Už podeváté se letos sjedou běžci do Moravskoslezských Beskyd zdolat jejich nejvyšší vrchol.

V sobotu 1.června pořádá sportovní klub X-Air Ostrava Horský běh na Lysou horu, který je součástí Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu. Letošní ročník je rovněž kvalifikací na Mistrovství Evropy.

Za několik let svého trvání se tento závod stal pevnou součástí termínového kalendáře vrchařské sezony. O jeho náročností svědčí, že je zařazen do kategorie Super ČP a byl i dějištěm Mistrovství republiky.

Kromě vrcholových sportovců však láká i spousty rekreačních běžců, pro které je zdolání nejvyššího bodu Beskyd osobní výzvou.

Veškeré zázemí je situováno do areálu Sokola Ostravice, obce která leží v údolí stejnojmenné řeky. Trať hlavního závodu měří 9,2 km a má převýšení 927m. Jinak řečeno, po startu ve výšce 396m.n.m. se závodníci vyšplhají do cíle ve výšce 1323m.

Po úvodním pohodovém kilometru po nábřeží řeky začně stoupání, které je dovede k jednomu z nejtěžších míst závodu. Tím je sjezdovka SKI Ostrá, která důkladně prověří výkonost i morální síly všech borců. Budou se však moci těšit na povzbuzení, které je bude čekat v podobě bubeníků souboru Camara.

Ztracené síly pak doplní na občerstvovací stanici U Zbuja na 5 km. Přes Albínovo náměstí a Lukšinec zamíří jejich kroky po lesních cestách a pěšinách dále k vrcholu.

V posledních stovkách metrů se tradičně dočkají podpory stovek turistů. V cíli je pak čeká zasloužené bohaté občerstvení a při příznivém počasí i daleké výhledy.

Vzhledem k obtížnosti mají juniorky a muži nad 70 let trať zkrácenou na 5,2 km s převýšením 688m.

Pořadatelé připravili i závody dětských kategorií, které proběhnou přímo v areálu fotbalového hřiště. Pro naše nejmenší jsou připravené tratě od 100 po 700m. Startovné je zdarma a na všechny čeká sladká odměna. A protože děti mají energie spoustu, tak po závodě se můžou vyřádit na skákacím hradě a zdolávat překážky na Opičárně.

Po návratu do místa startu čeká účastníky další pohoštění, kulturní program a na ty nejlepší samozřejmě vyhlášení výsledků. Finanční i věčné ceny jsou připravené ve výši 50 000 Kč.

Pokud se stihnete zaregistrovat do pátku 17.května, tak v rámci startovného obdržíte i tričko. Pro vzdálenější účastníky je možno v areálu zajistit i ubytování v chatkách. Veškeré podrobnosti jsou na webových stránkách www.behnalysou.cz.

Závěrem bychom chtěli znovu pozvat pravidelné účastníky i všechny, kteří ještě tento závod neabsolvovali:

Přijdte strávit příjemný den v nádherných Beskydech a zdolat jejich královnu – Lysou horu.

Přihlášení k závodu