případě bude asi největší akce na 1. května v Boskovicích, kde jsou opět na nejvyšší úrovni připravené Boskovické běhy, Běh za sedmizubým hřebenem, a navíc je závod také součástí Salomon Trail Running Cupu. Takže je tam na co se těšit a předběžné přihlášky dávají tušit, že v Boskovicích to bude opět velké a možná se vším všudy kolem i velkolepé.

Naproti tomu se 30. ročník Ječmínkova běhu v Chropyni nebude pyšnit velkým počtem startujících, ale domácí atmosféra zdejšího hezkého závodu s okruhy kolem rybníka Hejtman rozhodně stojí za to.

A kdo si chce otestovat, kolik toho uběhne za hodinu, má možnost v tradiční Slovácké hodinovce v Uherském Hradišti.

V Jilešovicích na severu Moravy se zase běží v podvečer Májový běh okolo rybníka Nezmaru, který připravil agilní MK Seitl Ostrava.

Dále v pátek večer pokračuje Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje Kokina během ve Velké Bystřici, kde vás pořadatelé důkladně protáhnou na 16 km dlouhé trase zdejšími lesy a že jsou tam pekelné kopce, to si pište. V sobotu se v Tučapech, vesnici mezi Vyškovem a Rousínovem, běží již 29. ročník Tučapské desítky, kde si trať v délce 10,4 km proběhnete ve dvou okruzích přes obce Tučapy a Nemojany.

A ve Znojmě je připravený 6. ročník Běhu o pohár starosty Znojma v délce 7,5 km terénem Gránického údolí.

To je jen tak ve zkratce, předpokládám, že na Moravě bude určitě víc závodů a tak se omlouvám všem pořadatelům těch akcí, na které jsem zapomněl. Ostatně všechny další závody i informace o nich lze vyhledat v naší termínovce.

Výsledky


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.