Mistrovství republiky v maratonu probíhalo tradičně na trati Volkswagen Maratonu Praha a tradičně bylo hodně teplo. Po loňském ideálním běžeckém počasí, kdy bylo pod mrakem, letos pálilo slunce a místy i foukal vítr. Pochopitelně to ovlivnilo časy, favorité ale svoji úlohu splnili.

Mezi českými účastníky splnili roli favoritů Jiří Homoláč i Petra Pastorová. Vyhráli, ačkoliv ze svých časů nejsou nijak nadšeni. Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava) se snažila o limit pro Mistrovství světa v Moskvě, který byl Českým atletickým svazem stanoven na 2:33:30. S pomocí vodiče Roberta Krupičky držela tempo do 29. kilometru, ale pak zpomalila.

Petra Pastorová limit nepokořila

Kvalifikace se tak nezdařila, zaběhla čas 2:36:44 (limit IAAF 2:44:00 tak splnila). Je to sice zlepšení oproti loňsku o téměř tři minuty a obhájený mistrovský titul, ale cíle byly poněkud vyšší. Sympatická závodnice však na tiskové konferenci po závodě uvedla, že je s výsledkem spokojená.

Čas 2:36:44 je druhým nejrychlejším časem, který kdy běžela česká žena při mistrovství. Za výkonem 2:27:00 trenérky Aleny Peterkové z roku 1995 je ale Petra ještě daleko. Výrazně se ale přiblížila času 2:34:22, kterým se loni v Rotterdamu kvalifikovala Ivana Sekyrová na olympijské hry.

Petra dnes předvedla fantastický závod, druhé Radce Churáňové utekla o více než čtvrt hodiny. Závodnice z TJ Lokomotivy Trutnov zaběhla trať za 2:53:05 a jen o 14 vteřin zpět byla Šárka Macháčková z Sportovního klubu X-Air Ostrava. Výkon této pohledné blondýnky z Brna byl pro mnohé velkým překvapením a zároveň je příslibem do budoucna. Pod tři hodiny se vešly ještě Lenka Králová z Etriatlon teamu a Jana Dorazilová závodící za AK Kroměříž.

Nečekaně zůstaly pozadu v cíli šestá Lenka Šibravová (Hvězda Pardubice) v čase 3:01:22 i Kateřina Kriegelová, která doběhla o místo za ní (3:08:28). Jelikož ale Kateřina neběhá za žádný atletický oddíl, závodila mimo mistrovství republiky.

Homoláč poprvé mistrem

Podobně jako při půlmaratonu, i dnes odběhl prakticky celý závod osamoceně Jiří Homoláč (AK Kroměříž). Přestože doufal v čas pod 2:17 a jeho trenér i soupeři odhadovali, že poběží pod 2:18, výsledný čas byl 2:21:37. Osobní rekord to ale není.

„Asi jsem neměl nejlepší den a nebylo moc s kým běžet. Na maratonu se to projeví víc, když člověk nemá den. Co není dnes, bude třeba příště,“ řekl po závodě mladý závodník (v mistrovství ČR byl druhý nejmladší), kterému očividně nebylo moc do řeči.

Zatímco Petře vadilo slunce, které nepříjemně pálilo, Jiří si stěžoval spíš na vítr, na nábřeží prý hodně foukalo. „Aspoň jsem se opálil, když jsem na trati strávil tolik času,“ usmál se přeci jen mladý běžec.

Poté, co po první čtvrthodině závodu vzdal kvůli bolesti lýtka půlmaratonský mistr republiky Vítek Pavlišta závodící za AC Slovan Liberec, si to o druhé místo rozdali Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice) a Mulugeta Serbessa (AK Bechyně). Běželi bok po boku, v cíli byl nakonec dříve Petr Pechek. Osobní rekord si nezlepšil, doběhl v čase 2:24:32 a po proběhnutí cílem si „ustlala“ na dlažbě Staroměstského náměstí. Mulugetu, který se i z bronzu spontánně radoval, mladý běžec porazil o 20 vteřin.

Za Leošem Pelouchem (SK Chotěboř) a Janem Mrázkem (PSK Olymp Praha) doběhl vodič Petry Pastorové Robert Krupička (TJ Jiskra Ústí nad Orlicí). V cíli si posteskl, že běžet naplno, mohl se stát mistrem republiky.

Rekord odolal, ani Matebor neměl den

O první místa v závodě si to ale tradičně rozdali běžci a běžkyně z Afriky. V čase 2:08:51 vyhrál Keňan Nicholas Kemboi, v závodech však reprezentující Katar. Ačkoliv před závodem nepatřil k hlavním favoritům, ale dokázal překvapit. Běžel ve vedoucí skupině, která se později zúžila na trojici. Na třicátém kilometru sice už Kemboi na vedoucí dvojici ztrácel, dokázal ztrátu smazat a ještě pár vteřin přidat. Po závodě prohlásil, že od čtyřicátého kilometru si byl jistý, že vyhraje.

Na druhém místě skončil Girmay Birhanu (2:09:30). Třetí doběhl po mnoha problémech s vízy Patrick Kipyegon Terer, který zaběhl čas 2:10:10. Proto bylo pochopitelné, že byl na tiskové konferenci poněkud ospalý. Hlavní favorit závodu Albert Kiplagat Matebor se dnes na stupně vítězů neprosadil, bral čtvrté místo v cíli.

Roli favoritky naopak skvěle splnila Caroline Rotich, která vyhrála v čase 2:27:00. Stříbro za čas 2:28:53 Philes Ongori. Třetí v cíli, Ehitu Kiros, se již nevešla pod dvě a půl hodiny (2:30:02). Známá účastnice poháru RunCzech.com Lydia Cheromei se tentokrát mezi nejlepší neprosadila.

Závod nejsou jen elitní atleti

Závod přilákal opět na start tisíce běžců, letos to bylo podle organizátorů 9 500 a to ještě stovky zájemců zůstaly „pod čarou“. K tomu je nutné přičíst více jak pět stovek štafet. Prý jen čtyři z nich si ve Sport Expu nevyzvedly startovní číslo. Další dav vyběhl na Rodinný běh a v Praze se sportovalo také v sobotu.

Počasí sice dnes běžcům příliš nepřálo, ale o to víc se musel krásný prosluněný den líbit divákům, kterých se podél trati sešlo poměrně hodně a hlasitým povzbuzováním hnaly běžce kupředu.

Výsledky maratonu

Fotogalerie

Foto 493× – Karlův most, Cíl – BezvaBĚH.cz

Opakovaný přímý přenos České televize

Web Volkswagen Maratonu Praha


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.