Bez motivace by vlastně nic neexistovalo. Motivace je ten motor, který nás nutí jít kupředu, který nám pomáhá vyrovnat se s těžkostmi, které na cestě za vysněným cílem máme. Je to něco, co se nedá vyjádřit ani vypočítat, ale každý to v sobě má. Ale jak si tuto mocnou sílu udržet až do konce?

Kouzelné slůvko

Každý to jistě někdy zažil. Motivace do čehokoliv se objeví zčistajasna. Stačí malý impulz, jedno slovo, jedna fotka a víme, že něco chceme. To že něco chceme, ještě neznamená, že pro to také něco uděláme. Pokud tedy překročíme fázi „Chtěl bych“, která často zůstane nenaplněna, do fáze „Chci!“, právě se vyskytla ona motivace. Ta nám pomůže překonat tu ohromnou propast mezi oběma slovy.

V běhu to platí dvojnásob. Televize na nás chrlí množství reklam s krásnými lidmi oddávajících se běhu. Všichni vypadají tak šťastně, bezstarostně a zdravě. Není těžké se nechat nalákat a chtít být jako oni. Když začínáte s během, motivace je ohromná.

Chceme zhubnout, zažít něco nového, vsadili jsme se s kamarády, že to dokážeme, líbí se nám běžecké oblečky kolegyně… Ale toto nevydrží věčně. Kolegyně nebude vždy tou módní ikonou, jako při prvním zhlédnutí její běžecké výbavy. Zabředneme-li do stereotypu, motivace se rychle ztratí.

Nebát se závodit

Pokud už nějaký ten pátek běháte, ale již vám v běhu chybí ta prvotní jiskra, zkuste některý z běžeckých závodů. Nemusíte se hned hlásit na mistrovství, ale v dnešní době lze nalézt množství hobby akcí, kde se setkáte s podobnými nadšenci.

Například Mizuno RunTour České pojišťovny je toho zářivým příkladem. Startovné není nikterak velké a trať 5 či 10 km se dá také zvládnout bez toho, aniž by se začínající běžec musel strachovat. Přihlášení se do závodu zvýší motivaci do tréninku už jen z důvodu očekávané konkurence.

Ve dvou se to lépe táhne

Obvyklým zapříčiněním ztráty motivace bývá i samota. Někomu běh osamotě vyhovuje, zaposlouchá se do hudby, kochá se okolím, nemusí se ohlížet na nikoho dalšího. Ale ne všichni jsme takto zvyklí fungovat a někdo prostě k udržení motivace potřebuje další přídavný pohon ve formě parťáka. Ten nás totiž dokáže dostat ven, i když nám se nechce.

Přece se neshodíme před kamarádem, partnerem či partnerkou a nebudeme dělat drahoty. Člověk samotný se dokáže často o motivaci připravit už jen přemýšlením o tom, proč by vlastně měl jít běhat. Důležité ale je, aby tréninkový partner byl na zhruba stejné úrovni a naopak motivaci absolutně nezničil svým zářivým výkonem.

Měňte trasy a plánujte je

Změna trasy je pro motivaci důležitá. Cokoliv děláme opakovaně a pořád stejně, ztratí po čase své kouzlo. Upadnout do stereotypu je tak snadné a přitom se proti němu dá snadno bojovat. Běh nemá prakticky žádné limity, co se terénu týče a tak omrzel-li vás již váš oblíbený okruh, zkuste něco nového.

Doběhněte třeba do vzdálenější vesnice a zpět dojeďte vlakem (to budete ale muset před tréninkem použít trochu víc deodorantu :-). Nebo se vydejte na průzkum lesa, kde jste ještě neběhali, nebo zkuste i orientační běh. Zajímavým zpestřením může být záchytný bod na trase v podobě nějaké přírodní zajímavosti, zříceniny, hospůdky atd.

Hudba dokáže divy

Nikdy jste neběhali s hudbou a bojíte se to vyzkoušet z důvodu bezpečnosti? Není se čeho obávat. Pokud se zrovna nepohybujete na rušné silnici, je hudba jedním z nejlepších zdrojů motivace. Jistě se mnohdy přistihnete, že při poslechu oblíbené skladby se vlníte do rytmu. Najednou nepřemýšlíte nad ničím jiným a jste vtaženi do melodie.

To samé se dá využít u běhu. Hudba vám pomůže držet tempo a snižuje pocit námahy (což je vědecky potvrzeno). Vytvořte si playlist oblíbených skladeb, jejichž tempo je vhodné pro běh, včetně pár pomalejších pro závěrečné vydýchání. Zařaďte také tzv. powersong, který vás dokáže dostatečně vybičovat před začátkem tréninku.

Moderní technologie

Dnes je na trhu mnoho zajímavých technologií, které do běhu vnesou opět něco nového. Sporttester vám umožní mít pod kontrolou tepovou frekvenci pro maximální motivaci do hubnutí. Dražší modely se zabudovanou GPS umožňují sledování vzdálenosti, výškového profilu a další funkce.

Pro milovníky ultranovinek jsou tu i aplikace pro chytré telefony, které nejen že dokáží zaznamenat na mapovém podkladu vzdálenost a následně trénink nasdílet na sociální sítě, ale některé jsou koncipovány i formou hry, kdy vás například fiktivně honí zombie.

Společnost Apple spolu s Nike zas přináší zabudovanou aplikaci Nike+ ve svých Ipodech vyšších generací. Buď ji můžete využívat tak, jak ji výrobce nastavil, kdy Ipod je vybaven pedometrem, nebo můžete bezdrátově připojit speciální Nike+ čip, který se vloží do speciálního prostoru v Nike+ obuvi a máte naprosto přesná data o tréninku. Ta následně opět můžete ze svého zařízení nasdílet na sociální sítě a na web Nike+, kde máte kompletní přehled všech tréninků.

Žádné výmluvy a běž

Buďme upřímní, důvodů pro to, abychom dnes nešli běhat, je spousta. Jednou je moc velká zima, podruhé zas moc velké horko. Máme málo času nebo nás bolí koleno. Najděte si něco, co vám běh opět zatraktivní a přinese do něj něco nového. Něco, díky čemu se na něj budete těšit a nebudete muset přemýšlet nad tisíci důvody proč nejít. Využijte buď synergického efektu běhu v páru, nových technologií, nebo pouze změňte trasu. Rozhodně ale nezabředněte ve stereotypu.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“